Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРПСКИ ВОЈВОДА ЗА КОЈЕГ ЗНА ЧИТАВА ПЛАНЕТА: Време је да посетите родну кућу Живојина Мишића у Мионици! (ФОТО/ВИДЕО)

15.06.2021. 15:30
Пише:
Србија Данас
Živojin Mišić
Живојин Мишић / Извор: Фото: Приватна архива

Кућа је првобитно стављена под заштиту као кућа народног градитељства, а под заштитом државе је од 1972. године.

Родна кућа војводе Живојина Мишића, једног од најзначајнијих војних заповедника Српске војске у Првом светском рату, налази се у мионичком селу Струганик. Због своје историјске вредности представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

"СЛИКАР НОЋИ" ЧИЈЕ ЈЕ ДЕЛО СТИГЛО И ДО ЛУВРА: Ковачицу је прославио, а водио се само једним - СРЦЕМ (ФОТО/ВИДЕО)

"СЛИКАР НОЋИ" ЧИЈЕ ЈЕ ДЕЛО СТИГЛО И ДО ЛУВРА: Ковачицу је прославио, а водио се само једним - СРЦЕМ (ФОТО/ВИДЕО)

Царство војвођанске наиве: Свет се диви Ковачици - Халупова, Јонаш и Бобош одушевили и чувене Ролингстонсе! (ВИДЕО/ФОТО)

Царство војвођанске наиве: Свет се диви Ковачици - Халупова, Јонаш и Бобош одушевили и чувене Ролингстонсе! (ВИДЕО/ФОТО)

"УРАМЉЕНЕ УСПОМЕНЕ" КОЈЕ ЋЕ СЕ ПАМТИТИ: Јано Чех - колекционар који оригинале наиве чува од заборава (ФОТО/ВИДЕО)

"УРАМЉЕНЕ УСПОМЕНЕ" КОЈЕ ЋЕ СЕ ПАМТИТИ: Јано Чех - колекционар који оригинале наиве чува од заборава (ФОТО/ВИДЕО)

Музеј-кућа Живојина Мишића

Кућа је првобитно стављена под заштиту као кућа народног градитељства, а под заштитом државе је од 1972. године. Први део куће је етнографска поставка, где се види како је живела породица у то време. Други део је историјско-биографска поставка живота и рада Живојина Мишића богата фотографијама, документима, ратним одликовања и признањима.

Врата ове куће од историјске вредности и значаја за сваког Србина ће вам отворити војводин потомак Миодраг Мишић који се поносом приповеда о животу и подвизима свог чувеног претка.

У амбијенту војводине куће и дворишта осетиће дух некадашњег српског села, видећете старе фотографије, документа, одликовања и ствари Живојина Мишића и научити много тога о овом изузетном човеку кога чувамо од заборава.

Живот и дело Живојина Мишића

У мионичком крају људи за њега кажу: "Од детета чобанина оваца и коза из ових брда до највиших војних положаја."

Војвода Живојин Мишић био је комадант Прве српске армије на Колубари где се и прославио. Трећег дана по завршетку Колубарске битке, добио је највише признање - чин Војводе. Био је ађутант краљ Александра Обреновића, начелник победоносно-солунске офанзиве и први начелник генералштаба војске Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Учествовао је у ратовима од 1876. до 1918. године, три пута је пензионизан и поново враћен у службу када је то требало отаџбини и народу.

"Живот је дуга и тешка борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред", била је девиза која га је пратила кроз живот.

Био је ожењен Немицом Лузјом, имао је три сина и три ћерке. У зору, 20. јануара 1921. године, окупио је децу око себе и рекао "Не остављам вам никакво богатство сем свог часног имена са којим ћете да се поносите кроз живот". Тражио је да му огрну војничку блузу коју је носио 47 година у 6 ратова и умро.

Више о животу, делу и раду Живојина Мишића, великог српског војсковође, испричала је Ивана Ђурић, кустос музеја.

 

Rodna kuća Živojina Mišića
Родна кућа Живојина Мишића / Извор: Фото: Приватна архива

Кустос Ивана Ђурић објаснила је да родна кућа Живојина Мишића у Струганику има пре свега историјски значај као место рођења наше славне историјске личности, али и етнолошки самим тим што представља реконструкцију аутентичног сеоског домаћинства у западној Србији и истиче да је од велике важности и туристички значај овог места где сваке године дође велики број посетилаца из читаве Србије који су љубитељи историје, природе и културе.

- Породица Мисић пореклом је из села Тепца испод Дурмитора. Војвода Мишић одрастао је у великој задружној породици, био је 13 дете својих родитеља, Анђелије и Радована Мишића, по природи је био јако мали и ситан па га је мајка често звала "Бубица" - објашњава кустос Ђурић и додаје:

- Војвода Мишић одрастао је у Струганику, написао је једну књигу под називом "Моје успомене", то је била његова биографија у којој је описао своје детињство и све најзначајније догађаје из свог живота. На основу књиге сазнајемо доста о тим данима његовог детињства када он каже "ко није чувао козе и овце, тај не зна шта су јад и невоља" јер су у задружним породицама сви морали да раде.

Послови у задружним породицама су били подељени на мушке и женске, а и деца су морала да раде, па је Мишић већ са шест година мора да чува козе и овце, објашњава кустос.

Под претњом локалних власти, родитељи Живојина Мишића уписују у школу, у Рибници, у школи која је била интернатског типа где завршава прва два разреда, након чега га старији брат Лазар Мишић одводи у Београд, а потом и у Крагујевац где завршава даље школовање. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Војвода Мишић је учествовао у свим значајним ратовима које је Србија водила крајем 19. и почетком 20. века, а свакако да се највише истакао и чин војводе добио након битке на реци Колубари која је вођена на овим просторима - објашњава кустос.

Недалеко од Струганика је варош Мионица где се налази мост на реци Рибници где је Живојин Мишић 1914. године сачекао војску и народ који су били у бекству и расулу након напада Аустроугара где је одржао чувени говор који је повратио борбени морал посрнулим војницима. Тада је наредио повлачење и предах како би се сачекала муниција од стране савезника те се након тога кренуло у оштар контра напад. Поред тога што је био одличан војни стратег, био је одличан и психолог, познавао је добро менталитет сопственог народа због тога што је одрастао у задружној породици где су се поштовали патријархални принципи вредности.

Поред историјског значаја, напомиње кустос, родна кућа Живојина Мишића има и етнолошки значај, датире из 19. века и припада типу куће полу брвнаре, полу чатмаре какве су и грађене у селима брдско-планинског типа као што је Струганик.

- Родна кућа Живојина Мишића је заштићена као културно добро од великог значаја 1974. године адаптирана је за музејске потребе, унутра је поставка историјског карактера, војно-биографска и етнографска која сведочи о начину живота задружних породица на овим просторима. Кућа, али и сви остали објекти око ње представљају објекте традиционалне архитектуре у Србији - објаснила је кустос Ивана Ђурић.

 

Пројекат је финансиран из буџета општине Мионица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.