Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Нераскидива спона са завичајем и непролазна уметност једног од највећих Зајечараца у историји - Зоран Радмиловић и његов родни Зајечар

05.07.2023. 11:51
Пише:
Србија Данас/Милош Лабудић
Foto: Privatna arhiva
Фото: Приватна архива / Извор: Фото: Приватна архива

Да бисмо схватили где је Зајечар данас, а нарочито који је план за сутра, морамо да пођемо од јуче. Зајечар је град пребогате историје, која сеже од древних паганских племена, преко Старих Римљана, Старих Словена, Срба, Турака и Немаца, што је све колективно довело до онога што заправо чини Зајечар данас - а то је изузетно културно-историјско богатство, патриотизам, гостољубивост, добра храна, фантастично пиво и специфичан шарм, препознатљив за источну Србију. Оно што можемо да очекујемо од Зајечара сутра јесте да сачува све оно што је он данас, јер је управо то оно што га чини толико савршеним.

Зајечар, градић смештен на југоистоку Србије, има много разлога за понос, а један од најсветлијих дијаманата у његовој круни је славни глумац Зоран Радмиловић. Рођен 11. маја 1933. године у овом питомом месту, Зоран је од најранијих дана имао неодољиву приврженост родном крају, која је постала нераскидива нит кроз целокупну његову каријеру и живот.

НЕТАКНУТИ БИСЕРИ СОКОБАЊЕ: Бастион Римљана и још много тога - посебно ове три дестинације не смете прескочити (ФОТО)

НЕТАКНУТИ БИСЕРИ СОКОБАЊЕ: Бастион Римљана и још много тога - посебно ове три дестинације не смете прескочити (ФОТО)

ШАБАЧКА ЦРКВА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА: Богомоља, уточиште и симбол страдања српскога народа

ШАБАЧКА ЦРКВА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА: Богомоља, уточиште и симбол страдања српскога народа

МИОНИЦА НА РАСКРШЋУ ПРОШЛОСТИ И БУДУЋНОСТИ: Историја места кроз векове, њена природна богатства, значај и култура (ФОТО/ВИДЕО)

МИОНИЦА НА РАСКРШЋУ ПРОШЛОСТИ И БУДУЋНОСТИ: Историја места кроз векове, њена природна богатства, значај и култура (ФОТО/ВИДЕО)

Иако је његов деда по оцу био Немац, Зоран Радмиловић је био истински поносан на своје српско порекло и дубоко укорењен у традицију свог завичаја. Његова породица била је изузетно значајна у Зајечару, а самим тим, Зоран је одрастао у атмосфери која је подстицала креативност и културу. Увек са осмехом на лицу, од малих ногу је испољавао склоности ка уметности и глуми, што је одјекнуло кроз читав град.

Foto: Privatna arhiva
Фото: Приватна архива / Извор: Фото: Приватна архива

Након извесног колебања у избору факултета, Зоран је на крају послушао своје срце и кренуо путем глуме. Његов таленат је брзо препознат, а његова глумачка каријера је убрзо доживела врхунац. Дебитовао је на филму 1962. године, а на позоришним даскама оставио је неизбрисив траг. Ипак, улога која је обележила његову каријеру била је насловна улога у представи "Краљ Иби". Његов изванредан таленат и невероватна харизма донели су му успех како на сцени Атељеа 212, тако и на међународном нивоу.

Зоран Радмиловић је оставио неизбрисив траг како у позоришту, тако и на филму и телевизији. Кроз двадесетак дугометражних филмских остварења, бриљирао је у различитим улогама, али посебно се истакао као Били Питон у култном филму "Маратонци трче почасни круг", одакле се и дан данас цитирају његове генијалне изјаве. На телевизији је задивио публику са својим интерпретацијама ликова као што су Мајстор Живота Говедаревић у серији "Приче из радионице", а многима је обележио детињство својом улогом домаћина у култној серији "Приче из Непричаве". Његов талент, аутентичност и непоновљив стил обележили су његову филмску и телевизијску каријеру, чинећи га једним од највољенијих и најпоштованијих глумаца свог времена.

Поред свог богатог глумачког опуса, Зоран Радмиловић је био и велики хуманиста, те је често поклањао пажњу и време младим талентима из свог родној града. Његова посвећеност Зајечару и културном развоју тог краја није остала непримећена. Почасти су му уручене, а град му се одужио спомеником који га вечно чува у центру Зајечара.

Foto: Privatna arhiva
Фото: Приватна архива / Извор: Фото: Приватна архива

Само три дана након последње представе "Радован ИИИ", Зоран је преминуо 21. јула 1985. године у 53. години живота. Но, његова завештања и утицај не јењавају. Зајечар је одлучио да га заувек чува у срцу и зато је његово име уклесано на позориште у коме је оставио неизбрисив траг. Позориште "Зоран Радмиловић" је сведок свих његових уметничких достигнућа, а манифестација "Дани Зорана Радмиловића" је прилика да се годишње окупе љубитељи његовог дела и да се присетимо великог мајстора глуме.

Зоран Радмиловић је био не само изванредан глумац, већ и личност која је дубоко уткала своју душу у Зајечар. Његово наслеђе, његов осмех и његова харизма живе и даље, надахњујући нове генерације уметника да следе његове кораке. Поносан на свој крај, а Зајечар поносан на свог великана, Зоран Радмиловић је постао неизоставни део историје овог града, заувек остајући вољен и поштован.

Пројекат је финансиран из буџета Града Зајечара. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.