Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВЕ МЕРЕ У СРБИЈИ ЗА ДЕСЕТАК ДАНА?! Огласили се из Кризног штаба - ЦЕЛОДНЕВНЕ ковид пропуснице, и то на ЈОШ ДВА МЕСТА

25.10.2021. 17:25
Пише:
Србија Данас/Блиц
Krizni štab
Кризни штаб / Извор: СД/илустрација

Ево где ће вам све требати сертификат, а које делатности су "безбедне" уколико дође до нових мере за десетак дана

Ковид пропуснице од 22 часа од суботе увече ступиле су на снагу, док су се поједини чланови Кризног штаба одмах изјаснили да би требало да важе током целог дана за угоститељске објекте. Да ли ће се то променити, видећемо у наредном периоду, када прође период од 10 дана и изврши анализа ефекта.

Данас је најтеже наћи ДОБРОГ МАЈСТОРА: Ево како да решите овај проблем!

Данас је најтеже наћи ДОБРОГ МАЈСТОРА: Ево како да решите овај проблем!

ВРАЋА НАМ СЕ КОШАВА! Детаљна прогноза до краја месеца - метеоролог открио када можемо да очекујемо кишу

ВРАЋА НАМ СЕ КОШАВА! Детаљна прогноза до краја месеца - метеоролог открио када можемо да очекујемо кишу

СИМПТОМИ КОРОНЕ КОД ДЕЦЕ! Ово је најважнији ЗНАК да дете треба водити код лекара

СИМПТОМИ КОРОНЕ КОД ДЕЦЕ! Ово је најважнији ЗНАК да дете треба водити код лекара

Државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек рекао је да је легитиман потез да држава заштити здравље и животе грађана, а ковид пропуснице се уводе да се заштите животи, те да ће сачекати седам до 10 дана, да ли ће се видети ефекат увођења ове мере.

Др Ђерлек је објаснио да је у последњих неколико недеља одржавају високи бројеви и када је у питању број новозаражених, људи на респиратору, али и оних "које губимо сваког дана", те је сасвим очекивано да се уведу нове мере.

- Сматрам да је ова мера увођења ковид пропусница од 22 часа, врло рационална. Људи морају да схвате да је научно-технолошка револуција променила перцепцију младих људи, некада се излазило у 20 часова, сада после 22. С обзиром да млади излазе у клубове и она места где има алкохола, песме, ми знамо колики је то ризик за пренос вируса. Ту се гласно прича, пева и евидентно је да су то најризичнија места. Ако на неком сплаву, примера ради, има пет особа које се заражене, ми ћемо добити неких 40 заражених, који ће даље наставити да преносе вирус. Делта сој је много заразнији и може од једне особе деветоро њих да се зарази. Хоћу да кажем, просто је таргетирана млада популација, од 18 до 30 година и зато смо кренули са ковид пропусницама од 22 часа - каже Ђерлек.

Kafić
Кафић / Извор: Профимедиа/илустрација

Како је даље појаснио, "сачекаћемо седам до десет дана и ако буде позитивног ефекта ковид пропсуница бићемо задовољни, ако не буде, Министарство ће на Кризном штабу тражити ригорозније и много ефективније мере".

- Врло је тешко лицитирати у овом моменту колики ће ефекат бити увођењем ових пропусница, али верујемо ће бити од користи и да ће дати одређени резултат. Да ли ће нас тај ефекат задовољити, да ли ћемо постићи жељене резултате са овим ковид пропусницама, тешко је сада рећи. Пустимо седам до десет дана ову нову меру, и да једноставно сагледамо резултате - каже др Ђерлек.

Да ли ће ковид пропуснице бити потребне и током дана

Које ће бити то ефектније мере, сазнаћемо након детаљне анализе, али оно о чему говоре епидемиолози из Кризног штаба је да је потребно увести ковид пропуснице целодневно, и то пре свега за приступ јавном превозу и тржним центрима.

- Верујем да ћемо следеће недеље бити у ситуацији да проценимо да је ова мера дала на почетку неки резултат јер смо то видели на пунктовма за вакцинацију, али је још далеко од онога што желимо да постигнемо - изјавио је епидемиолог и члан Кризног Бранислав Тиодоровић за Танјуг.

Како је појаснио, он сматра да се морају на 10 дана увести врло рестриктивна ограничења која ће се односити на све, осим објеката за снабдевање храном, горивом и апотеке. Све остало, истиче, мора бити рестриктивно.

branislav-tiodorović
бранислав-тиодоровић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Примећује се, како је оценио, и да се млади људи окупљају јер желе да задрже ноћни живот и обезбеде себи спокојан боравак, али није спокојно бити у касним сатима у великој гужви, а има и много пуних ноћних клубова и ресторана које комунални инспектори не могу да контролишу.

Тиодоровић је издвојио културне манифестације, као што су позоришта, где се држе прописаних мера физичког растојања и ношења маски, али то није случај у тржним центрима и јавном превозу.

- Потребна нам је већа и оштрија контрола са кажњавањем и то врло ригорозним да бисмо могли за 10 дана, иако ни тих 10 дана није довољно, постићи да направимо пресек и створимо контролисану ситуацију - рекао је професор Тиодоровић.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је за ТВ Пинк да је увођење ковид пропусница које би важиле 24 сата "апсолутни минимум" за успоравање тренутне стопе заражавања у Србији. Како је објаснио, примена пропусница само после 22 часа, како је сада дефинисано, није довољна да се постигне озбиљније побољшање тренутне епидемиолошке ситуације.

-Наредне две недеље ће бројеви бити овако високи, а имамо неповољан период пред нама. Једини излаз из ове ситуације је убрзана вакцинација, а апсолутни минимум да се заражавање успори је увођење ковид пропусница на 24 сата, али и то је само предах - казао је Кон.

Кризни штаб траже пооштравање?

Лекари у штабу захтеваће, такође, и да се примена ковид пропусница прошири на све затворене просторе, изузев, можда, само прехрамбених продавница.

Током консултација, чланови медицинског дела Кризног штаба уобличиће захтеве који ће изнети пред остатак овог тела, које би како се очекује требало да заседа до краја седмице.

predrag-kon
предраг-кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Требало би хитно да решавамо ову катастрофалну епидемиолошку ситуацију, по истом моделу као друге цивилизоване земље - рекли су из медицинског дела штаба.

- Вакцинисано је тек око један одсто деце, а масовнијом имунизацијом у школском узрасту, почев од 12. године, и са само једном дозом вакцине постигли бисмо фантастичан резултат. То је једини начин да заштитимо децу, која све чешће оболевају од ковида, па и са изузетно тешком клиничком сликом.

Медицински део штаба, такође, тражи да се да се ограниче контакти.