Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Превоз и вртић су бесплатни, а за свако новорођено дете се добија и 500 евра: У овој општини фокус је на добробити грађана! (ВИДЕО/ФОТО)

22.05.2021. 14:09
Пише:
Србија Данас
Ljig
Љиг / Извор: Фото: Приватна архива/Туристичка организација Љиг

Челници општине Љиг непрестано улажу у привреду, здравство, децу, образовање, пензионере и туризам. 

Љиг се налази у западном делу централне Србије, са Београдом је повезан Ибарском магистралом и представља административни, привредни и културни центар истоимене општине.

Развио се у атару села Гукоши као друмско насеље око реке, по којој је добио име у другој половини XIX века. За варошицу је проглашен 1920. године, а насеље се брже развијало од када је кроз њега прошла железничка пруга од Лајковца за Горњи Милановац.

НАЈМАЊА ЦРКВА У СРБИЈИ: На Златибору међу крошњама скривен прелепи драгуљ за који се везују бројне легенде (ФОТО)

НАЈМАЊА ЦРКВА У СРБИЈИ: На Златибору међу крошњама скривен прелепи драгуљ за који се везују бројне легенде (ФОТО)

Економски план за боље Владимирце: Низ пројеката за боље сутра – стижу инвеститори, бањски комплекс, а следи и енергетска транзиција (ВИДЕО/ФОТО)

Економски план за боље Владимирце: Низ пројеката за боље сутра – стижу инвеститори, бањски комплекс, а следи и енергетска транзиција (ВИДЕО/ФОТО)

ПОЗДРАВ ИЗ ЈАПАГА: Крашки феномен на Купрешкој висоравни

ПОЗДРАВ ИЗ ЈАПАГА: Крашки феномен на Купрешкој висоравни

На површини од 279 квадратних километара налази се 26 насеља: Ба, Бабајић, Белановица, Бошњановић, Бранчић, Велишевац, Гукош, Дићи, Доњи Бањани, Живковци, Ивановци, Јајчић, Кадина Лука, Калањевци, Козељ, Лалинци, Латковић, Липље, Љиг, Моравци, Палежница, Пољанице, Славковица, Цветановац са насељем Милавац, Штавица и Шутци. Река Љиг протиче западним и северозападним подручјем општине. Оваква позиција утицала је да се најпре географски, а касније и функционално, Љиг дели на шумадијску зону на истоку и колубарску зону у долини реке Љиг. Осим географског положаја који ову општину издваја од осталих општина у Србији, Љиг може да се похвали и бројним природним лепотама, сеоским туризмом, доброј храни, дивним људима, али челницима општине који без предаха раде на унапређењу живота људи у Љигу.

Оно у шта челници општине Љиг непрестано улажу јесте привреда, здравство, деца, образовање, пензионери и туризам. 

- Један од највећих пројеката које финансира општина Љиг јесте бесплатан вртић за сву децу са територије општине Љиг, ово издвајам као нешто што је јако битно из разлога што само Љиг, Рума и Нови Сад на територији целе Републике Србије спроводе овакав вид подршке, а с обзиром на то да су Нови Сад и Рума знатно развијеније општине од Љига сматрам да је то јако похвално. Наишли смо на пуно позитивних коментар за ову меру коју спроводимо - објашњава помоћник председника општине Љиг Даница Јовановић и додаје:

 

Даница Јовановић
Даница Јовановић / Извор: Фото: Приватна архива

 

- Што се тиче деце, али и читавог становништва општине Љиг, финансирамо бесплатан превоз за све грађане на нашој територији, донедавно су то били само основци, средњошколци и пензионери, а од ове године превоз је бесплатан за све грађане са територије општине Љиг.

Поред ових мера подршке и помоћи мештанима, помоћник председника објашњава да град даје подстицај за породиље. 

- Породиље добијају 60.000 динара за свако новорођено дете на територији општине Љиг, као и пакет пелена. Ову меру спроводимо још од 2012. године, тада је помоћ била 250 евра у динарској противвредности, затим 300 евра, а сада је 500 евра у нади да ћемо у будућности и у складу са могућностима из буџета моћи да издвојимо и до 100.000 динара за сваку новорођену бебу на територији општине Љиг - наводи Даница Јовановић.

Помоћник председника општине Љиг Даница Јовановић говорила је и о улагањима у образовање рекавши да је општина из буџета Републике Србије добила средства за реконструкцију средње школе која је комплетно обновљена, док се прошле године радила реконструкција основне школе "Сестре Павловић" у Белановици, а пројекат је финансиран од стране Канцеларије за управљање јавним улагањима, а вредност самог пројекта била је око 350 милиона динара.

- Осим што је школа реконструисана, ту је изграђен и вртић као и фискултурна сала те очекујемо да ћемо у неком наредном периоду, за месец дана, бити пуштен у ред или ћемо сачекати следећу школску годину да отворимо ту школу како би деца могла да уче у неком потпуно новом амбијенту и окружењу. Такође, урађен је пројекат за реконструкцију фискултурне сале у средњој школи, то би требало да се почне са израдом у неком будућем периоду, као и пројекат за реконструкцију основне школе у Љигу - рекла је Даница Јовановић.

Када је у питању здравство, Даница Јовановић наводи да се из буџета општине издвајаја новац и за њихове неопходне потребе, за рачунаре, клима уређаје и томе слично. Јовановић наглашава да је 2019. године купљен колпоскопски апарат за службу гинекологије, а општина Љиг урадила је комплетан пројекат за реконструкцију Дома здравља чија је вредност око 350 милиона динара.

Јовановић наглашава да када су у питању пензионери, прошле године услед пандемије корона вируса, Општина је издвојила новац за пакете са основним животним намирницама.

- Пензионерима се овакав вид помоћи допао, Општина је наишла на позитивне коментаре, те смо решили да уведемо то као неку меру тј. да пензионери који имају примања испод 25.000 динара сваке године добијају овакав вид помоћи - рекла је Јовановић.

Пројекат је финансиран из буџета општине Љиг. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.