Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НАЈЧЕШЋЕ РЕАКЦИЈЕ НАКОН РЕВАКЦИНЕ: Бол у руци, температура, главобоља... Шта треба да вас забрине а шта не?

06.10.2021. 22:39
Пише:
Србија Данас/Блиц
Koronavirus
Коронавирус / Извор: СД/илустрација

Ново истраживање

Првом дозом вакцине против корона вируса у Србији је у овом тренутку вакцинисано око 53,7 одсто пунолетних, а око 620.000 грађана је примило трећу дозу. Од најчешћих реакција на вакцину јављали су се бол у руци, блага температура, главобоља… Према нашим сазнањима, већих компликација није било, али то није само податак који важи за нашу земљу, него је слично искуство у свету.

ОВО ЈЕ ТРУДНИЦА ПРЕМИНУЛА У КЦ НИШ: Јована (20) носила близанце, није била вакцинисана

ОВО ЈЕ ТРУДНИЦА ПРЕМИНУЛА У КЦ НИШ: Јована (20) носила близанце, није била вакцинисана

КОРОНА НЕ ПОПУШТА, НАСТАВЉА ДА ПУНИ БОЛНИЦЕ: У Тријажном центру овог српског града имају пуне руке посла

КОРОНА НЕ ПОПУШТА, НАСТАВЉА ДА ПУНИ БОЛНИЦЕ: У Тријажном центру овог српског града имају пуне руке посла

ПИТАЊЕ КОЈЕ И ДАЉЕ МУЧИ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ, ПРИМИТИ ИСТУ ВАКЦИНУ ИЛИ ИСКОМБИНОВАТИ? Ево шта се дешава после треће дозе

ПИТАЊЕ КОЈЕ И ДАЉЕ МУЧИ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ, ПРИМИТИ ИСТУ ВАКЦИНУ ИЛИ ИСКОМБИНОВАТИ? Ево шта се дешава после треће дозе

Реакције на вакцину се могу јавити свакако, као и када се узима било који лек, због чега лекари саветују да ако имате неку недоумицу, потврђена вам је нека болест, узимате одређене лекове, или сте пак алергични на неку од супстанци, се најпре консултујете са лекаром.

Према последњим подацима у Србији је у последњих 24 сата корона вирусом заражено 7.190 особа. На болничком лечењу налази се 6.519 особа. На респираторима је 269 пацијената. С друге стране, како сазнајемо, незванично, из неколико различитих болница широм Србије, од последица вакцинације не лечимо ни једног пацијента.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф.др Бранислав Тиодоровић каже да према подацима којима располажемо, реакције су изузетно ретке, те је јасно да ми у болницама лечимо људе који су заражени короном, а не оне који су имали реакцију на вакцину.

- Такве компликације су изузетно ретке, али не само код нас, него и у свету, генерално. Било је приче о вакцини АстраЗенека, да ли изазива тромбозу, касније се потврдило да то нема везе са вакцином. Као и сваки лек, и вакцина може дати неку реакцију, али то се заиста ретко дешавало. Да се разумемо, сви који су примили вакцину, сви се они прате и то је обавеза. Када се јави проблем то се пријави, онда се прати стање пацијента, да би се проблем санирао, међутим реакције су занемарљиве. Наравно, треба бити опрезан, слажем се. Ако неко пије лекове, ако има болести, треба то да пријавити лекару, али не и да избегава вакцинацију због страхова. Хајде да видимо шта брине људе - објашњава професор Тиодоровић.

branislav-tiodorović
бранислав-тиодоровић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Нису сви антиваксери, додаје професор, неки људи се, како каже плаше, али разлога нема нити за панику нити за чекање.

- Нема чекања. Ја сам зато предложио, да вакцинишимо све који су примили другу дозу пре пет месеци. Некада је питање дана када треба примити трећу дозу, па лекари најбоље виде када почиње да опада ниво заштите и када је потребно дати трећу дозу, објашњава професор.

Ниш као један од градова који има висок обухват вакцинације од 66 одсто, слободно се може узети као пример. Директор Дома здравља у Нишу, проф.др Милорад Јеркан испричао је каквих је реакција било на вакцину.

- Сем температуре која може са се јави између 37 и 38 тог дана, или евентуално бола у руци и благог црвенила, ништа се није дешавало. Главобоља се можда јављала код некога. Ми смо дали 66,02 одсто првих вакцина, односно 62,5 друге дозе, а око 31.000 треће дозе. Нико није умро од вакцине, нити је имао сметње. Треба напоменути да је ту највише било људи који могу бити у ризичној групи, људи са коморбидитетима, али никоме се ништа није десило, изјавио је професор Јекран.

С друге стране, у истом граду, у УКЦ Ниш организована је вакцинација високо ризичних група, те смо од генералног директора проф.др Зорана Перишића сазнали шта се дешавало током вакцинације оне популације која се сматра ризичном.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

- Вакцинисали смо више од 1.400 људи који се спадају у ризичну групу, или су код нас долазили уз образложење да су ризична група. То су они људи који имају коморбидитете, који су алергични на неке супстанце. Све смо их вакцинисали и нико од њих није имао реакцију. Једна жена је задржана 24 часа како би се пратило њено стање јер је имала хипертензију, али је то решено. Увек кажем, немојте се плашити вакцине, плашите се болести, изјавио је професор Перишић.

И ЦДЦ спровео студију

Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) објавили су пре неколи дана резултате студије која је истраживала нуспојаве након треће дозе вакцине. У истраживању је учествовало 306 људи који су примили трећу дозу вакцине против ковида-19 компаније Фајзер, нуспојаве након треће дозе биле су врло сличне онима након примања друге. Најчешће нуспојаве међу вакцинисанима биле су умор – 56 одсто, главобоља – 43 одсто и бол у руци на месту убода - 71 одсто.

Наведени симптоми обично трају један или два дана. Додатне честе нуспојаве биле су умор у мишићима или зглобовима, као и повишена температура, навео је ЦДЦ.

Натечени лимфни чворови испод пазуха били су чешће присутни након треће него након примарне серије од две дозе. Од осталих нуспојава ту су бол, црвенило и отицање на месту убода и болови у мишићима или зглобима, додала је америчка Агенција за храну и лекове (ФДА).