Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АДЛИГАТ: Култура као мост између континената - сарадња Србије и Туниса

10.09.2021. 14:11
Пише:
Србија Данас
Saradnja Srbije i Tunisa
Сарадња Србије и Туниса / Извор: Фото: Адлигат

Култура као мост између Србије и Туниса

У Тунису је договорено формирање српског кутка, као и туниског кутка у београдском Музеју књиге и путовања, потписивање више протокола о сарадњи, као и многобројне активности на повезивању уметника и радника из институција културе две државе посредством Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат. Формиран је клуб пријатеља овог удружења у који су се учланили значајни туниски писци, уметници и директори туниских институција.

СМРТНОСТ ИЗМЕЂУ 60 и 70 ОДСТО! Случај "зацементирана плућа" забринуо Србију - Шта је то и како се лечи?

СМРТНОСТ ИЗМЕЂУ 60 и 70 ОДСТО! Случај "зацементирана плућа" забринуо Србију - Шта је то и како се лечи?

ОВАЈ ЛЕК УЗИМА МИЛОМИР МАРИЋ: Кинеска таблета мора да се узме у првих пет дана од заразе, за ову категорију ЗАБРАЊЕН

ОВАЈ ЛЕК УЗИМА МИЛОМИР МАРИЋ: Кинеска таблета мора да се узме у првих пет дана од заразе, за ову категорију ЗАБРАЊЕН

КОРОНА УЗИМА МАХА - ОД ПОНЕДЕЉКА НОВА МЕРА: Уводи се ЗАБРАНА организовања весеља у СВИМ ОБЈЕКТИМА

КОРОНА УЗИМА МАХА - ОД ПОНЕДЕЉКА НОВА МЕРА: Уводи се ЗАБРАНА организовања весеља у СВИМ ОБЈЕКТИМА

Низ договора крунисан је састанком одржаним у амбасади Србије у Тунису на позив отправника послова господина Божидара Јовановића, на који је било позвано десетак уметника и представника туниских институција. Том приликом је договорено потписивање протокола о сарадњи са Кућом Бенани, најзначајнијом туниском приватном институцијом за сакупљање књига и докумената, успостављена је сарадња са локалним књижевним клубовима, разговарано је о могућностима повезивања и гостовања филмских пројеката, а догађају је присуствовало више значајних писаца, професора и новинара, међу којима се својим идејама нарочито истакла новинарка BBS-ija Елизија Волкман.

Tunis i Srbija
Тунис и Србија / Извор: Фото: Адлигат

- Традиционално пријатељство, искрено интересовање Тунишана за српску културу, али и Срба за туниску, одличан је темељ за богату сарадњу. Одлучили смо да, заједно, окренемо нову страну у историји односа наших народа, барем у култури, и томе се искрено радујем. А наравно, било каква веза са Тунисом, за Србе значи и подсећање на боравак 52.000 наших војника и цивила у овом делу Африке током Првог светског рата - каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

Представници Адлигата су положили цвеће на српска војничка гробља у Бизерти, и о њима урадили фото-архиву за фонд Музеја књиге и путовања у којем се налази значајна архивска и књижна грађа о боравку српске војске у Бизерти, као и скоро цео комплет листа "Напред" који су Срби издавали у Тунису током 1916-1918 године. Организован је и састанак са тунишким историчарима који су се бавили овом темом и сами сакупили значајну архивску грађу, коју су такође уступили на коришћење Адлигату.

Groblje
Гробље / Извор: Фото: Адлигат

Сеиф Белкади, наследник једног од најзначајнијих туниских издавача Хеида Белкадија, поклонио је за Адлигат штампарски отисак из штампарије свог оца за туниску збирку Музеја књиге и путовања.

Prijateljstvo Srbije i Tunisa
Пријатељство Србије и Туниса / Извор: Фото: Адлигат

У Тунису је Адлигат управо добио и новог почасног члана – Мухамеда Бенанија, власника и оснивача једне од највећих приватних библиотека и архива у арапском свету, кога је више старих туниских породица и интелектуалаца заветовало да чува њихове архиве и драгоцене књиге. Бенанијева специјалност је грађа о Тунису, а у оквиру своје пасије сачувао је и драгоцене податке о српској војсци у Африци током Првог светског рата. Договорено је да Бенани у оквиру своје институције направи српски кутак уз подршку Адлигата, док ће он уједно помоћи формирање туниске збирке у Адлигату.

- Бенани је недавно био важна вест на сајту BBS-ija, и веома је познат, како у Тунису, тако и широм арапског света. Снимили смо његову исповест за аудио архиву Адлигата, фотографисали старе материјале које смо у његовој збирци пронашли везане за Србију и дивили се оригиналним документима из изузетно значајне архиве од 6.000 документа са краја XVIII и почетка XIX о трговини и пиратерији између Малте, Енглеске, Француске и Туниса. Нарочито је занимљиво било прегледати британску пошиљку писама коју су пирати отели пре 230 година и истоварили у Тунису. Поједина писма су чекала на нас, да их ми, тек сада, отворимо - каже Виктор Лазић и додаје да су многобројне активности које је Адлигат спровео претходних недеља у граду Тунису са њиховим уваженим професорима, фотографима, издавачима, новинарима значајно пробудили интересовање у културним круговима Туниса за сарадњу са Србијом, те да је више значајних Тунишана најавило скору посету Београду.

- Направили смо мост између Србије и Туниса захваљујући Адлигату, и сада намеравамо да тај мост што чешће прелазимо, у славу књиге, културе, уметности, свенародног и појединачног пријатељства - каже Бенани.

Са директорком Народне библиотеке Туниса Рађом Бен Сламом, договорено је унапређење збирке књига о Тунису у Музеју књиге и путовања, а директорка је неколико књига са посветама за овај фонд одмах поклонила.

Direktorka Narodne biblioteke Tunisa
Директорка Народне библиотеке Туниса / Извор: Фото: Адлигат

Познати тунишки писац старије генерације Абделазиз Касем, такође је изразио жељу да подржи пројекте Адлигата, на иницијативу његовог старог пријатеља, професора и дипломате Дарка Танасковића. Касем је био близак сарадник првог туниског председника Бургибе, био је директор Народне библиотеке и Националне телевизије Туниса и спада у најзначајније књижевнике ове државе, чија је дела на српски преводио управо Танасковић. Касем је пријатељевао и са Васком Попом и договорено је да о том пријатељству напише један есеј који ће ускоро бити објављен у Србији.

Poznati pisac
Познати писац / Извор: Фото: Адлигат

Са познатим продуцентима тунишке независне продукције, награђиваним за свој рад широм света, брачним паром Анис Ласудом и Чемом Бен Чабане, договорена је сарадња и њихово учешће на филмским фестивалима у Србији.

Bračni par
Брачни пар / Извор: Фото: Адлигат

Уз свесрдну помоћ нових чланова и пријатеља Адлигата у Тунису, набављена је значајна количина књига и предмета за збирку Туниса у Музеју књиге и путовања, а у Београд је стигла и специјална збирка украшених Курана који ће бити посебно изложени у оквиру сталне поставке београдског музеја.