Pasulj je biljka koja vas može ubiti ako je ne skuvate pravilno
Ovaj izbor ima za cilj podizanje svesti o pravilnoj termičkoj obradi pasulja zbog prisustva fazina. Termička obrada pasulja na 100 stepeni Celzijusa tokom 15 minuta potpuno neutrališe njegov toksični sadržaj.
Botanički specijalni vrt Hamburg-Vandsbek, tradicionalno, već više od dve decenije, proglašava otrovnu biljku godine. Za 2026. godinu, ova "titula" pripala je upravo običnom pasulju (Phaseolus vulgaris), mahunarki koja se redovno konzumira u Srbiji. Ovaj izbor je, u ovogodišnjoj selekciji, nadmašio čak i poznate otrovnice kao što su brugmansija, kukurek i likovac.
Ovaj iznenađujući izbor, kako navodi nemački magazin „Kraut und Rueben”, ima cilj da podigne svest o važnosti pravilne termičke obrade pasulja.
Fazin - toksin u sirovom pasulju
Razlog leži u fazinu, toksinu prisutnom u sirovom pasulju, koji dovodi do zgrušavanja crvenih krvnih zrnaca i, u većim dozama, može biti smrtonosan.
Simptomi trovanja, uključujući mučninu, bol u stomaku, povraćanje i dijareju, obično se javljaju dva do tri sata nakon konzumiranja.
Takođe, prisutan je i lektin, poznat i kao „antinutrijent”, koji ometa apsorpciju hranljivih materija.
Obavezna dobra termička obrada
Međutim, dobra vest je da se fazin u potpunosti neutrališe termičkom obradom u trajanju od najmanje 15 minuta na temperaturi od 100 stepeni Celzijusa.
Nedostatak pažnje prilikom kuvanja može imati neprijatne, pa čak i opasne posledice.
Izvor: Srbija Danas/Politika