Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОСТОЈИ "НЕВИДЉИВИ ОМИКРОН" КОЈИ ЈЕ ЈОШ ЗАРАЗНИЈИ? Цео свет у паници због ове варијанти короне, наша докторка каже - Могуће да је ВЕЋ У СРБИЈИ

12.12.2021. 08:33
Пише:
Србија Данас/Блиц
kovid sertifikat
ковид сертификат / Извор: Профимедиа/илустрација

Иако ова невидљива варијанта још увек није регистрована у Европи, оно што забрињава наше стручњаке јесте да ли ћемо се против новог мутанта моћи да се боримо са тренутном терапијом и да ли ће вакцине бити ефикасне?

Последња верзија мутације корона вируса "омикрон" за само један дан учетворостручио је број новозаражених у Шкотској, а оно што је посебно забринуло научнике широм света јесте његова подваријанта "стелт" невидљива на ПЦР тестирању, која би могла бити заразнија.
"УБИ МЕ ПРЕЈАКА РЕЧ..." О смрти јутјуберке Кике Ђукић и даље се прича са неверицом, а за трагедију смо СВИ КРИВИ

"УБИ МЕ ПРЕЈАКА РЕЧ..." О смрти јутјуберке Кике Ђукић и даље се прича са неверицом, а за трагедију смо СВИ КРИВИ

Ослонац и сигурност за све грађане: Држава од 1. јануара помаже младим брачним паровима кроз ТРИ ПАКЕТА НОВЧАНЕ ПОМОЋИ

Ослонац и сигурност за све грађане: Држава од 1. јануара помаже младим брачним паровима кроз ТРИ ПАКЕТА НОВЧАНЕ ПОМОЋИ

КАЗНЕ У СРБИЈИ САМО ПРШТЕ: Упркос сталним упозорењима ОВУ ГРЕШКУ у саобраћају прави чак 90 ОДСТО ВОЗАЧА

КАЗНЕ У СРБИЈИ САМО ПРШТЕ: Упркос сталним упозорењима ОВУ ГРЕШКУ у саобраћају прави чак 90 ОДСТО ВОЗАЧА

Иако ова невидљива варијанта још увек није регистрована у Европи, оно што забрињава наше стручњаке јесте да ли ћемо се против новог мутанта моћи да се боримо са тренутном терапијом и да ли ће вакцине бити ефикасне?

- Све нове варијанте, које се јављају мутацијом могу довести до промене у дијагностици. Што се тиче омикрона од кога сад настају нове варијанте, незахвално је давати било каква предвиђања у овом тренутку. Треба сачекати конкретне научне резултате и видети у ком правцу ће ићи вирус, а посебно ова последња варијанта "стелт "о којој се говори. Да ли ће бити наивнији или опаснији то апсолутно нико у свету сада не може да каже јер је за то потребно време - каже проф. др Нада Куљић Капулица.

Саговорница објашњава да из ове перспективе није могуће ни говорити о ефикасности постојећих вакцина, и да ли ће нам за омикрон - невидљиву варијанту бити потребан нови састав цепива.

- Не може да се каже ништа о ефикасности вакцина јер током ове епидемије идемо у том правцу да долази до промена у вирусу и ако су вакцине фиксне на одређени део вируса а вирус се мења, логично је да може доћи до тога да "кључ не одговара брави" и да може доћи до тих неслагања. Сви прзнају да су вакцине мање ефикасне према новим сојевима. прва је признала Астра Зенека да се смањила ефикасност њихове вакцине на Јужноафрички сој, а овај омикрон је много сличан том соју - каже вирусолошкиња.

Она наглашава да ће се тек показати када будемо имали реалне случајеве и научне доказе, да ли вакцине које имамо штите и од новог соја. Како каже без обзира што се са промена са вирусом одвија веома брзо, за сада је преурањено давати претпоставке и за егзактне резултате мора се сачекати.

Омикрон стигао у Србију а ми не знамо?

Паника у целом свету поново се дигла са појавом омикрон соја, слично као на почетку пандемије. Последња мутација из Јужне Африке убрзо је стигла у Европу а затим и у наш комшилук. Неизвесност када би могао код нас доћи омикрон и његова невидљива подваријанта "стелт" наша вирусолошкиња објашњава да је можда већ ту а да ми то не знамо.

vakcinacija, tinejdžer
вакцинација, тинејџер / Извор: Профимедиа

- Можда је већ стигао, него није дијагностификован. Што не би стигао и код нас ако је регистрован у земљама око нас? Тако је било и са предходним сојем. А с обзиром да овај сој пролази без симптома тешко га је ухватити. То је врло комплексан процес, треба сачекати, мада ја мислим да је већ ту, што не би био?! Само за сада није тако бројан - каже Проф. др Нада Куљић-Капулица. Она додаје да су све предвиђања неодређена и да се сада не може са прецизношћу говорити, да ли ће ова варијанта отићи у позитивном или негатвном правцу.

Невидљива варијанта неће бити опаснија

Говорећи о новој омикрон невидљивој подваријанти "стелт" др Радмило Јанковић, заменик директора УКЦ Ниш, сматра да неће бити опаснија и да неће давати теже клиничке слике.

