Пасуљ је биљка која вас може убити ако је не скувате правилно
Овај избор има за циљ подизање свести о правилној термичкој обради пасуља због присуства фазина. Термичка обрада пасуља на 100 степени Целзијуса током 15 минута потпуно неутралише његов токсични садржај.
Ботанички специјални врт Хамбург-Вандсбек, традиционално, већ више од две деценије, проглашава отровну биљку године. За 2026. годину, ова "титула" припала је управо обичном пасуљу (Пхасеолус вулгарис), махунарки која се редовно конзумира у Србији. Овај избор је, у овогодишњој селекцији, надмашио чак и познате отровнице као што су бругмансија, кукурек и ликовац.
Овај изненађујући избор, како наводи немачки магазин „Краут унд Руебен”, има циљ да подигне свест о важности правилне термичке обраде пасуља.
Фазин - токсин у сировом пасуљу
Разлог лежи у фазину, токсину присутном у сировом пасуљу, који доводи до згрушавања црвених крвних зрнаца и, у већим дозама, може бити смртоносан.
Симптоми тровања, укључујући мучнину, бол у стомаку, повраћање и дијареју, обично се јављају два до три сата након конзумирања.
Такође, присутан је и лектин, познат и као „антинутријент”, који омета апсорпцију хранљивих материја.
Обавезна добра термичка обрада
Међутим, добра вест је да се фазин у потпуности неутралише термичком обрадом у трајању од најмање 15 минута на температури од 100 степени Целзијуса.
Недостатак пажње приликом кувања може имати непријатне, па чак и опасне последице.
Извор: Србија Данас/Политика