Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОМИКРОН ПРЕД ВРАТИМА СРБИЈЕ - ИМА ЛИ МЕСТА ПАНИЦИ? Наши стручњаци истакли шта је најважније знати и како се заштитити

30.11.2021. 07:28
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" због новог соја омикрон предложио је листу земаља са посебним ризиком од импортовања ове варијанте корона вируса

Супер мутант "Омикрон" својом брзином ширења узбуркао је свет слично као на почетку саме пандемије корона вируса у децембру 2019. Посебно опрезни су у Европи, где се из страха од неизвесности какве би последице новог соја могле бити прибегава поново најригорознијим мерама.

НИШЛИЈКА У КОЛИМА БИЛА ЗАРОБЉЕНА 24 САТА А ОНДА СЕ ПОЈАВИЛА МИРЈАНА: Није могла да позове помоћ јер јој се ИСПРАЗНИЛА БАТЕРИЈА на мобилном телефону

НИШЛИЈКА У КОЛИМА БИЛА ЗАРОБЉЕНА 24 САТА А ОНДА СЕ ПОЈАВИЛА МИРЈАНА: Није могла да позове помоћ јер јој се ИСПРАЗНИЛА БАТЕРИЈА на мобилном телефону

КАКО СЕ ОДБРАНИТИ ОД ОМИКРОНА? Нови сој короне је изузетно опасан, али опробани рецепт који функционише већ постоји

КАКО СЕ ОДБРАНИТИ ОД ОМИКРОНА? Нови сој короне је изузетно опасан, али опробани рецепт који функционише већ постоји

"ПИТАЊЕ ЈЕ ДАНА КАДА ЋЕ СТИЋИ У СРБИЈУ" Забрињавајуће речи српског епидемиолога о новом таласу короне!

"ПИТАЊЕ ЈЕ ДАНА КАДА ЋЕ СТИЋИ У СРБИЈУ" Забрињавајуће речи српског епидемиолога о новом таласу короне!

Осим ограничења у авио саобраћају са Јужном Африком одакле је "Омикрон" и потекао, Европске земље поново уводе ригорозне контроле на граничним прелазима, неке и обавезан карантин. Сада већ регистрован у Аустрији и Швајцарској, "Омикрон" нам је све ближе а питање је - која је наша стратегија у овом случају и како ћемо се ми бранити?

Након што је регистровала случај "Омикрон" соја, Аустрија је осим комплетног лок дауна који је недавно увела, и забрану уласка за туристе до 13. децембра, увела и детаљну контролу путника из јужноафричких земаља, као и забрану слетања авионима из земаља југа Африке, и улазак путника из тих држава у Аустрију. Швајцарци су прибегли такође једној оштрој мери, па су наложила да путници из 19 земаља морају да покажу негативан тест када улазе на лет за ту земљу, и да морају да оду у 10-дневни карантин по доласку.

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" због новог соја омикрон предложио је листу земаља са посебним ризиком од импортовања ове варијанте корона вируса, а седница Кризног штаба, биће одржана у среду у 15 часова, након чега ћемо сазнати да ли ће и наша земља следити Европске метрополе и прибећи превентивним мерама.

Без промена услова путовања за Србе

Оно што плаши Србе који живе и раде у Аустрији и Швајцарској јесте да ли ће за предстојеће празнике моћи да посете домовину, с обзиром да земље Европе свакодневно уводе нове мере. Ипак, судећи према званичним информацијама за наше грађане са ЕУ пасошем за сада нема промене, док је за туристе у Аустрију улазак забрањен до 13 децембра.

"Једино да се тотално закључамо"

Миланко Шеклер из Специјалистичког ветеринарског института Краљево поводом нових мера везаних за нови "Омикрон" сој каже:

- Немогуће је спречити да вирус код нас дође и то се показало у прошлости. Нисмо успели да спречимо многе сојеве. То је просто немогуће. Једино да се тотално закључамо. Али за то нема ни потребе, јер према до садашњим информацијама ова варијанта није опасна. Истина је да се брже шири, али вакцинисани заражени пролазе без теже клиничке слике, а показало се и да су неки прошли и без симптома. Према томе потпуна вакцинација са три дозе ће бити сасвим довољна да нас заштити и од ове варијанте - каже вирусолог Шеклер.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон напоменуо је да би они који су вакцинисани са три дозе требало да буду заштићени и од нове варијанте.

- Очекује с да они који имају три дозе имају довољну заштиту, а за оне за које већ сад знамо да им је потребна бустер доза, код њих ће заштита бити слабија. Не можемо тренутно да причамо за омикрон. Имамо повољнију ситуацију. Важно је схватити да се налазимо у ситуацији која се побољшава. Ситуација са децом се стабилизује. У наредној недељи се очекује благи пад оболелих. Предлог да се помери распуст и 24-часовне ковид пропусница и даље стоји - рекао је др Предраг Кон у недавном гостовању на ТВ Прва.