- Не верујем да ће бити опаснији у смислу да ће изазивати теже клиничке слике јер је патогенетски пут Сарс-Цов-2 и ток болести у било којој мутационој форми већ познат. И не верујем да ће ту бити неких драстичних измена. Али брине ме колико су ефикасне досадашње терапије и вакцине јер већина вакцина се везује за посебна епитопска места на спајк протеину. А део мутација је управо јако близу тих места и нико са сигурношћу не може тврдити да ефикасност вакцина неће бити мања, што брине СЗО и западноевропске земље - рекао је доктор за Курир.

Боље 70% него никаква заштита

Др Јанковић је подсетио на протекли период и таласе у којима се показало да вакцина није стопроцентна, али нагласио да је свакако боље и 70 % него никаква заштита.

- Вакцине, колико год више или мање биле ефикасне, свакако су једини начин да се заштитимо у највећој могућој мери. И 70% да штити је боље него да не штити уопште. Сваки мој пацијент и познаник који је примио вакцину, а потом се заразио, рекао ми је: "Богу хвала што сам се вакцинисао, то ме је спасло." Никога нисам чуо: "Преварили сте ме, ипак сам се заразио." И немамо у болници пацијента који је примио три дозе РНА вакцине или "спутњика", као и две дозе "синофарма", а трећу неке друге, док врло, врло ретко имамо некога ко је примио три дозе "синофарма". Значи да то свакако делује. Ти људи су можда заражени, али нису доспели до болница, а свакако их нема на списку умрлих. Е, сад реално мислим да ће то смањити поверење у вакцинацију. Али људи морају да знају да све друго много више кошта - објаснио је др Јанковић у интервју.

Шта знамо о омикрон подваријанти "стелт"

Извештаји у Јужној Африци указују да су особе заражене омикроном имале само блаже симптоме, а водећи инфектолог у САД, Ентони Фаучи, казао је за CNN да "изгледа да нема велики степен озбиљности".

"Стелт" варијанта омикрона има велики број мутација које су карактеристичне за омикрон, али јој недостаје једна од генетичких промена које омогућава ПЦР тестовима да детектују вирус.

Testiranje, koronavirus
Тестирање, коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Истраживачи су за британски “Гардијан” рекли да је прерано причати о томе да ли ће се нови облик омикрона ширити на исти начин као стандардна омикрон варијанта, али су потврдили да је извесно да је “стелт” верзија генетички различита и стога се може понашати другачије.

Ново откриће донело је и нове промене у ознакама омикрон варијнте па је тако сада стандардни омикрон означен као БА.1, док је нова варијанта регистована ознаком БА.2. Оно што отвара мистерију и у научним круговима јесте непознато порекло нове варијанте. Мада спада у омикрон, толико се генетички разликује да би се могла квалификовату као нови "забрињавајући сој" уколико почне брзо да се шири.

Откриће нове варијанте објављено је у тренутку када су европске акције и глобална тржишта почела да се опорављају, подстакнута надама да је омикрон сој вируса мање опасан у смислу изазивања тешке клиничке слике, него што се раније мислило.

Нова омикрон "забрињавајућа варијанта"

- Постоје две верзије унутар омикрона, БА.1 и БА.2, које су прилично генетски различите. Те две верзије могу да се понашају другачије - рекао је Балу.

Научници користе анализу целог генома да би потврдили која је варијанта изазвала инфекцију корона вирусом, али ПЦР тестови понекад могу да дају индикацију.

Приближно половина ПЦР тестова у Великој Британији, на пример, тражи три гена у вирусу, али је омикрон, као и алфа варијанта пре њега, био позитиван на само два од њих.

То је зато што омикрон, као и алфа, садржи генетску промену - брисање у гену С (недостајуће делове генетског кода). Грешка значи да ПЦР тестови који показују такозвани "неуспех у циљању С гена" вероватније указују на инфекцију омикроном, преноси "Јутарњи лист".

Где се прво појавио?

Аустралија је прва пријавила случај нове варијанте омикрона.

Јужноафриканац у Квинсленду који је био позитиван на омикрон има генетски другачију верзију вируса, пренео је Дејли мејл.

Testiranje
Тестирање / Извор: Профимедиа/илустрација

Мушкарац, који се прошле недеље вратио из јужноафричке провинције Хаутенг, изолован је у карантинском објекту хотела у Бризбејну и претпоставља се да има благи случај ковида.

Стелт варијанта омикрона је први пут примећена протеклих дана и међу узорцима генома ковид вируса из Јужне Африке, Аустралије и Канаде, међутим усед тешкоћа приликом детектовања ове варијанте могуће је да се већ проширила а да за то нема доказа. Управо то оправдава и страх код научника који сматрају да би се стелт варијанта омикрона могла ширити непримећено док су медицинске власти фокусиране на ПЦР тестове за стандардни омикрон.

Министарка здравља Квинсленда Ивет Д'Ат потврдила је да случај значи да је Међународни комитет сада сврстао омикрон у две линије.

У Шкотској алармантно

Случајеви Омицрон корона вируса се "удвостручују свака два до три дана" у Великој Британији, каже научник Професор Нил Фергусон. Он сматра да ће нова варијанта коронавируса вероватно бити доминантан сој у Великој Британији пре Божића.

Фергусон је назвао темпо раста Омикрон соја "веома брзим" рекавши "Исти је ако не и бржи него што смо то видели код оригиналног соја вируса у марту прошле године тако да је то забрињавајуће" - пренео је Гардијан.