Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Најновији подаци о примени бустер дозе у свету: На ком месту је Србија по броју вакцинисаних и каква је ситуација у Европи

14.10.2021. 08:00
Пише:
Србија Данас
Vakcinacija
Вакцинација / Извор: Профимедиа

Прво место заузима Исланд са 15,6 вакцинисаних на 100 становника, потом Србија са 9,85, а на трећем месту се налази Мађарска са 9,46 оних који су примили трећу дозу.

Имунизација бустер дозом вакцине против коронавируса у Србији је почела још 18. августа, док је већина европских земаља најавила почетак давања треће дозе од јесени. Док се неке припремају за увођење још једне дозе, друге су већ оствариле значајне резултате, а међу њима је и Србија.

ОД ГЛАВОБОЉЕ ДО МОЖДАНОГ УДАРА: Све последице узимања бруфена за које треба да знате

ОД ГЛАВОБОЉЕ ДО МОЖДАНОГ УДАРА: Све последице узимања бруфена за које треба да знате

ЦЕПИВО ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ ОРУЖЈЕ ПРОТИВ КОРОНЕ, АЛИ НЕ СМЕ БИТИ ЈЕДИНО: Имунолог открива зашто и вакцинисани понекад заврше у болници

ЦЕПИВО ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ ОРУЖЈЕ ПРОТИВ КОРОНЕ, АЛИ НЕ СМЕ БИТИ ЈЕДИНО: Имунолог открива зашто и вакцинисани понекад заврше у болници

ШТА КАД ЛЕКАР САВЕТУЈЕ ТРУДНИЦУ ДА СЕ НЕ ВАКЦИНИШЕ? Ево коме се обратити, ово је једина адреса

ШТА КАД ЛЕКАР САВЕТУЈЕ ТРУДНИЦУ ДА СЕ НЕ ВАКЦИНИШЕ? Ево коме се обратити, ово је једина адреса

Наиме, према подацима портала Оур World Ин Дата, закључно са периодом од 7. до 10. октобра, Србија је друга земља у Европи по броју грађана који су имунизовани трећом дозом. Прво место заузима Исланд са 15,6 вакцинисаних на 100 становника, потом Србија са 9,85, а на трећем месту се налази Мађарска са 9,46 оних који су примили трећу дозу.

Према подацима овог портала, у Србији су дате 665,283 бустер дозе, што нас чини другом нацијом у Европи која је аплицирала највише бустер доза у односу на популацију. Такође, прошле недеље на територији Београда је и званично трећом дозом вакцинисано више од 200.000 грађана, чиме је престоница постала место са највишом стопом вакцинације у земљи.

Србија је била једна од првих земаља која је и пре Европске уније започела масовну вакцинацију против коронавируса и својим грађанима понудила четири цепива различитих произвођача. Упркос томе што је тренутни темпо вакцинације успорен и што и даље постоји значајан део друштва који се противи или не неодлучан по питању вакцинације, подаци портала "Оур world дата" показују такође да је један, значајан део друштва, ипак, одговоран - и према сопственом и према здрављу других људи.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

На глобалном нивоу, прва земља у свету по броју датих бустер доза јесте Израел у ком је вакцинисано нешто више од 40 одсто популације.

Осим тога, медицински центар "Схеба" у Рамат Гану, недалеко од Тел Авива, извршио је серолошку студију на нешто више од милион људи старијих од 60 година како би се проценили нивои антитела после бустер дозе. Резултати су открили да трећа доза вакцине Фајзер/Бионтек штити и до 10 пута више у односу на примљене две дозе. Како се наводи, имуни одговор након бустер дозе почео је релативно брзо и то у размаку између седам и 12 дана.

Заштита пред зиму

Директорка Инстутута за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", Верица Јовановић је у неколико гостовања у медијима, позвала грађане Србије да приме трећу дозу и тако се заштите пред долазак зиме и сезону грипа.

Примарна група људи који треба да приме трећу дозу су они који су у стању имунодефицијенције, имају ослабљен имунитет, хроничне болести и које се налазе на дијализи или у одређеним стањима која захтевају посебну пажњу због лечења хроницних стања.

У другој групи оних којима се препоручује примање треће дозе налазе се лица која живе у колективним смештајима као што су Домови за старе и запослени у здравству, као и радници који су често путници у међународном саобраћају.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Трећу дозу може примити и сваки други грађанин, а услов је да је, без обзира на врсту примљене вакцине, прошло шест месеци од периода ревакцинације, односно примања друге дозе вакцине.

Приликом спровођења вакцинације трећом дозом може се применити било која вакцина, тако да ограничења не постоје осим у случају Спутњика В, када вакцинисани морају примити прву компоненту вакцине.

Грчка касни скоро два месеца за Србијом

У овој земљи вакцинација бустер дозом почела је тек јуче и првенствено ће људи старији од 50 година и грађани са основним болестима имати право да приме трећу дозу. Своју дозу примио је јуче и премијер државе Кирјакос Мицотакис.

Трећа доза се даје шест месеци по завршетку вакцинације и примењује се Фајзер/Бионтек вакцина. Листе ће се ажурирати сваке недеље, како би се додавали нови корисници којима је прошло шест месеци од друге дозе.

- Електронски подаци показују да након треће дозе касније неће бити потребна друга. То ће бити довољно да дугорочно имамо задовљавајућу заштиту - рекао је Мариос Темистоклеус из Примарне здравствене заштите.

 

Премијер Мицотакис је замолио суграђане да се одазову на трећу дозу вакцине, првенствено оне који се до сада нису уопште вакцинисали.

- Девет од десет наших суграђана који су и данас интубирани су невакцинисани, а веома је велики број грађана који свакодневно губе животе и који су невакцинисани. Послушајмо научнике коначно. Погледајмо стварне податке. Пожуримо сви на вакцинацију како бисмо додатно повећали стопе вакцинације у нашој земљи - рекао је он.

Осим Грчке, Португал од је од ове недеље почео са применом треће дозе вакцине против коронавируса за особе старије од 65 година. За почетак, треће дозу вакцина примиће најугроженије групе, попут корисника домова за старе и оних који имају више од 80 година.

Иначе, Португал, који има највећу светску стопу вакцинације, (85 одсто укупног становништва), почео је прошлог месеца да даје додатну вакцину против ковида 19 онима који су старији од 16 година са ослабљеним имунолошким системом. Међутим, од 11. октобра, то ће бити проширено на све старије од 65 година, саопштио је државни секретар у португалском министарству здравља Антонио Салес, преноси Ројтерс.