Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КОВИД ЋЕ ПОСТАТИ СЕЗОНСКИ ВИРУС? Ево шта ће уследити након КОЛЕКТИВНОГ заражавања!

03.02.2022. 22:35
Пише:
Србија Данас/Блиц
koronavirus
коронавирус / Извор: СД/илустрација

Иако смо се надали да је омикрон "завршна фаза", оно што бележимо, како код нас, тако и у региону али и широм Европе, јесте рекордна зараженост.

У Србији је према последњем пресеку заражено 15.623 особе, у Мађарској је тај број 19.690, Хрватска има 10.003, док Словенија бележи 23.429 за један дан. Ако се осврнемо на земље широм Европе, Швајцарска је на 20.217 новоинфицираних по дану, Велика Британија 88.085, Италија 118.994, Немачка 185.454, Аустрија 39.410, дакле, рекорди су писутни како у земљама у региону, тако и остатку Европе. Да ли је ово завршна фаза, више нико није сигуран, али они што знамо је да смо у природном процесу сви.

МЕРИДИАН ХУМАНЕ ИДЕЈЕ ПРЕТВАРА У СТВАРНОСТ: Домаћа компанија стратешки партнер општине Грачаница

МЕРИДИАН ХУМАНЕ ИДЕЈЕ ПРЕТВАРА У СТВАРНОСТ: Домаћа компанија стратешки партнер општине Грачаница

КАРЦИНОМИ У СРБИЈИ ТРИ ПУТА УЧЕСТАЛИЈИ НЕГО У СВЕТУ! Др Даница Грујичић отркила разлоге за поражавајућу статистику

КАРЦИНОМИ У СРБИЈИ ТРИ ПУТА УЧЕСТАЛИЈИ НЕГО У СВЕТУ! Др Даница Грујичић отркила разлоге за поражавајућу статистику

НАЈЧЕШЋА ПОСЛЕДИЦА НАКОН КОРОНЕ ЈЕСУ ПРОБЛЕМИ СА СРЦЕМ: 60 дана након прележаног вируса НИКАКО не радите ово!

НАЈЧЕШЋА ПОСЛЕДИЦА НАКОН КОРОНЕ ЈЕСУ ПРОБЛЕМИ СА СРЦЕМ: 60 дана након прележаног вируса НИКАКО не радите ово!

Охрабрујућа вест је да за већину не даје неку озбиљнију клиничку слику, али ако се осврнемо на број хоспитализованих, како код нас, тако у другим земљама, видимо да овај сој није безазлен баш за све људе. На удару су невакцинисани, али и хронични болесници са придруженим болестима, чији имунитет не успева самостално да се бори.

Омикрон је фаза овог вируса који је направио промену и постао заразнији, због чега ми данас обарамо рекорде по броју инфиицираних. Вирусолог проф.др Нада Куљић Капулица, каже да је очекивано да нам дневна статистика буде таква, јер имамо велики број заражених.

- То што се сада дешава је једна фаза овог вируса, јер је направио ту своју промену и он се сада брже преноси. Када имамо да се вирус брже преноси, он инфицира велики број људи, а када имамо већи број заражених, очекује се имамо и оне који ће захтевати и болничко лечење, док ће нажалост неки и фатално завршити. Што се тиче клинике болести, они који лече пацијенте заражене ковидом, кажу да даје доста блажу клиничку слику, али пак маса људи обољева и бројке расту. Што се перспективе тиче, најпре морамо рећи да овај вирус прави доста промена, али да ли ће ово бити последња у низу мутација, чини ми се да у овом моменту то нико не зна нити може да тврди, објашњава професорка Куљић Капулица.

Постаће сезонски

Вирус ће дефинитивно постати сезонски, али када ће се то десити нико тачно не може да предвиди, али свакако да га нећемо искоренити.

- Једино што се претпоставља да ће у он у перспективи постати сезонски, али га не можемо искоренити, сада је то већ јасно, нити ће он нестати као САРС и МЕРС. Вирус ће бити међу људима, то је перспектива, а овај ураган омикрона који имамо ћемо издржати и претпостављам да ће се смиривати постепено. Деца су ту популација која је незаштићена, али они имају благу клиничку слику, али старији су увек најосетљивији и на удару, али издржаћемо, додаје професорка Куљић Капулица.

Четири битна фактора

Државни секретар у Министарству здравља др Предраг Саздановић изјавио је да је кључно знати четири ствари - да вирус постоји, да убија, да вакцина штити од тешких случајева и као четврто, да вакцина никога није убила, те да су у интензивним негама углавном невакцинисани.

- Епидемијска ситуација у Србији се не смирује. Фебруар је почео високим бројевима новооболелих од корона вируса, међу којима су и млади и стари. Очекује се да ће и наредних десетак дана број оболелих наставити да расте, а из дана у дан повећава се број пацијената у болницама, а и број преминулих. Овај вирус је показао велику способност мутација и са омикрон сојем тешко да можемо да кажемо да је крај пандемије. Док год се не вакцинишемо остављамо простор да вирус и даље мутира, изјавио је за РТС др Саздановић.

Вакцинација једино решење

Вакцинација је једино решење у доба велике пандемије, али како лекари објашњавају, није у питању локални, већ глобални проблем, те да бисмо изашли из ове ситуације, потребна је вакцинација на светском нивоу, како би се вирус сузбио. Тако је и група од 300 научника саопштила да је неуспех богатих држава да остатку света омогуће приступ вакцинама против ковида-19 "безобзиран приступ јавном здрављу" који резултира стварањем услова за појаву варијанти као што је веома заразни омикрон.

Коме се саветује четврта доза и да ли ће је бити

Према најавама ускоро ће бити донета одлука о увођењу четврте дозе вакцине против ковида. Ипак, увођење зависи од студија ефекативности и трајања имунског одговора који се ствара након треће дозе.

Оно што је познато је, да су лекари до сада већ објашњавали да ће неким групама бити потребна и четврта доза, али да ћемо се свакако против короне вакцинисати једном годишње, или чак два пута.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да ће, уколико се одлучи да се почне давање четврте дозе вакцине против коронавируса, она неће бити масовна, односно, неће се препоручивати свима, већ само хроничним болесницима и имунокомпромитоване особе.

- О томе разговарамо месец и по, два. Јасно је да ако почнемо да дајемо четврту дозу, то ће бити за особе којима је она неопходна - пацијенти са тешким хроничним болестима, онима којима је имунитет угрожен, да се обезбеди да не доспеју у болницу. Не верујем да ћемо ићи на масовну вакцинацију четвртом дозом - рекао је.