Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОГЛАСИЛИ СЕ ЛЕКАРИ НАКОН СМРТИ ТРУДНИЦЕ ИЗ ПОЖАРЕВЦА: Лавовски се борили за живот мајке и бебе - сада упутили важан АПЕЛ

11.04.2021. 09:23
Пише:
Србија Данас/Блиц
trudnica
трудница / Извор: Профимедиа

Породиља (27) која је рано ујутру 21. јула преминула након што је данима била прикључена на респиратор због погоршања функције плућа издахнула је само дан након што је родила сина који је убрзо након тога преминуо.

Тридесетдвогодишња трудница која је била позитивна на корона вирус преминула је јуче у Пожаревцу и то, нажалост, није усамљен случај током ове једногодишње пандемије ковида. Овај вирус однео је животе још двеју породиља.

ПОСТОЈИ СТРАХ ОД ЛЕПОГ ВРЕМЕНА И ПОВЕЋАЊА БРОЈА ОБОЛЕЛИХ: У Арени се види напредак, на лечењу 336 пацијената

ПОСТОЈИ СТРАХ ОД ЛЕПОГ ВРЕМЕНА И ПОВЕЋАЊА БРОЈА ОБОЛЕЛИХ: У Арени се види напредак, на лечењу 336 пацијената

"Ако вакцинишемо три милиона грађана..." Др Тиодоровић открио када ће се у Србији живети као пре КОРОНЕ!

"Ако вакцинишемо три милиона грађана..." Др Тиодоровић открио када ће се у Србији живети као пре КОРОНЕ!

Данас се обележава Дан заштите природе Србије: Наша земља је оаза флоре и фауне

Данас се обележава Дан заштите природе Србије: Наша земља је оаза флоре и фауне

Ови случајеви показују да је вирус немилосрдан и представља упозорење како угрожене категорије становништва, као што су, између осталог, и труднице, треба да обрате посебну пажњу на подмуклу корону.

Трудница И. М. (32) из Костолца преминула је јуче у Општој болници у Пожаревцу у четвртом месецу трудноће, а како наводе из ове установе, она је примљена у петак увече у 19.10 часова, у веома тешком општем стању. Од тегоба су доминирали болови у доњем делу стомака, леђима, јак кашаљ и бол у грудима.

Након ултразвучних прегледа срца и абдомена, пацијенткиња је подвргнута хитној хируршкој интервенцији приликом које је установљено унутрашње крварење услед пуцања улкуса (чира) на желуцу.

- Екипа наших лекара учинила је све да спасе живот пацијенткиње, али је она нажалост преминула убрзо по окончању операције, синоћ у 22.35 сати лабораторијске анализе, између осталог, показале су енормно низак ниво хемоглобина који је био 12, а референтна вредност је изнад 120. Ниво еритроцита (црвена крвна зрнца) био је 30 пута нижи од граничних вредности. Све то указује на велики губитак крви пре интервенције лекара - наводе из болнице у Пожаревцу.

Одмах на пријему И.М., којој је ово била шеста трудноћа, урађен је антигенски текст који је потврдио да је позитивна на корона вирус. Установљено је да је њен супруг у изолацији због ковида 19, а лекари додају да тренутно није могуће тврдити да је смртни исход повезан за корона вирусом.

Фаталне последице

Пре само неколико дана слична вест оставила је у неверици јавност када породиља стара 29 година, заражена корона вирусом, преминула је у Клиничко-болничком центру "Др Драгиша Мишовић", где је била хоспитализована због ове болести.

Пет дана након порођаја дошло је до тешких компликација у раду плућа и срца. Корона је, изазвала фаталне последице код младе девојке која је пре заражавања била потпуно здрава.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Лекари ове установе даноноћно су се борили за живот младе маме.

- Девојка је порођена у прошлу среду у врло тешком стању. Била је прикључена на респиратор и, срећом, порођај је добро прошао и њена беба је стабилно и тренутно се налази у Институту за неонатологију. Али њено стање је и даље било критично и тим лекара је данима давао све од себе да је спаси. Пети дан после порођаја здравствено стање јој се драстично погоршало. Дошло је до пада сатурације, односно нивоа кисеоника, али и повећања угљен-диоксида, што је отежавало рад плућа. Почеле су да слабе виталне функције. Прво су отказала плућа, а затим и срце. Упркос напору и труду целог тима, она је преминула у недељу увече - прича извор.

Умрли и беба и породиља

У овој једногодишњој пандемији тренутак у коме је, чини се, Србија на кратко застала нема од шока и бола био је крајем јула прошле године, када је саопштено да су у Клиничком центру у Нишу преминули и мајка и беба.

Породиља (27) која је рано ујутру 21. јула преминула након што је данима била прикључена на респиратор због погоршања функције плућа издахнула је само дан након што је родила сина који је убрзо након тога преминуо.

Лекари Клиничког центра недељама су водили битку за живот породиље која је под сумњом на инфекцију Covid 19 примљена у КЦ, међутим како јој се стање погоршавало, погоршавало се и стање плода, па су је лекари породили царским резом. Породиља, која је недељама била на респиратору, није ни била свесна да је постала мајка.

Нажалост, након порођаја беба је доживела срчани застој и преминула је упркос дугој реанимацији. Стање породиље из сата у сат се погоршавало и она је преминула. Само дан након што је издахнуло њено дете, издахнула је и она.

Недељу дана касније још једна трагедија

Само недељу дана касније у истој болници преминула је још једна породиља стара 34 године. Иако је живот мајке изгубљен, лекари су грчевито борили и изборили за живот њене бебе која је на све дошла са нешто више од 900 грама.

trudnica
трудница / Извор: Профимедиа

- Током драматичне борбе за два људска живота, лекарски тим састављен од анестезиолога, гинеколога, дечјих анестезилога, неонатолога, успео је уз реанимацију мајке на операционом столу, да спаси живот бебе која је рођена са 920 грама. Беба је тренутно стабилних виталних параметара, задовољавајућег дисања, и налази се под надзором педијатара и неонатолога. Нажалост, одмах након вађења детета и поред свих напора, мајка је преминула у 20.45 - рекао је тада проф.др Радмило Јанковић, директор Клинике за анестезију и интензивну терапију КЦ Ниш.

Вакцина је безбедна

Због све тежих последица које оставља ковид-19 лекари апелују да се и труднице вакцинишу. Јер, кажу они, вакцина једина може да спречи смртност.

Доктор Радомир Аничић из ГАК "Народни фронт" напомиње да труднице слободно могу да се вакцинишу и да су то и ставови светских лекара.

- На самом почетку пандемије била је препорука да жене не планирају трудноћу, нити су се у том моменту радиле вантелесне оплодње. Како је време пролазило, све труднице које су биле заражене биле су добро, како оне, тако и деца. У међувремену сазнали смо да је једино оружје против ове пандемије вакцинација. Све жене које планирају трудноћу или су трудне слободно могу да се вакцинишу. То је став лекара на светском нивоу, па смо наше будуће маме саветовали да се вакцинишу - наглашава Аничић.

Како истиче, нема контраиндикација након вакцинације код трудница, чак и оне жене које су у процесу вантелесне оплодње могу да се вакцинишу. Било је жена које су имале ковид у раној трудноћи, па су се десили рани побачаји.