Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА ОВЕ ПРОДУЖЕНЕ СИМПОТОМЕ КОВИДА: Магла у глави, болови у зглобовима и на један кључан који сви занемарају

29.08.2022. 08:40
Пише:
Србија Данас/Блиц
Korona
Корона / Извор: Профимедиа/илустрација

Широм света хиљаде пацијената који пате од постковид симптома апелују на владе држава за више помоћи због продужених симптома ковид инфекције. Неке студије показују да "дуги ковид" погађа око 30 одсто људи који су прележали инфекцију

Инфектолог проф. др Вилијам Шафнер са Вандербилт универзитета у Нешвилу у Тенесију каже за Euronews да је продужени ковид проблем за велики број људи, али и за здравствени систем.

"Неке студије показују да 30 одсто људи који су се опоравили од акутног ковида имају и даље симптоме. Некада су они умерени, некада врло сложени и трају дуже од три месеца после излечења. То је проблем за велики број људи, али је проблем и за здравствени систем. У мом медицинском центру, али и другим, успоставили смо специјализоване клинике за дуги ковид како бисмо радили са тим пацијентима", рекао је Шафнер.

БРИТАНЦИ ОДОБРИЛИ СПЕЦИЈАЛНУ ВАКЦИНУ ПРОТИВ КОВИДА: Да ли ће ово цепиво искоренити корону због ЈЕДНЕ БИТНЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ

БРИТАНЦИ ОДОБРИЛИ СПЕЦИЈАЛНУ ВАКЦИНУ ПРОТИВ КОВИДА: Да ли ће ово цепиво искоренити корону због ЈЕДНЕ БИТНЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ

НАУЧНИЦИ НА НОГАМА! Откривена нова мутација корона вируса, један детаљ посебно забрињава

НАУЧНИЦИ НА НОГАМА! Откривена нова мутација корона вируса, један детаљ посебно забрињава

БОЛЕСТ ЈОЈ УНАКАЗИЛА НОГЕ, НЕ МОЖЕ ДА ХОДА: Водитељки након коронавируса дијагностификована и ДЕМЕНЦИЈА

БОЛЕСТ ЈОЈ УНАКАЗИЛА НОГЕ, НЕ МОЖЕ ДА ХОДА: Водитељки након коронавируса дијагностификована и ДЕМЕНЦИЈА

Наводи да је тим пацијентима потребан читав спектар помоћи, да је код сваког пацијента индивидуално, те је потребно да се у њихово лечење укључи тим различитих специјалиста.

- Неки од њих имају симптоме које називамо умереним, попут губитка чула укуса и мириса што временом иде на боље. Неки људи имају физичке последице попут сталног бола у зглобовима и мишићима, затим осећај кратког даха, а постоје и људи који имају проблема са концентрацијом. Зато нам је потребна читава палета специјалиста која ради са њима како би се носили са тим симптомима на дужи рок - појаснио је Шафнер.

Нове терапије

Током лечења пацијената са продуженим ковидом упоредо се раде и студије где лекари покушавају да утврде како вирус изазива овакве тегобе код пацијената и да ли би то могло да се превенира.

Упитан да ли ће бити потребни нови третмани за лечење продуженог ковида Шафнер наводи да су третмани све напреднији, а да је могуће да ће бити и нових терапија.

- Могуће је да ће бити и сасвим нових терапија које се тек развијају. Пружамо пацијентима и психолошку терапију, али и благе вежбе - навео је он.

Истиче да је психолошка подршка веома важна јер је пацијентима веома тешко, били су функционални људи пре него што су се заразили ковидом.

- Ако не можете да се сконцентришете на систематски начин, врло је тешко да функвционишете у било ком послу, професионалном окружењу - навео је он.

Ситуација у Србији

И у Србији је слична ситуација. Корона је код неких пацијената оставила трајне последице на здравље те су у појединим клиничким центрима, као што су КЦ Србија, Бежанијска коса отворене амбуланте за пацијенте са постковид синдромом.

И у свим осталим центрима, посебно онима који су били у ковид систему, пацијенти који су боловали од ковида 19 долазе на контролу. У амбулантном делу КБЦ Звездара више од половине пацијената су пацијенти који се јављају на контролу после ковида.

Осим на крвним судовима корона може да остави и озбиљне последице на плућима. Пулмолог КБЦ Звездара др Наташа Петровић Станојевић рекла је недавно за Euronews Србија да имају пацијената са посковид фиброзу плућа.

Широм света хиљаде пацијената који пате од постковид симптома апелују на владе држава за више помоћи због продужених симптома ковид инфекције. Неке студије показују да "дуги ковид" погађа око 30 одсто људи који су прележали инфекцију.

Болови у зглобовима, магла у глави

Осим тромбозе и промена на плућима корона може оставити неуролошке последице, али и промене на зглобовима. Петровић је навела да им се јављају пацијенти који имају "Браин фог" или "маглу у глави", не могу да се концентришу, жале се не могу ни да одгледају филм, не могу да читају књигу, не могу да уче, имају тешки поремећај спавања.

"Све су то пацијенти код којих је период опоравка завршен, а последице на органима су остале", навела је она.

Постковид синдром се најчешће јавља код пацијената који су имали тежи облик ковида, лечени су у јединицама интензивне неге, били на високим протоцима кисеоника.

БОНУС ВИДЕО: Гром удара у Голубачку тврђаву