Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БАЊА КОЈА ЛЕЧИ МНОГЕ БОЛЕСТИ: Мионица крије бањски драгуљ у који мами туристе из свих крајева Србије (ФОТО/ВИДЕО)

30.05.2021. 15:33
Пише:
Србија Данас
Banja Vrujci
Бања Врујци / Извор: Фото: Приватна архива

Мионицу представља њена историја и култура, као и свакодневни живот људи који живе у њој.

Мионица је варош на раскршћу многих путева, представља место где се сусрећу прошлост и будућност. Бања Врујци је драгуљ Мионице, Колубарског округа и овог дела Србије, као једно од најатрактивнијих бањских места у земљи и региону.

Како да нам живот буде лепши и бољи: Општина Владимирци има сјајан "рецепт" за просперитет (ФОТО)

Како да нам живот буде лепши и бољи: Општина Владимирци има сјајан "рецепт" за просперитет (ФОТО)

Рибничка пећина јединствен драгуљ природе! Шалитра из њених шупљина коришћена за прављење барута у устанку (ФОТО)

Рибничка пећина јединствен драгуљ природе! Шалитра из њених шупљина коришћена за прављење барута у устанку (ФОТО)

НАЈВЕЋА СВЕТИЊА ОВОГ КРАЈА: Погледајте какве тајне крије "МАЛИ ОСТРОГ" у Малом Зворнику (ФОТО/ВИДЕО)

НАЈВЕЋА СВЕТИЊА ОВОГ КРАЈА: Погледајте какве тајне крије "МАЛИ ОСТРОГ" у Малом Зворнику (ФОТО/ВИДЕО)

Мионицу представља њена историја и култура, као и свакодневни живот људи који живе у њој. Помиње се још у 15. веку, али је тек 1895. године, Указом краља Александра Обреновића, проглашена за варош. На територији мионичког краја је 36 насеља. Само општинско седиште је варошица, док су остала насеља сеоског типа. 

Богатство природе - Бројни извори лековите воде на територији општине Мионица

Мионица је богата термоминералним изворима. Најпознатији извори налазе се у Бањи Врујци и у оквиру Спортско-рекреативног центра "Мионица". Спортско-рекреативни центар "Мионица" налази се у Селу Мионица, четири километра од саме вароши. У оквиру њега се налазе отворени базени и извор лековите воде, познат под називом "Бања Лепеница",  назван тако по истоименој реци која протиче кроз село.

Бања Врујци је најпознатија и најпосећенија туристичка дестинација на територији општине Мионица. Налази се у долини реке Топлице, у подножју планина Маљен и Сувобор, на 180 метара надморске висине.

Постоји легенда да је река добила назив по косовском јунаку Милану Топлици, који је своје ране после боја излечио баш водом ове реке. Због лековитих својстава воде и блата, као лечилиште постоји још од Првог светског рата.

У Бањи Врујци у понуди постоји хотелски и приватни смештај као и комплекс отворених базена и један затворен базен у оквиру хотела "Врујци". Други комплекс базена "Прве бање" однедавно има и аква-парк са бројним занимљивим садржајима за децу и одрасле. Постоји шеталиште дуж реке Топлице, спортски терени, кафићи и ресторани, продавнице и богата зелена пијаца. Овде се у августу одржава манифестација "Врујачки извори", једна од најлепших и највеселијих манифестација.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Бања Врујци се може похвалити са две манифестације. Једна је Фестивал "Креативна чаролија", намењен деци школског узраста која изражавају своју креативност на филмским, ликовним, литерарним, драмским и музичким конкурсима, као и манифестација "Врујачки извори" која се одржава крајем августа у циљу очувања етнолошких вредности, традиције, природне и културне баштине, унапређења иразвоја села, промоције старих и уметничких заната.

Менаџер продаје хотел "Врујци" Предраг Делић када је реч о смештајним капацитетима у истоименом хотелу има 82 собе и пет апартмана, а на сваком точећем месту у хотелу тече минерална бањска вода природне температуре око 27 степени.

- Хотел поседује три отворена и један затворени базен, а у свим базенима је проточна природна и минерална бањска вода. Оно што је специфично за наше базене у току летње сезоне јесте да се сви базени преко ноћи празне и дезинфикују, па се поново пуне - говори Предраг Делић и додаје:

- У нашем хотелу је на располагању гостима и одељење за физикалне третмане где се пружа услуга третмана топлим бањским блатом, електро третмани и третмани лековитим блатом.

Осим тога, гости хотела "Врујци" могу уживати и у разним спортским активностима.

- Гости нашег хотела могу уживати у тенису, одбојци, кошарци, билијару и стони-фудбал као и стони-тенис, а након тогу могу доћи у ресторан где ће бити послужени искључиво домаћом храном - објашњава Предраг Делић који наглашава да су у току сезонске припреме док су отворени базени већ у функцији и раде, слободних места још увек има, али уколико желите ваше место у овом прелепом хотелу, морате резервисати ваше место на време.

Пројекат је финансиран из буџета општине Мионица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.