Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОЛУЈНО НЕВРЕМЕ СЕ ПРИБЛИЖАВА СРБИЈИ! Драматично упозорење метеоролога: Ови делови земље на УДАРУ невиђеног ветра

22.11.2022. 17:21
Пише:
Србија Данас/Курир
oluja
олуја / Извор: Фото: Shutterstock

Веома снажан циклон са централног Медитерана и Јадранског мора већ је захватио Србију. Очекују се олујни удари кошаве од преко 100 километара на сат. До краја новембра време у складу са календаром, али без правог зимског сценарија и уз снег само на планинама

- Србија је данас под утицајем веома снажног циклона са централног Медитерана, чији се центар налази над северним деловима Јадрана, а претходно над Ђеновским заливом. Вредност ваздушног притиска у центру циклона опала је на вредности испод 983 мб, што је екстремно ниска вредност за циклоне ван Атлантског океана. Овај циклон области Јадрана доноси снажне грмљавинске пљускове и олује, уз олујно југо и огромне плимне таласе, а нови талас веома обилних падавина захватиће Црну Гору, па посебан опрез биће неопходан на току Лима кроз Србију и Пријепоље, јер Лим долази из области Црне Горе где ће бити екстремних падавина, а где је претходни талас током викенда већ донео један поплавни талас. Иако је Лим тада у Пријепољу остао у кориту, проблем је сада што је корито реке на самом изливу, а стиже нови талас обилних падавина - каже Ђорђе Ђурић.

"ЊИХ ЧЕТВОРИЦА НАПРАВИЛИ СУ ОБРУЧ ОКО МЕНЕ, ПОЧЕЛИ СУ ДА НАСРЋУ" Чачанка за длаку избегла најцрњи сценарио - ово је њена прича

"ЊИХ ЧЕТВОРИЦА НАПРАВИЛИ СУ ОБРУЧ ОКО МЕНЕ, ПОЧЕЛИ СУ ДА НАСРЋУ" Чачанка за длаку избегла најцрњи сценарио - ово је њена прича

УПОЗОРЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ! Педофили се на интернету представљају као педијатри - ово су кораци које МОРАТЕ да пратите

УПОЗОРЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ! Педофили се на интернету представљају као педијатри - ово су кораци које МОРАТЕ да пратите

"Води рачуна, не сме да постане превише густо!" Представљена инсталација у Рајићева СЦ

"Води рачуна, не сме да постане превише густо!" Представљена инсталација у Рајићева СЦ

Када је реч о другим рекама у Србији, нови талас падавине неће бити обилан као током викенда када је на југу и југозападу Србије било проблема са поплавама и бујицама.

- Ипак, како ће падавине и овог пута бити најобилније у Метохији и на југозападу Србије, биће неопходан огроман опрез код мањих бујиучних токова. На осталим токовима Србије очекује се раст нивоа река, посебно у горњим токовима, без опасности од поплава, док ће ниво Саве и Дунава и даље остаати веома низак. У Србији до краја дана под утицјем циклона биће облачно, повремено са кишом и пљусковима. Биће веома ветровито и то због веома израженог градијента ваздушног притиска. У Србији ће према крају дана и вечери дувати умерен до јак југоисточни ветар, у кошавском подручју (Поморавље, Подунавље, Београд, Браничевски округ) са олујним ударима преко 80 км/х, а на југу Баната са орканским ударима, на подручју Вршца и до 120 километара на сат - наводи Ђурић.

vetar
ветар / Извор: Профимедиа

- Максимална температура у Србији биће данас од 8 до 14, у Београду око 10 степени. У наредна 24 сата циклон ће се својим центром премештати преко нашег подручја и биће развијен и до високох слојева атмосфере, а у склопу њега дубока висинска долина продреће на југ. Србија ће прво бити у топлом сектору, па ће према нашим пределима струјати топла ваздушна маса са Медитерана, док ће северозапд и запад Балкана бити у хладном сектору, уз обилни снег у Хрватској и Словенији. Приликом премештања преко Балкана и Србије циклон ће се све више попуњавати и губити на снази, али ће пространа долина која ће продртати на југ донети и продор хладније ваздушне масе са севера преко Панонске низије и то из области Алпа, па ће она бити и влажна -

- У Србији у среду умерено до претежно облачно и топлије са кишом и пљусковима, углавном средином дана и после подне и тада се очекује више падавина. Дуваће умерен јужни и југоисточни ветар, у кошавском подручју јак, а на југу Баната у току јутра са олујним ударим. Минимална јутарња температура од 3 до 9°Ц, у Београду до 8°Ц, максимална дневна од 10 до 16°Ц, у Београду до 14°Ц. Пред крај дана центар циклона помериће се мало источније од Србије, па ће уз продор хладног фронта кошава ослабити и престатаи, а југоисточни ветар биће у скретању на северозападни - каже Ђурић.

У четвртак ће циклон додатно слабити и налазити се над Карпатима, а у његовом задњем делу према нашем подручју уследиће прилив нешто свежије ваздушне масе.

- Биће облачно са кишом, на планинама са снегом. Дуваће умерен до јак северозападни ветар. Максимална температура од 8 до 12, у Београду око 10, на вишим планинама око 0 степени. Према крају дана очекује се значајнији пораст ваздушног притиска и разведравање. У петак јутро тмурно, хладно и магловито, током дана суво и мало топлије.

- Током викенда се очекује захлађење. У суботу ће бити суво. Изнад Тиренског мора и југа Италије формираће се циклон и он ће се задржавати изнад Јонског мора. Овај циклон у ноћи између суботе и недеље донеће наоблачење са кишом, а планинама са снегом југу Србије, а у недељу и у осталим пределима Србије. Уз североисточни ветар очекује се и прилив хладније ваздушне масе. Максимална температура у суботу од 5 до 10, а у недељу од 4 до 8, у Београду до 6 степени. На планинама се очекује 10 до 20 центиметара новог снега - наводи Ђурић.