Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПРЕЗ - КРАДЉИВЦИ ГОРИВА ХАРАЈУ БЕОГРАДОМ! Ови крајеви су "црне тачке", а још један град им је на мети

20.11.2021. 22:46
Пише:
Србија Данас/Блиц
Gorivo
Гориво / Извор: Профимедиа

Пракса крађе горива из резервоара аутомобила из неких несрећних времена изгледа да се враћа на велика врата. Све више грађана пријављује да им се преко ноћи упали лампица за гориво, а чини се да нема поузданог начина како да заштите резервоар аутомобила од лопова.

Поскупљење горива евидентно узима свој данак, тако да литар дизела морате да издвојите око 173 динара, док ће вас бензин коштати 169 динара. Ипак, да ли је пракса овакве крађе потез очајних појединица или организоване групе која се бави препродајом није познато. Оно што се зна, јесте да је овај феномен распрострањен у целој земљи.

ТАЈНЕ ВЛАШКЕ МАГИЈЕ И ОБИЧАЈА: Мума Падури опседа лоше мушкарце, а код врачаре се не иде ноћу

ТАЈНЕ ВЛАШКЕ МАГИЈЕ И ОБИЧАЈА: Мума Падури опседа лоше мушкарце, а код врачаре се не иде ноћу

"ЗОВУ МЕ НА МОБИЛНИ, ПРЕТЕ ПРЕБИЈАЊЕМ..." Др Шеклер открио кроз какву голготу пролази због става о вакцинацији

"ЗОВУ МЕ НА МОБИЛНИ, ПРЕТЕ ПРЕБИЈАЊЕМ..." Др Шеклер открио кроз какву голготу пролази због става о вакцинацији

НИ МАЊЕГ СЕЛА У СРБИЈИ, НИ ТРАГИЧНИЈИХ ПРИЧА: Мурали на зидовима крију болна убиства и догађаје (ФОТО)

НИ МАЊЕГ СЕЛА У СРБИЈИ, НИ ТРАГИЧНИЈИХ ПРИЧА: Мурали на зидовима крију болна убиства и догађаје (ФОТО)

- Ћерки су пре месец дана из “пунта” источили пун резервоар. Тог дана га је допунила са неких 40 литара, тачније за 7.000 динара илити 60 евра. Мало ли је за буџет једне породице, поготово што се нисмо ни возили! Пошто живимо у Блоку 70, упозорио сам је да сипа мање горива, поведе рачуна о паркирању и да изабере светлије место, ближе згради, надајући се да је ипак била случајност, да су лопови локалци прошли поред кола, протресли их и били задовољни “пуноћом” резервоара. Нажалост, силно сам погрешио! Прошле су две недеље и поновили су крађу иако смо променили паркинг и оставили ауто испод уличне светиљке. Једино мој савет да се сипа мање бензина није био услишен и ето нове штете - испричао је Новобеограђанин који је желео да остане анониман.

Он каже да се овакве крађе дешавају и на другим паркинзима у крају и да ће нови чеп с кључем успети да спречи лопове.

- Тих дана сам чуо да се такве ствари дешавају и у другим деловима града и дефинитивно ми је било јасно да су се на тај начин вратиле деведесете. Крађа је дело добро организоване групе, а чињеница да нису могли да препознају ауто због удаљености два паркинга на којима је била крађа то и потврђује. Нису ћеркина кола једина, краде се систематски, лопови раде на свим паркинзима у Блоку, а судећи по причи пријатеља и комшија, исто се дешава и у осталим деловима Београда. Ако, пак, краду за своје потребе, онда моја теорија пада у воду, јер ако нема препродаје, онда су то појединачни потези очајника. Криза и поскупљења узимају данак. Пре неки дан купили смо чеп са кључем у нади да ће одвратити лопове од намере - испричао је Новобеограђанин.

Beograd
Београд / Извор: Профимедиа

Медак "црна тачка"

Да ово није усамљен случај у српској престоници, говори и случај из београдског насеља Медак. Наиме, једној суграђанки резервоар је "олакшан" током ноћи већ неколико пута у последњих годину и по дана, а тврди да није једина којој се то дешава у њеном комшилуку.

- То ми се десило већ једно четири или пет пута. Први пут су ми развалили чеп и украли скоро пун резервоар. Помислила сам да је случајност, да је спорадичан случај. Међутим, крађа се поновила кроз неколико месеци. Од тада сам одлучила да у резервоару остављам горива тек толико да имам само до посла и назад, али и то су крали. Једно јутро се десило да нисам могла ни да упалим аутомобил - испричала је Београђанка.

Она објашњава да је Медак својеврсна "црна тачка" за крадљивце горива.

- Чак су ми рекли на безинској пумпи, која је близу наше зграде да свако мало долазе људе који се жале да им је преко ноћи источено гориво - прича она.

И Новосађани у проблему

Novi Sad
Нови Сад / Извор: Профимедиа

Да овај тип крађе није концентрисан само на Београд потврђују и многобројни случајеви из Новог Сада. Тако се редакцији новосадског портала "021.rs" јавио читалац који са овим проблемом-

- Хтео бих да вам укажем на проблем крађе бензина из аутомобила. У протеклих месец дана већ други пут су ми из аута извукли гориво. Ауто се налази на Авијатичарском насељу и, колико сам приметио, извлаче бензин из 'пунта', иако сам после прошле крађе ставио чеп са кључем, али их ни то није спречило. Знам да је практично немогуће спречити овакве крађе и осећамо се немоћни у оваквим ситуацијама, па би мала утеха била када би се барем чуло за овај проблем - рекао је овај Новосађанин.

Са истим проблемом редакцији се јавио и Новосађанин Бојан Васиљевић, који каже да је последњих дана крађа горива све чешћа на Подбари.

- У аутомобилу моје мајке се у том моменту налазило око 3.000 динара горива када је оставила ауто. Када је следећи пут села за волан сијала је резерва, а чеп је био разваљен. Исто као током деведесетих - каже Васиљевић за овај портал и додаје да овај случај није пријављен полицији, али да зна неколицину комшија којима је такође крадено гориво у протеклом периоду.

Новосађани су желали и средином октобра на крађу горива и то у Новом насељу. Почетком октобра крађа горива је била проблем и на Лиману. У групама на друштвеним мрежама грађани су се жалили да је проблем постао распрострањен.

-Крећем на посао и видим чеп резервоара поред кола. Упалим, лампица се аутоматски пали, извучено све до дна. Ово ми се дешава већ други пут - пожалила се једна корисница.

Како се заштити од крађе?

Проблем се увећава и чињеницом да се ретко када пријављује полицији, а аутомеханичари кажу да поуздане заштите од лопова нема.

- Људи обично узми чеп са посебним кључем у таквим ситуацијама. Ни то није немогуће обити, али лопови морају мало више да се помуче па се људи надају да ће их то одвратити. Такође, све зависи и од старости аутомобила и модела. Можда је добра опција и посебно осетљиви аларми који детектују сваки значајнији потрес или померање аутомобила, а не само "петљања" око врата и браве. То је све што ми пада на памет, неки вид екстерне заштите, надоградње или додатног уређаја - није ми познато да постоји - испричао је аутомеханичар В. Ђ.