Брзо се шири али не даје тешку клиничку слику

Имајући у виду да се за само неколико дана "омикрон" проширио на неколико земаља, питали смо стручњаке када би могао да стигне код нас.

- Јесте он доста мутирао и то баш на оном сегменту који је одговоран за улазак вируса у ћелију у том спајк протеину и на принципу на којем су већина, поготово западне вакцине направљене. То је са те стране добро али може се видети да је овај вирус толико измутирао да га је немогуће предвидети - рекао је имунолог др Борислав Каменов.

Саговорник каже да је за сада веома неизвесно када би ова варијанта вируса могла бити регистрована код нас, али наглашава да би у овом тренутку велика опрезност баш због тога морала да буде управо на граничним прелазима. Он каже да је само једнога дана ова варијанта била регистрована у Белгији да би сада већ била препозната у неколико земаља, што само потврђује брзо ширење током путовања.

putovanja
путовања / Извор: Профимедиа

Он објашњава да је недавно у Јапан био без иједног оболелог, јер је Делта сој толико измутирао да је постао скоро безопасан, и таман када се могло поверовати да више нема опасности, у Јужној Африци се догодила нова мутација.

Бивши директор Универзитетског клиничког центра Ниш и професор Медицинског факултета имунолог др Борислав Каменов каже да је према тренутним сазнањима која су доступна о новој варијанти "Омикрон" позитивна чињеница је да не даје тежу клиничку слику.

- Према неким запажањима из Јужне Африке, без обзира што је вирус мутирао он не даје тежу клиничку слику. Можда се лакше шири зато што нема тог имунитета који зауставља, али сада није забележена тешка клиничка слика. Наравно, то је сада прелиминарно, не значи да ће тако и да се настави - каже имунолог.

"Омикрон" ће стићи у Србију али могуће са закашњњем

- За сада је све неизвесно. Морају да прођу дани, да прође неко време да бисмо сазнали више о овој варијанти. На то када ће и да ли ће убрзо доћи у Србију, саговорник епидемиолог Радмило Петровић каже:

- Планета је један јединствен организам и нема на овој планети да нешто неће да буде. Ово је време када је толико развијен авиосаобраћај који нас је ујединио у једну целину. Тако да шта год се појави на неком делу планете, може за неколико дана, па чак и неколико сати да дође на било који други део планете. Према томе све што се појави било где може убрзо да се појави код нас - каже епидемиолог Радмило Петровић.

Он даље објашњава да је из искуства већ познато да се нови сојеви не јављају тако брзо код нас јер ми нисмо центар света, као што се каже може видети и на тренутном примеру, да је вирус из Јужне Африке регистрован у Бриселу и у Немачкој.

- Доћи ће једног дана и код нас али видело се из предходних примера да углавном касни. Ево имали смо пример да је ковид код нас дошао 6 марта а већ у јануару Италија је почела да букти, а све друге земље већ у фебруару - објашњава епидемиолог.

Он каже да ово није први пут и да се то и раније догађало. Како каже код нас још није стигао ни Делта плус сој који је увелико у Европи.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

- Код нас још увек није дошао ни Делта плус сој а цела Европа већ одавно букти од овог соја - каже епидемиолог Петровић, и закључује да су то два доказа да смо ми на споредном колосеку ове планете.

Цела планета је у паници након што је у Боцвани и Јужној Африци откривен омикрон, нови сој короне који би могао да буде заразнији и опаснији од свих претходних.

Светска здравствена организација (СЗО) предвиђа да ће се “омикрон вероватно проширити на међународном нивоу, представљајући веома висок глобални ризик и да би могао да има тешке последице у неким областима”.

- Омикрон има шиљасте мутације чији је број без председана, од којих су неке забрињавајуће због њиховог потенцијалног утицаја на путању пандемије. Укупан глобални ризик везан за "омикрон", нову варијанту од забринутости, оцењује се као веома висок - саопштили су из СЗО.

Са великим нестрпљењем, али и значајном дозом страха, из Јужне Африке се ишчекују вести о новом соју, односно о опасности која прети целој планети. Наиме, једно су научне претпоставке, а друго реално стање на терену, па се процењује да ће се први релевенатни подаци знати за десетак дана.

Тренутно је пет главних питања на која се чекају одговори како бисмо могли да наслутимо колика опасност прети читавој планети, односно да ли је пред нама можда најјачи и најцрњи корона удар.