Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПЛАНОВИ ЗА ЛЕТОВАЊЕ МОГУ ДА ПОЧНУ: Који услови нас чекају за улазак и излазак из ових дестинација - детаљан списак!

13.05.2021. 19:42
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kipar
Кипар / Извор: Профимедиа

За сада знамо да ћемо у неке најпознатије туристичке дестинације моћи без икаквих ограничења

Лето 2021. године само што није почело, земље полако отварају своје границе а туристичке агенције понудиле су аранжмане, тако да планови за летовање могу да почну, међутим услови за улазак и повратак из многих земаља мењају се из дана у дан.

ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Промена правила за путовање у ДУБАИ И АБУ ДАБИ - потпуно укидање мера

ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Промена правила за путовање у ДУБАИ И АБУ ДАБИ - потпуно укидање мера

НЕМА ПОПУШТАЊА МЕРА? Живот у Србији се враћа у нормалу од јуна, али за то се морају стећи одређени услови

НЕМА ПОПУШТАЊА МЕРА? Живот у Србији се враћа у нормалу од јуна, али за то се морају стећи одређени услови

"НЕМОЈТЕ ЛИЦИТИРАТИ СА МЕРАМА" Министар Лончар послао важну поруку и открио о чему ће бити речи на седници Кризног штаба

"НЕМОЈТЕ ЛИЦИТИРАТИ СА МЕРАМА" Министар Лончар послао важну поруку и открио о чему ће бити речи на седници Кризног штаба

За сада знамо да ћемо у неке најпознатије туристичке дестинације моћи без икаквих ограничења, у неке друге са тестом или доказом о вакцинацији а у неке треће нећемо уопште моћи. Ипак, најаве су да ће се доста тога још мењати...

Грчка лето 2021.

На велико задовољство наших грађана Грчка је ове сезоне отворена за све туристе из Србије а пре отварања сезоне која ће почети 15. маја усвојени су и прописи за улазак као и излазак из земље.

  • Прописи за улазак:

За сада важе правила да ће грађани Србије моћи да уђу са потврдом да су вакцинисани било којом вакцином или са негативним ПЦР тестом не старијим од 72 сата а деца старости до 5 година су ослобођена тестирања.

Доказ односно потврду о вакцинацији битно је обезбедити најмање 14 дана пре доласка у Грчку, односно потребно је да пре доласка на границу прође 14 дана од примања друге дозе. Ова потврда мора садржати поред личних података, тип примљене вакције и број доза. Такође, путници могу бити тестирани и брзим тестом на граничном прелазу.

Држављани Србије моћи ће да уђу у Грчку авионом или преко два друмска прелаза између Грчке и Бугарске – Промахонас и Нимфеа, а држављани Србије који имају регулисан боравак у Грчкој, као и професионални возачи у друмском транспорту, могу ући и преко осталих граничних прелаза.

Grčka
Грчка / Извор: Профимедиа

Од 15. маја биће отворен и прелаз Евзони, односно туристи ће моћи да путују и преко Северне Македоније, а како је раније најављено од 15. јуна до 15. августа наши туристи који буду путовали кроз Северну Македонију неће морати да плаћају путарину.

Сви путници који долазе у Грчку, морају претходно попунити електронски образац пријаве - Passenger Лоцатион Форм, преко сајта www.travel.gov.gr (најмање 24 часа пре уласка у Грчку) и при уласку презентовати добијени код.

Епидемиолошка ситуација и вакцинација у Грчкој

Епидемиолози ове државе кажу да се ситуација поправља, а вакцинација се одвија невероватном брзином, а број инфицираних је 434 на 100.000 становника.

Већина региона је у црвеној зони, мада има и оних који су због повећаног броја оболелих поново у тамноцрвеној, где се поново уводи тотални карантин, као што је било на Калимносу, а сада је на Месологи. Према садашњој епидемиолошкој слици, Грчка је с Италијом и Шпанијом и даље у наранџастој зони.

Власти ове земље предходно су нагласиле да ће до почетка сезоне имати комплетно вакцинисане угоститељске и туристичке раднике као и велики број становништва.

  • Прописи за повратак:

Ако се наши грађани враћају копненим путем нису потребне никакве потврде, међутим ако изаберу да се са одмора врате авионом обавезна је потврда о вакцинацији или негативан ПЦР тест не старији од 72 сата. Уколико не буду имали ништа од наведеног, мораће у кућни карантин од 10 дана.

Бугарска лето 2021.
  • Прописи за улазак:

Држављани Србије који се одлуче да свој летњи одмор проведу на овој дестинацији за прелазак границе потребан је негативан ПЦР тест не старији од 72 сата. Осим овог Бугарска ће признавати и негативан брзи антиген тест, не старији од 48 сати (рачунајући од датума тестирања уписаног у документ).

