Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ОЛУЈЕ: Вучић "Протерани сте са своје земље јер је неко мислио да ће бити јачи ако Срба нема" (ФОТО)

04.08.2016. 19:34 14:38
Пише:
Србија Данас
Vucic
Вуциц

Данас је у Бусијама дошло 35.000 људи на помен свим српским жртвама који су настрадали у "Олуји", злочиначкој акцији хрватских војних и паравојних снага.

21.18 - Песмом "Ово је Србија" завршена је државна манифестација поводом сећања на жртве настрадале у злочиначкој акцији Олуја.

21.00 -  Председник Владе Србије Александар Вучић обратио се присутнима изразивши на почетку захвалност свим званичницима и окупљенима у Бусијама.

- Хвала вам што сте вечерас овде. Слушајући председника Додика добио сам жељу да вам кажем три реченице које нисам написао јер сам за овај дан водио рачуна о сваком слову које пишем.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Премијер је у свом говору нагласио да је наш народ прогнан јер је неко мислио да ће бити јачи ако Срба нема.

- Страдали сте због шовинистичке политике. ВИ сте обични добри људи, и ничим нисте заслужили прогон. Немате шта да се стидите тога што они не умеју да се стиде. Тај крст ће заувек бити њихов, искривљен и кукаст, наш никада. Ја који не верујем у колективну кривицу, никада нећу рећи и нећу дозволити да неко каже да су за вашу несрећу криви сви Хрвати. Криви су они што су стрељали... Ми захтевамо да се неко казни због Јасеновца, клања од 1941-1945, због убијања, због истребљења нашег народа - рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: Олуја више неће бити!

20.44 - Председник Републике Српске Милорад Додик обратио се свим присутнима.

- Није било лако отићи, а надати се да ћемо се некада вратити. Ми смо победили, а победили смо зато што смо преживели. За све нас Србе, пореко Дрине, дана постоји свето место коме се заклињемо и верујемо, а то је Србија. Сви морају да знају да је Српски народ данас обједињен више него икада. Срби су увек делили све и несебично дали слободу - нагласио је Додик и позвао Хрвате да врате Србима њихово:

- Отето је проклето. Како можете да живите са знањем да сте нешто украли?

20.40 - Др Јелене Шарић, која је и сама прошла кроз истребљивање нашег народа од стране усташа обратила се окупљенима и изразила захвалност свима који су дошли да одају почаст страдалима.

- На данашњи дан пре 21 годину добили смо нови назив - избеглице. Не би волела да се овако нешто икоме деси - нагласила је она и захвалила се свима што су се окупили да одају почаст настрадалима у Олуји.

20.33 - Почела је химна Републике Србије, након чега ће уследити свечана песма Републике Српске.

Oluja
Олуја / Извор: Фото: Профимедија/Србија Данас

20.24 - Патријарх Иринеј почео је говор на парастосу: 

- Овим молитвеним чином изражавамо тужно сећање на оне који су настрадали бежећи од својих домова са својих огњишта. Овим се сећамо народа нашега који је настрадао и за време Другог светског рата, и сећамо се жртава Олује страшне злочиначке акције Усташа - рекао је патријарх Иринеј и подсетио где се десио прогон.

Aleksandar Vučić na parastosu
Александар Вучић на парастосу / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Патријарх је подсетио да су усташе основале и логоре за Српску децу и нагласио да је ово трагедија целог хришћанства.

- Циљ прогона био је протерати Србе са својих огњишта. То је био циљ врха римокатоличке цркве и усташке Хрватске. То сведоче логори Јасеновца и десетине свратишта на тим просторима, јама и провалијама у којима су Срби били живи бацани да би умрли страшном смрћу. Те јаме и провалије су забетонирали и учинили да се имена жртве не смеју спомињати. Овакву голготу доживели су Јермени, Јевреји и ми Срби од Усташа - рекао је он и подсетио на логоре које су усташе отварале за српску децу. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

Obeležavanje Oluje
Обележавање Олује / Извор: Фото: Србија Данас

20.01 - Патријарх предводи парастос за све настрадале у злочиначкој акцији Олуја.

20.00 - На централну манифестацију пристижу и чланови Владе Србије. Међу окупљенима су премијер Србије Александар Вучић, министар Александар Вулин, функционери СНС Братислав Гашић и Мирослав Чучковић и СПС Жарко Обрадовић, Вања Удовичић, Вербић...

19.56 - На хиљаде грађана окупило се у Бусијама да присуствује помену жртвама злочиначке акције Олуја.

19.37 - У Бусије и даље пристижу колоне аутобуса које подсећају на колону Крајишника која је кренула пре 21 годину.

Komemoraciju u Busiju
Комеморацију у Бусију / Извор: Србија Данас

19.34 - У насељу Бусије у Земуну почиње централна државна манифестација поводом Дана сећања на страдање и прогон Срба у злочиначкој акцији "Олуја" хрватске војске.

ДАНАС СРБИЈА ТУГУЈЕ: Ево како да дођете до Бусија на обележавање злочиначке акције Олуја (МАПА)

На манифестацији се окупио велики број грађана, избеглих Срба и породица жртава. 

Komemoracija u naselju Busije
Комеморација у насељу Бусије / Извор: Србија Данас

КАД ПРОРАДИ ИНАТНА СРПСКА КРВ: После ОВОГА поклоните се жени која је остала у Хрватској и после "Олује"

Подсетимо, Владе Србије и Српске су одабрали насеље Бусије јер већину становништва чине српске избеглице из БиХ и Хрватске, које су избегле после ове злочиначке операције.

Oluja
Олуја / Извор: СД/илустрација

Централној државној манифестацији, поред многобројних грађана, присуствују владе Србије и Републике Српске, чланови Народне скупштине Србије, Народне скупштине Републике Српске и других државних органа Србије и Републике Српске, представници Војске Србије, Српске православне цркве, дипломатског кора и грађани.

Komemoracija u naselju Busije
Комеморација у насељу Бусије / Извор: Србија Данас

УЗ ПРИСУСТВО ПРЕМИЈЕРА: Вечерас обележавање Дана сећања на прогон Срба у насељу Бусије

Парастос за све страдале Србе служиће патријарх српски Иринеј, манифестација ће бити настављена уметничким програмом под називом "Наша је туга...велика" и обраћањем премијера Србије Александра Вучића, председника Републике Српске Милорада Додика и "девојке из колоне", избеглице др Јелене Шарић.

Komemoracija u Busiju
Комеморација у Бусију / Извор: Србија Данас