Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОПАЉЕНИ МЕТЕОАЛАРМИ, ПРЕТЕ НАМ ОРКАНСКИ ВЕТРОВИ! Србија у вртлогу ОЛУЈА - упозорења стижу са свих страна: Спремите се!

03.12.2022. 17:32
Пише:
Србија Данас
vremenska prognoza
временска прогноза / Извор: Профимедиа

У недељу нас очекује кошава са јаким и олујним ударима ветра

Следеће седмице и више него топло за децембар, температуре преко 10°Ц, у другој половини следеће седмице и до 17°Ц. Кошава ће дувати и наредних седам дана. Захлађење након 11-12. децембра, уз повратак температура на просечне вредности, стоји у најновијој прогнози времена Ђорђа Ђурића за Србију.

- Остатак суботе протећи ће у знаку сувог и сунчанијег времена. Југоисточни ветар биће у појачању и у кошавском подручју према крају дана и вечери биће веома јак. Максимална температура биће од 5 до 10°Ц, у Београду до 8°Ц, каже метеоролог.

НОВЕ ДОЈАВЕ О БОМБАМА: Овај пут на мети Нови Пазар - наређена хитна евакуација

НОВЕ ДОЈАВЕ О БОМБАМА: Овај пут на мети Нови Пазар - наређена хитна евакуација

МОНСТРУОЗНА СЦЕНА У НОВОМ ПАЗАРУ: Мајка цвилела док јој убијају штене - Човек даском са ексерима тукао куче

МОНСТРУОЗНА СЦЕНА У НОВОМ ПАЗАРУ: Мајка цвилела док јој убијају штене - Човек даском са ексерима тукао куче

РХМЗ УПОЗОРАВА НА ОРКАНСКУ КОШАВУ! Србија ће наредне недеље бити на удару ОЛУЈНИХ ВЕТРОВА, сутра на снази ЦРВЕНИ МЕТЕОАЛАРМ

РХМЗ УПОЗОРАВА НА ОРКАНСКУ КОШАВУ! Србија ће наредне недеље бити на удару ОЛУЈНИХ ВЕТРОВА, сутра на снази ЦРВЕНИ МЕТЕОАЛАРМ

У Србији се у недељу под утицајем нижег ваздушног притиска са запада Медитерана и веома високог са истока Европе и Русије очекује веома ветровито време. Биће веома изражен градијент ваздушног притиска и дуваће умерен до јак југоисточни ветар, у Поморављу, Подунављу, у Београду и у Браничевском округу са олујним ударима преко 70 км/х, а на југу Баната са ударима и од 100 км/х, прогнозира Ђурић.

- Биће облачно и у већем делу Србије суво, а киша се очекује на југозападу. Јутрања темперарзра биће од 2 до 8°Ц, у Београду до 4°Ц, а максимална дневна од 7 до 13°Ц, у Београду до 8°Ц.

Јаки и олујни удари кошаве условљаваће да ће субјективни осећај у тим пределима бити да је много хладније - наводи се у прогнози.

Према речима Ђурића, у понедељак у већем делу Србије суво са сунчаним интервалима, а кошава ће ослабти. Максимална темпетратура од 10 до 14°Ц, у Београду до 12°Ц. У Неготинској Крајини биће тмурно и хладније, температура ће бити до 7°Ц.

- У уторак се са северозапада очекује пролазно наоблачење са кишом. У среду ће бити углавном суво, тек понегде са слабом кишом. Температура без битније промене. У четвртак ће се над југозападном Европом формирати снажан циклон и он ће се током петка и суботе премештати преко западног Медитерана, области Алпа и централне Европе ка истоку.

Овај циклон ће над Србијом условљавати прилив влажне, али и веома топле ваздушне масе са југозапада и са Медитерана. Дакле, Србија ће налазити у предњем делу циклона и над нашим подручјем преовладаваће снажно југозападно висинско струјање. Ово струјање доносиће до Србије и честице пустињског песка из Сахаре - прецизира Ђурић. 

Од четвртка до суботе биће умерено до презтежно облачно и веома топло за ово доба године. У четвртак се киша очекује на северу, западу и југозападу Србије, а у петак и у суботу понегде. У петак и у суботу дуваће веома јак јужни и југозападни ветар, док ће у кошавском подручју југоисточни ветар имати олујне ударе, на југу Баната орканске ударе од преко 120 км/х, стоји у прогнози. 

Sneg
Снег / Извор: Профимедиа

- Максимална температура биће од 11 до 17°Ц, само у Неготинској Крајини биће хладније, уз тмурно време. Иначе, у наредном периоду иако хладна, јутра ће бити топла за ово доба године и без мразева, а у периооду од čettvrtka до суботе услед фенског ефектра кошаве и јужног ветра, минималне јутарње температуре биће понегде и изнад 10°Ц - наводи метеоролог.

Према тренутним прогнозама, на самом крају следећег седмице, тј. око 11-12. децембра центар циклона из централне изместио би се изнад источне Европе, па би се променила и синоптичка ситуација и југоисточни ветар окренуо би на северне, уз продор осетно хладније ваздушне масе. Према тренутним прорачунима овоб захлађење уз хладни фронт донело би пад температуре за 10 степени и оне би пале на вредности око 5°Ц, што су просечне вредности за средину децембра. У нижим пределима очекује се киша, на планинама снег. Да ли ће захлађење бити у таквом облику да се након 12. децембра очекује снег и у нижим пределима, још увек је рано прецизирати, сматра Ђурић.

- У претходном периоду снег је падао у брдско-планинским пределима Србије и тренутно га има углавном изнад 1.000 метара надморске висине и то од 10 до 20 цм. У наредном периоду температуре и на планинама биће више, уз чешћу кишу, а захлађење са снегом очекује се након 11-12. децембра и од тада би снега на планинама било и више него довољно за скијање - каже метеоролог.

Према његовим речима, око 11-12. децембра очекује се захлађење, уз пад температура на просечне вредности.

Подсетимо, Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) је јуче такође издао упозорење о олујним и орканским ветровима који ће дувати у Србији. У упозорењу пише да ће од 3. до 5. децембра и од 7. до 8. децембра у Србији дувати умерен и јак јужни и југоисточни ветар, који ће од суботе увече до понедељка, као и средином наредне недеље имати олујне орканске ударе, више од 17 метара у секунди.

На југу Баната се очекују удари орканске јачине. Ветар ће дувати више од 28 метара у секунди! Такође, у Банату ће у суботу бити на снази наранџасти метео-аларм који означава опасно време, док ће у недељу бити укључен црвени метео-аларм. То означава да ће бити веома опасно време како тврди РХМЗ.