Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Стручњаци тврде да ЗБОГ ОВОГА људи изазивају саобраћајке - може довести до озбиљних болести

20.12.2022. 06:44
Пише:
Србија Данас/Курир
uplašen vozač
уплашен возач / Извор: Профимедиа

Прекид дисања у спавању илити слип апнеја синдром је на који се код нас практично и не обраћа пажња, а истраживања су показала да је чак два и по пута већа вероватноћа да возачи који пате од овога доживе саобраћајну несрећу.

Проф. др Бранко Ђуровић, неурохирург, супспецијалиста клиничке неурофизиологије и епилептологије и један од оснивача Сомнолошког удружења Србије, за Курир каже да је слип апнеја (од енг. слееп апнеа) тежи поремећај сна и престанак дисања у једном временском интервалу од најмање 10 секунди, што буди пацијента.

ЗИМСКА ЧАРОЛИЈА КОЈА ОДУЗИМА ДАХ! Рума сија као Лас Вегас - ОВАКАВ спектакл град не памти (ФОТО)

ЗИМСКА ЧАРОЛИЈА КОЈА ОДУЗИМА ДАХ! Рума сија као Лас Вегас - ОВАКАВ спектакл град не памти (ФОТО)

СТИЖУ НАМ ВЕТРОВИ ОЛУЈНЕ ЈАЧИНЕ! Најновије упозорење РХМЗ - ови делови Србије нек се спреме

СТИЖУ НАМ ВЕТРОВИ ОЛУЈНЕ ЈАЧИНЕ! Најновије упозорење РХМЗ - ови делови Србије нек се спреме

ВЛАТКУ ТЕСТЕРОМ ОДСЕКЛИ ГЛАВУ ПРЕД СЕСТРАМА И МАЈКОМ: Масакр над Србима на Светог Николу не сме да се заборави

ВЛАТКУ ТЕСТЕРОМ ОДСЕКЛИ ГЛАВУ ПРЕД СЕСТРАМА И МАЈКОМ: Масакр над Србима на Светог Николу не сме да се заборави

- Може да се јави чак неколико десетина пута у току ноћи и уопште није редак феномен. Најчешће погађа старије од 50 година, чак у 40 одсто случајева је у тој популацији. То су најчешће гојазни мушкарци који хрчу. Гојазност подиже дијафрагму и скраћује респираторни капацитет, а дијафрагма је пречага која дели грудни кош, где су плућа, од абдомена, где су трбушни органи. И те масне наслаге код гојазних гурају дијафрагму нагоре и смањују способност грудног коша да се шири и скупља. Етапе престанка дисања могу да трају и до 45 секунди, а некад и дуже, па се несрећни пацијент пробуди поплавео јер није имао доток одговарајуће количине кисеоника, односно крви у мозгу - објашњава проф. Ђуровић.

Vožnja
Вожња / Извор: Профимедиа

Без возачке дозволе

Веома често је, наглашава проф. Ђуровић, узрок саобраћајног трауматизма.

- Због слип апнеје возачи су неиспавани и праве удесе. У Великој Британији пацијенти који имају слип апнеју, а не регулишу је не могу да добију возачку дозволу. То важи чак и за аматере. У Кини то има исти значај као нека малигна хипертензија (повишен притисак) и ти људи не могу да служе војску. Слип апнеја може да изазове поремећај десног срца, услед чега расте притисак у пулмоналној артерији, а све то води као општој срчаној слабости, која може да направи срчану аритмију, инфаркт срца, инфаркт мозга. Услед тих епизода престанка дисања може да настане и поремећај метаболизма, па и дијабетес - истиче проф. Ђуровић.

У Србији, наводи проф. Ђуровић, нажалост, синдром слип апнеје није препознат.

- Ко зна колико је возача који су имали удес имало тај проблем, а слип апнеја се релативно једноставно лечи, помоћу апарата за дисање ЦПАП (од цонтинуоус поситиве airway pressure - континуирани позитиван притисак у дисајним путевима). У току ноћи пацијент носи маску на лицу, ако престане да дише 10 секунди или више, сензор то региструје, апарат се укључује и убацује ваздух под повишеним притиском. Пацијент се не буди већ наставља да спава - каже проф. Ђуровић.

ЦПАП код нас, наводи проф. Ђуровић, користи врло мали број људи јер слип апнеја није препозната, а кошта око 1.000 евра.

vožnja
вожња / Извор: Профимедиа

Шта ако имате апнеју у сну:

- смршајте ако имате вишак килограма

- редовно вежбајте

- имајте добре навике спавања - спаваћа соба треба да буде мрачна и тиха, одлазак у кревет и буђење у исто време сваког дана

- спавајте на боку - покушајте да залепите тениску лоптицу на задњи део одеће за спавање или купите посебан јастук или клин за кревет који ће вам помоћи да останете на боку

- немојте пушити

- не пијте превише алкохола, посебно непосредно пре спавања

- не узимајте пилуле за спавање осим ако вам то не препоручи лекар, могу погоршати апнеју

Званичне препоруке у Великој Британији

Начин лечења

- Неке западноевропске земље, међу којима је Британија, на бази обавезног здравственог осигурања обезбеђују својим пацијентима ЦПАП. На тај начин стварно се лечи пацијент, не добије друге болести, а смањује се број саобраћајних несрећа - истиче проф. Ђуровић.

Управо Велика Британија је још 2010. спровела опсежно истраживање које је утврдило да би више улагања у подизање свести, дијагнозу и лечење тзв. опструктивне апнеје у сну могло да спречи до 40.000 саобраћајних несрећа годишње. И Британци су то и урадили. Сви с овом дијагнозом имају право на бесплатан ЦПАП.

vožnja u zimskoj odeći
вожња у зимској одећи / Извор: Профимедиа

Апнеја у сну може изазвати:

- висок крвни притисак

- мождани удар

- дијабетес

- болест срца

- депресија или промене расположења

- повећане шансе за изазивање саобраћајне несреће

- тешкоће у концентрацији на послу или у школи

- оптеретити однос с партнером, породицом

Истраживање на Универзитету у Гетеборгу показао је да је код возача са апнејом у сну скоро два и по пута већа вероватноћа да ће учествовати у саобраћајној несрећи у поређењу с контролном групом у општој популацији. Јака прекомерна поспаност током дана, сан од свега пет сати или и краћи и употреба таблета за спавање повећавају ризика од судара код пацијената са слип апнејом. Студија је открила и да је учесталост несрећа с моторним возилима смањена за 70 одсто међу пацијентима који су користили ЦПАП најмање четири сата ноћу.