Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Наши студенти су СВЕТСКИ ШАМПИОНИ: Марко, Абел и Јана су освојили прво место на међународном такмичењу у управљању пројектима

03.06.2018. 12:51
Пише:
Србија Данас
Marko, Abel i Jana
Марко, Абел и Јана / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/ абел_б_дуран

Ове године су у такмичењу учествовала 192 тима, а победу су однели студенти из Србије

Јуче је у Београду одржано међународно студентско такмичење у управљању пројектима – Интернатионал Пројецт Манагемент Championship Финалс 2018, а прво место освојили су студенти са Грађевинског Факултета у Београду: Абел Дуран, Јана Пуздерлиски и Модринић Марко.

Ове године су у такмичењу учествовала 192 тима, односно преко 760 такмичара, док су се у финалу такмичили победнички тимови из Немачке, Француске, Холандије, Хрватске, Финске, Литваније, Италије, Шпаније и Србије.

Абел, Јана и Марко су много труда уложили спремајући се за такмичење, иако нису имали тачну представу како ће оно изгледати. 

- Ово такмичење је почело још у априлу ове године на националном нивоу, тако да смо се прво припремали за квалификације које су биле тест од 100 теоретских питања из области управљања пројектима. Након тога, од 16 тимова из наше државе 6 је прошло у финале. У финалу је касније била Харвард бизнис паблишинг симулација, где се најбољих 6 тимова такмичило за победу, при чему би први тим представљао Србију, а ми смо били најбољи у тој симулацији. Након победе, имали смо нешто више од месец и по дана да се спремимо за финале, при чему нисмо имали тачну представу како ће оно изгледати, тако да смо се припремали на најразличитије начине, од нашег тим билдинга, дружења, рада у тиму, играња разних игара које се могу појавити, тестирања одређених симулација, рада са професорима и слично - рекао је Абел Дуран за наш портал.

Он је додао и да је награда веома битна и за Србију.

- Ова награда је пре свега награда не само за нас, већ и за целу државу, по мом мишљењу, јер даје увид у то да се и у тренутно неке најатрактивније дисциплине у свету изучавају и код нас и не само на факултетима који се тиме баве, већ је одличан пример да се и на грађевинском факултету, на катедри за управљање пројектима уче одређена знања која нас квалификују да будемо добри у управљању пројектима и можда и руководиоци одређених пројеката - рекао је Абел.

Дуран је рекао да је синоћ са колегама прославио победу до касних вечерњих сати.

- Синоћ је било славље након церемоније и свечане доделе на Белом двору. Синоћ смо прилично добро прославили, са нама је био и професор Аризановић са нашег факултета и били смо до касних вечерњих сати на Белом двору, а након тога смо прославили са осталим тимовима који су узели учешће на овом такмичењу. Све у свему, било је једно јако лепо дружење и искуство - истиче Абел.

Наши светски шампиони имају велике планове за будућност, а већ имају биографију на којом им многи могу позавидети.

- Тренутно радим као студент демонстратор на катедри за управљање пројектима и радим као консултант за одређене пројекте који се реализују у нашој држави, тако да ми је ово подстрек да наставим да се бавим тиме чим сам се и до сада бавио, само на још једном већем нивоу и са већим ентузијазмом како би можда и сутра дао одређени допринос да се пројекти квалитетно реализују и у нашој држави, као што је то случај у свету. Што се тиче друга два члана тима, Марко је при крају студија на Грађевинском факултету и вероватно ће након тога потражити прилику да се докаже у тој области у пракси, Јана већ ради за једну од великих грађевинских фирми која има своје представништво у Србији и сигуран сам да ће ово бити подстрек можда и за нека већа достигнућа - испричао је Абел.

Он истиче да планира да остане у Србији јер сматра да овде има шанси за младе људе, али ако уложе одређени труд и имају вере у себе.

- Ја лично планирам да останем у Србији, иако сам имао неке понуде да идем у иностранство. Сматрам да у Србији постоји довољно простора и довољно шанси за младе људе да буду успешни у оним чиме се баве, само је за то неопхедно да ти млади људи уложе одређени труд и да верују да могу да успеју, јер од приче како ништа није могуће и како неко други успева нема ништа, већ треба да смо свесни да све зависи само од нас и да у Србији има довољно шанси да било ко ко је спреман да ради и да се труди и ко има жељу за успехом може да успе, по мом мишљењу, и то је један од разлога због којих ја верујем да ћу успети да изградим успешну каријеру у Србији - закључио је Абел Дуран.

Diploma
Диплома / Извор: Фото: Абел Дуран

Ови млади људи су доказали да Србија има одличне професоре и одличне студенте који су спремни да воде ову земљу у бољу, светлију будућност. Такође, њихова победа је доказ да наше образовање не заостаје за светским стандардима, а не треба ни у ком случају занемарити и њихов лични успех, таленат, рад и посвећеност свом послу.