Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПАРОХ САГРАДИО ЦРКВУ ЗА СВЕ ЉУДЕ СВЕТА: Због Милије, верницима је у Бољевцу све милије

07.10.2022. 13:18
Пише:
Србија Данас
Crkva Svetog Ilije
Црква Светог Илије / Извор: Фото: Приватна архива

Храм Св. Пророка Илије у Бољевцу, изграђена је 1861. године, у доба Михајла Обреновића, а осликана 1863. године.

Општина Бољевац се налази у источној Србији и припада Зајечарском округу. Заузима долину реке Црни Тимок и окружена је планинама Ртањ, Слеме, Самањца, Тумбе, Тупижнице који припадају планинском венцу Кучајских планина.

Године 1455. извршен је турски попис становништва на територији Видинског санџака и у њему се први пут помињу нека села са данашње Општине Бољевац, као и манастири Лопушња, Крепичевац и Лозица. Насеље је настало око кафане коју је отворио А. Граманидис 1762. године, на путу Параћин-Зајечар, и око ње се брзо оформила мала чаршија.

СОКОБАЊА ЧУВА ОД ЗАБОРАВА: Колевка културно-историјских знаменитости

СОКОБАЊА ЧУВА ОД ЗАБОРАВА: Колевка културно-историјских знаменитости

СРПСКА АТИНА: Упознајте један од најлепших градова наше земље

СРПСКА АТИНА: Упознајте један од најлепших градова наше земље

БОЉЕВАЦ ПОДНО РТЊА: Ова еколошка општина прави одмор за душу!

БОЉЕВАЦ ПОДНО РТЊА: Ова еколошка општина прави одмор за душу!

Из акта Суда црноречког краја говори се о постојању бољевачких механа на данашњој локацији Бољевца, поред реке Арнауте. У насеље пристижу дошљаци који се баве занатством, па је тако отворен и први дућан мешовите робе 1836. године, а школа почиње са радом 1842. Бољевачка општина оформљена је 1844. и од тог периода подручје почиње да се развија.

Седиште зајечарског среза, Бољевац постаје 28. фебруара 1860. указом кнеза Милоша Обреновића, место добија на значају и привлачи нове досељенике који отварају трговачке и занатске радње, те се број становника удвостручује. За варошицу Бољевац је проглашен 10. септембра 1875. и све више се развијао. Изграђена је пошта 1891. године, а болница са 150 лежајева 1895. Рудник на планини Ртањ отвара се 1902. године, а 1907. почиње са радом и рудник мрког угља на Боговини. Пруга уског колосека изграђена је 1912. што је погодовало рудницима ради извоза руде, као и становништву за бољу размену добара са околним местима.

Crkva Svetog Ilije
Црква Светог Илије / Извор: Фото: Приватна архива

Све ово чини општину Бољевац богату кулутуром коју сваки Србин зна, и дође да посети, али зна се где се историја најбоље чува, у црквама и храмовима.

Црква Светог Илије у Бољевцу управо то и представља, ризницу православља, духовности, историје и културе једног народа која се кроз векове чува.

Црква светог Илије у Бољевцу изграђена је и зивописана у доба Михајла Обреновица 1861. године а у време столовања архиепископа и митрополита Михајла и епископа неготинског, Герасима. О овоме сведочи и натпис који се налази на западном зиду наоса. У натпису такође стоји да се за изградњу и осликавање цркве, залагао Милија Петровић, бољевачки парох.

Crkva Svetog Ilije
Црква Светог Илије / Извор: Фото: Приватна архива

Милија Петровић - након завршене Богословије у Београду бавио се свештенством са својим оцем у Илину, парохијском центру, све до 1854. године. Те године се, на њихову иницијативу, седиште парохије из Илина премешта се у Бољевац, а седам година касније, такође на њихову иницијативу, гради се црква светог Илије у Бољевцу.

Црква је освећена 20. јула 1863. године од стране епископа тимочке епархије Евгенија и посвећена је светом Илији. Од тада је у функцији. Храм и иконостас живописао је Милија Марковић са сином Николом, који је био ученик Стеве Тодоровића једног од најпознатјих српских сликара XIX века.

Бољевачка црква грађена је у барокном стилу, по узору на београдску Саборну цркву, о чему сведочи сама архитектура и распоред елемената унутар храма. Што се тиче сликарске декорације, црква има осликан иконостас и фреске на своду. Поред сликарства са сценама из Христовог живота, приказима Богородице, Јована Крститеља, Светог Илије и представама апостола, иконостас има и богату резбарију.

Од зидног сликарства, постоје прикази само на четри полуобличаста свода која прате поделу на четири травеја, где се налазе сцене из Христовог живота и алегорије, нпр. "Прича о удовичиној лепоти", "Милостиви Самарићанин”, "Крштења Христовог" и друге "Визија пакла" и "Рај" налазе се на западном зиду.

Црква светог Илије у Бољевцу проглашена је спомеником културе 15. маја 1980. године и од тада се налази под заштитом Завода за заштиту споменика.

Димензије цркве - 31.5 метара дужине, 13.5 метара ширине западног дела и 14.5 источног дела, са бочним конхама чији полукружни лук износи 8.5 метара.

Пројекат је финансиран из буџета општине Бољевац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.