Bugarska
Бугарска / Извор: Профимедиа

За вакцинисане туристе из Србије потребан је документ о потпуно завршеној вакцинацији, а за оне који су прележали корону осим са горе наведеним документима, могу ући и са документом који показује позитиван резултат ПЦР тестирања или брзог антиген теста у периоду од 15. до 180. дана (рачунајући од датума тестирања уписаног у документ).

  • Прописи за повратак:

У повратку из Бугарске грађани Србије неће морати да имају негативан тест, као ни доказ о вакцинацији јер су одлуком Владе Србије изузети ових обавеза.

Бугарска има 170 нових корона случајева на 100.000 становника.

Египат летовање 2021.

Протекле године Египат је био једна од највећих атракција за наше туристе, посебно из разлога што је ова земља није затварала границе за за наше туристе ни због корона вируса. За оне који се одлуче да и ове сезоне летују на овој дестинацији, постоје правила за улазак.

Egipat
Египат / Извор: Профимедиа

  • Прописи за улазак:

Држављани Србије моћи ће без ограничења да уђу у Египат или транзитирају, уколико припреме негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. Режим уласка са обавезним негативним тестом се примењује за туристичке дестинације попут Хургаде, Шарм ел Шеика, Табе, Марс Алама, Марсе Матрух и важи на читавој територији Египта.

  • Прописи за повратак:

Приликом уласка у Србију из Египта, наши туристи мораће да имају негативан ПСР тест не старији од 72 сата, уколико не буду поседовали овај доказ следи им карантин од 10 дана.

Египат бележи 13 нових корона случаја на 100.000 према последњим подацима.

Турска лето 2021.
  • Прописи за улазак:

Грађани Србије и Турске моћи ће да путују из једне у другу земљу од петка, 14. маја, на основу договора о узајамном признавању сертификата о вакцинацији против ковида-19, који су у телефонском разговору постигли министри спољних послова Никола Селаковић и Мевлут Цавушоглу.

Грађанима две земље ће бити омогућен улазак на територију друге државе без теста и примене мере карантина, уколико имају сертификат о вакцинацији издат од стране надлежних органа Србије, односно Турске, саопштило је Министарство спољних послова.

Marmaris, Turska
Мармарис, Турска / Извор: Профимедиа

У оквиру договора, који је данас потврдила и Влада Србије, особе које због старосне доби нису вакцинисане (млађи од 18 година) могу да на територију Србије и Турске уђу без теста и карантина у пратњи чланова породице који имају сертификат о вакцинацији.

У року од 72 сата пре доласка у Турску неопходно је електронски се регистровати путем следећег линка: https://register.health.gov.tr/. Током регистрације се додељује такозвани ХЕС КОД који представља електронски вид праћења здравственог стања путника. Неопходан је за улазак у све тржне центре, ресторане, државне установе и друге објекте. Сви путници су дужни да при уласку у Турску покажу исти у штампаној или електронској форми.

  • Прописи за повратак:

За повратак из Турске у родну Србију је услов је негативан ПЦР тест, или следи десетодневни карантин. За вакцинисане, довољна је потврда о вакцинацији.

Турска иако је још потпуно закључана, најаве су да ће потпуно спремна дочекати сезону и да нема разлога за бригу туриста. Тренутно је у овој земљи забележено 461 новозаражени на 100.000 становника.

Тунис 2021.
  • Прописи за улазак:

За улазак у Тунис нашим туристима неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. По уласку у Тунис обавезан је карантин у хотелу у трајању од седам дана, о трошку путника. Након истека 7 дана, ради се тест и уколико је исти негативан, карантин се прекида.

Tunis
Тунис / Извор: Профимедиа

  • Прописи за повратак:

Грађани Србије по повратку из Туниса дужни су да припреме негативан ПСР тест како би избегли карантин од 10 дана.

Тунис је према последним подацима забележио Тунис 220 новозаражених корона вирусом на 100.000 становника.

Кипар летовање 2021.
  • Прописи за улазак:

Држављани Србије моћи ће да уђу у Републику Кипар са ПЦР тестом који није старији од 72 сата. По доласку на Кипар, лице се о свом трошку додатно тестира и има обавезу самоизолације до добијања негативног резултата.

