Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВИ КУЋНИ ТЕСТОВИ НА КОРОНУ! Надлежни апелују "Није дозвољено грађанима да их самоиницијативно користе"

05.02.2021. 14:35
Пише:
Србија Данас/Блиц
Testiranje, koronavirus
Тестирање, коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Брзи антигенски тестови на корону, па и ови који се узоркују из пљивачке, нису новина и доступни су још од летос.

Недуго након што су помпезно повучени из продаје брзи такозвани кућни тестови на корону, у веледрогеријама широм Србије сада су се појавили нови, који откривају вирус из пљувачке, и то за само 10 минута. Међутим, надлежни упозоравају грађане да их никако не користе на своју руку, јер су искључиво намењени за професионалну употребу!

Потрага за балансираним животом је могућа мисија: Откријте мале ствари које ће вас учинити срећним

Потрага за балансираним животом је могућа мисија: Откријте мале ствари које ће вас учинити срећним

ДА ЛИ КОВИД ВАКЦИНЕ ИЗАЗИВАЈУ СТЕРИЛИТЕТ КОД ЖЕНА: Гинеколог др Мима Фазлагић открива истину

ДА ЛИ КОВИД ВАКЦИНЕ ИЗАЗИВАЈУ СТЕРИЛИТЕТ КОД ЖЕНА: Гинеколог др Мима Фазлагић открива истину

У БЕОГРАД СТИЖЕ ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ РАЗВИО СПУТЊИК В! Сад су све очи упрте у Торлак, Србија би могла почети с производњом

У БЕОГРАД СТИЖЕ ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ РАЗВИО СПУТЊИК В! Сад су све очи упрте у Торлак, Србија би могла почети с производњом

Пре нешто више од месец дана, у нашој земљи одјекнула је вест да су брзи антигенски тестови на вирус корона доступни грађанима у домаћим апотекама. Због повољне цене ових тестова (око 1.300 динара), као и због брзине добијања резултата - за само пола сата - грађани су похрлили да набаве кућне тестове. Међутим, након два дана повучени су из продаје када је обелодањено да тестови "нису намењени грађанима" и да је "неко начинио грешку". Истини за вољу, грађанима се саветовало да се не тестирају самоиницијативно већ да то обави здравствени радник.

Остало је неразјашњено како су брзи антигенски тестови уопште доспели у апотеке. Како је тада истакао покрајински секретар за здравство и члан Кризног штаба др Зоран Гојковић "настао је неспоразум".

- Агенција за лекове дала је дозволу за промет различитих врста антигенских тестова, они су искључиво планирани за квалификовано здравствено особље, то нису тестови појединачно за грађане - рекао је Гојковић, и додао "да је инспекција на терену и да ће јавност бити обавештена због чега се догодила таква врста пропуста".

Тест из пљувачке

Међутим, најновија вест је да су сада у веледрогеријама широм Србије доступни нови тестови на корону за кућну употребу, и увелико се рекламирају по цени од 1.600 динара. Реч је такође о антигенским тестовима, дакле детектују да ли сте заражени короном, а не да ли имате антитела.

Посебно су привлачни јер се брис узима из пљувачке, за разлику од далеко неугоднијег одвајања секрета из носа код претходних антигенских тестова. Додатна предност нових тестова је још брже добијање резултата, те, како наводе произвођачи, у року од 10 минута добијате поуздане резултате. Треба напоменути да упутство произвођача налаже да је овај тест намењен за професионалну употребу.

Дакле, тестирање треба да врше здравствени радници!

Како функционишу

Процедура тестирања, чини се, није компликована.

Потребно је 30 секунди тампоном сакупити пљувачку на врху језика, а потом натопљен тампон ставити у епрувету с реагенсима, затворити и окретати епрувету 10 пута горе-доле. Потом неколико капи (не мање од 2-3) из епрувете нанети на место за узорак на тест картици и сачекати 10-15 минута. Ако се појаве две црвене линије - тест је позитиван, а негативан у случају црвене линије у пределу тачке "Ц".

Произвођач наводи да је поузданост теста 94,2 одсто, али као и код претходника, напомиње се да у раним фазама инфекције може да резлултира лажно негативним налазом.

АЛИМС: "Не користите на своју руку!"

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), подвлачи да је тест регистрован као медицинско средство намењено искључиво за лабораторијску дијагностику или за здравствене раднике, односно за професионалну употребу!

test
тест / Извор: Фото: Профимедиа/Илустрација

- Дакле, ово медицинско средство није намењено грађанима да их самоиницијативно користе - наглашава Зелић.

Како додаје, овај тест је регистрован у АЛИМС- у решењем број 515-02-04844-20-004 од 11. јануара ове године.

Иначе, брзи антигенски тестови на корону, па и ови који се узоркују из пљивачке, нису новина и доступни су још од летос.

У нашој Агенцији за лекове и медицинска средства регистровано је 113 тестова за дијагностику ковида, од којих су 22 теста регистрована као брзи, саопштили су средином децембра из ове установе. Ово саопштење АЛИМС-а дошло је као хитна реакција у тренутку када се прочуло да су у апотекама доступни антигенски тестови. Нагласили су да ниједан од брзих антигенских тестова који је регистрован у Агенцији, не поседује "ЦЕ" сертификат за производе за самотестирање, већ су намењени искључиво за употребу од стране стручних лица!

Из АЛИМС- а су апеловали на грађане да не користе ове тестове на своју руку, јер постоје бројни ризици везано за њихову нестручну употребу, као и проблеми везани за одлагање опасног биолошког отпада.

Доступни и код комшија

Занимљиво је да су од краја јануара ови тестови достпуни и у појединим апотекама у Црној Гори. Тамошњи медији преносе да је цена теста 15 евра, али да купце збуњује то да се препоручује да тестирање обави медицински радник, те самим тим одвраћа власнике апотека да наруче ове тестове.