Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Лепа вест за парове: Замрзавање ембриона о трошку државе УСКОРО У ПЕТ БОЛНИЦА

17.06.2018. 08:20
Пише:
Србија Данас/Блиц
Gak Narodni front
Гак Народни фронт / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Обезбеђени сви технички услови

Парови у Србији, који почевши од сутра, 15. јуна, уђу у процес вантелесне оплодње моћи се да вишак ембриона замрзну о трошку државе. Оваква пракса по први пут се уводи у Србију, а од великог је значаја јер омогућава да жене имају више покушаја вантелесне оплодње, а да при томе не морају да пролазе сваки пут хормонску терапију.

Ипак, иако је најављиван месецима овај процес још не функционише. Специјални фрижидери у пет државних болница у којима ће ембриони бити замрзавани и чувани, још не раде, али су тестирани и биће пуштени у рад када стигну први ембриони.

Када ће то бити, још није извесно јер је потребан одређени период од када се паровима одобри вантелесна оплодња о трошку РФЗО, до тренутка када их здравствена установа позове како би започели овај поступак.

Иначе, могућност да бесплатно замрзну вишак репродуктивних ћелија добиће сви они парови којима ће се поступак оплодње о трошку државе, одобрити већ сутра, 15. јуна.

vantelesna oplodnja
вантелесна оплодња / Извор: Профимедиа

Директор ГАК "Народни фронт", проф. др Жељко Миковић каже  да је у овој установи све спремно.

- Имамо све техничке услове, машине су тестиране и добијене су дозволе. Апарати још нису укључени, јер не треба да раде док су празни. Биће укључени онда када будемо имали прве ембрионе за замрзавање - каже проф. др Миковић.

Žena na pregledu
Жена на прегледу / Извор: Профимедиа

Могућност да се бесплатно замрзне вишак ембриона, који се могу добити из поступка вантелесне оплодње обрадовало је многе парове, који на природан начин не могу да постану родитељи. Међутим, ова могућност је требала да буде одобрена још у мају, али је због нерешене законске регулативе све пролонгирано за 15. јун ове године.

Пет државних болница ће замрзавати ембрионе

Како сазнајемо, ову могућност ће за сада имати само пет државних болница у Србији, док приватници, које имају потписане уговоре са РФЗО -ом, још увек немају дозволу да замрзавају полне ћелије.

Ту могућност имаће болница у Ваљеву, Клинички центра Ниш, Клинички центар Војводина, ГАК "Народни фронт" и ГАК "Вишеградска".

- Приватне установе које имају потписан уговор са РФЗО немају решење Министарства здравља за нову технологију замрзавања ембриона и репродуктивних ћелија. Да би могли да анексирају уговоре са РФЗО -ом послали смо им обрасце и детаљна упутства за подношење захтева за ову процедуру Комисије за нове технологије - кажу у Управи за биомедицину.

Trudnica
Трудница / Извор: Профимедиа/илустрација

У овом тренутку могућност за бесплатно замрзавање ембриона имаће само супружници или ванбрачни партнери који буду имали вишак ембриона у оквиру једног поступка БМПО. Те ембрионе моћи ће без ограничења у броју, да замрзну и евентуално искористе за следећи поступак. То ће паровима, код којих не успе поступак, доста значи, поготово женама јер не морају поново да иду на хормонску стимулацију.

Замрзавање јајних ћелија и спрематозоида

Уводи се, међутим, још једна важна новина - замрзавање јајних ћелија и спрематозоида о државном трошку и то се неће односити само на парове у процесу вантелесне оплодње. Према најавама, да бесплатно замрзну јајне ћелија и сперматозоиде моћи ће и они код којих постоји медицинска индикација да ће, привремено или трајно, због болести бити неплодан. У тим случајевима репродуктивне ћелије моћи ће да замрзну мушкарци и жене који нису у поступку вантелесне. И те ћелије ће касније моћи само они да користе, потврђено нам је у Министарству здравља и РФЗО.

- Семене и јајне ћелије чуваће се не дуже од пет година, али се из медицинских разлога чување може продужити за још пет година - кажу у Министарству здравља.

У случају претње од неплодности због болести, јајне ћелије и сперматозоиди могу се чувати неограничено.

Зашто дама седи сама: Поражавајућа СТАТИСТИКА, ЗАПРЕПАШЋУЈУЋЕ ВЕЛИКИ БРОЈ девојака без момака у Београду!

СЛУЧАЈ НЕИСПРАВНЕ ВОДЕ: Признали ширење лажи о загађењу

У овом тренутку, о трошку осигурања појединаци који нису у поступку вантелесне оплодње неће моћи да чувају своје репродуктивне ћелије по жељи, а након доношења подзаконских аката који ће ближе регулисати Закон о биомедицинској подпомогнутој оплодњи разматраће се и проширење услуга, кажу у Републичком фонду за здравствено осигурање.

Законом о биомедицински потпомогнутој оплодњи предвиђене су и банке јајних ћелија и сперме, које ће користити они који немају своје репродуктивне ћелије, или жене без партнера. Истим законом уводи се и могућност поклањања вишка ембриона, на коју многи не гледају баш благонаклоно, јер иако је хумано, у малој земљи као што је наша то отвара различите моралне дилеме. Тренутно се израђују подзаконска акта којима ће прецизније бити уређен рад будућих банака репродуктивних ћелија.