Особе које имају регулисан боравак на Кипру могу се укрцати на лет без негативног теста, али онда су дужни по доласку на Кипар да ураде два теста (први одмах по доласку а други три дана након доласка, време између два теста се проводи у самоизолацији). Уколико су резултати тестова негативни, може се прекинути самоизолација. Резултати тестирања морају бити послати на следећу електронску адресу: monada@mphs.moh.gov.cy_

Kipar
Кипар / Извор: Профимедиа/илустрација

Путници који поседују сертификат о вакцинисању на територији Кипра неће морати да буду подвргнути додатном ПЦР тестирању по доласку на Кипар. Једини услов је да је прошао одређен број дана од последње примљене дозе вакцине и датума путовања (Џонсон и Џонсон 14 дана, Модерна 14 дана, Фајзер-Биотик 7 дана, Астра-Зенека 7 дана). Кинеска и руска вакцина за сада нису признате, као услов за улазак на Кипар без ПЦР теста

Сви путници су у обавези да електронски попуне пропусницу (CyprusFlightPass) 24 сата пре лета на https://www.cyprusflightpass.gov.cy

  • Прописи за повратак:

Повратак у Србију са Кипра захтева доказ негативан ПЦР тести или потврда о вакцинацији или следи карантин од 10 дана.

Кипар је регистровао 568 нових корона случајева на 100.000 становника у једном дану.

Хрватска лето 2021.
  • Прописи за улазак:

Наши држављани који из Србије у Хрватску путују из туристичких разлога и имају потврду о уплаћеном смештају (у хотелу, кампу, код приватног изнајмљивача или у другом облику туристичког смештаја), који су власници некретнина у Хрватској мораће да приложе негативан ПЦР или брзи антигенски тест, не старији од 48 сати.

Уместо овог постоји могућност да се приложи потврду о вакцинацији али да је прошло више од 14 дана од примања друге дозе вакцине.

Ту је и опција за оне који су прележали корона вирус, границу ће моћи да пређу уз лекарску потврду да су прележали инфекцију или позитиван налаз ПЦР или брзог антигенског теста, међутим уз ово је потребно имати и доказ о вакцинацији најмање једном дозом.

Trogir, Hrvatska
Трогир, Хрватска / Извор: Профимедиа

Поред наведеног, приликом уласка у Хрватску, сви путници су у обавези да приложе и веродостојну документацију у сврху доказивања разлога путовања у Хрватску.

За лица у транзиту није потребан тест, али је неопходан доказ да је одобрен улазак у следећу земљу. Транзит не сме бити дужи од 12 сати.

Деца млађа од седам година која путују у пратњи родитеља/старатеља изузета су од обавезе поседовања негативног ПЦР теста и самоизолације уколико родитељи/старатељи поседују негативан ПЦР тест или брзи антигентски тест, односно потврду о вакцинацији или преболелој болести COVID-19.

  • Прописи за повратак:

За српске туристе, по повратку у Србију, неопходан је негативан ПЦР тест како би избегли карантин од 10 дана, уколико нису вакцинисани. Уколико су вакцинисани, за повратак у земљу без карантина, довољна је потврда о вакцинацији.

Хрватска за сада има 510 заражених од корона вируса у једном дану на 100.000 становника.

Босна и Херцеговина лето 2021.
  • Прописи за улазак:

Грађани Србије у БиХ приликом уласка у суседну Босну неће морати да имају ПСР тест као доказ да нису заражени вирусом корона. Приликом уласка неће им бити потребан ни доказ о вакцинацији, међутим, уколико уколико држављани Србије улазе у БиХ из других земаља, неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати.

Neum
Неум / Извор: Профимедиа

  • Прописи за повратак:

Улазак у Србију из Босне и Херцеговине је без ограничења, тако да нашим туриистима у повратку из Босне не треба би ни негативан тест а ни потврда о вакцинацији.

БиХ тренутно бележи 150 новооболелих од короне на 100.000 становника у једном дану.

Црна Гора летовање 2021.
  • Прописи за улазак:

Држављани Србије могу ући у Црну Гору без поседовања негативног ПЦР теста преко свих граничних прелаза у Црну Гору, уз поштовање здравствених мера, у складу са здравственим упозорењем Института за јавно здрвље Црне Горе.

prazne plaže Crna Gora
празне плаже Црна Гора / Извор: Профимедиа/илустрација

Здравствено упозорење доступно је на свим граничним прелазима у Црној Гори и објављује се на интернет страници Министарства здравља и Института за јавно здравље Црне Горе.

  • Прописи за повратак:

По одлуци републике Србије, српским туристима по повратку из Црне Горе у Србију неће требати негативан ПЦР тест као ни доказ о вакцинацији.

Црна Гора бележи 255 случајева у једном дану на 100.000 становника.

Албанија лето 2021.
  • Прописи за улазак:

Држављани Србије могу ући у Албанију без посебних услова. Није потребан ПЦР тест, нити се изриче мера карантина.

Valona, Albanija
Валона, Албанија / Извор: Профимедиа

Епидемиолошка ситуација у овој земљи се стабилизује и број заражених је у знатном паду у односу на почетак године.

  • Прописи за повратак:

По повратку из Албаније грашанима Србије не треба никакв доказ, односно не треба да приложе ни негативан ПСР тест а неће им бити потребна ни потврда о вакцинацији.

Албанија дневно има 40 новооболелих од короне на 100.000 становника.