Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МЕРЕ ПОПУЛАЦИОНЕ ПОЛИТИКЕ ДАЈУ РЕЗУЛТАТЕ: Србија једина у региону бележи ПОРАСТ БРОЈА РОЂЕНЕ ДЕЦЕ

03.09.2023. 16:46
beba
беба / Извор: Профимедиа/илустрација

Наша земља је прошле године, захваљујући државним мерама популационе политике, окончала негативан тренд пада наталитета који је трајао више од четири деценије.

Једну од најлепих информација саопштила је ових дана министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић када је изјавила да је Србија једина земља из региона која може да се похвали да се у њој рађа све више беба.

ИЗБЕГАВАЈТЕ ГРЧКУ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ, А ПОСЕБНО ТОКОМ ОВИХ ДАНА Најављена катастрофа - блокирани путеви, поплаве, таласи од НЕКОЛИКО МЕТАРА...

ИЗБЕГАВАЈТЕ ГРЧКУ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ, А ПОСЕБНО ТОКОМ ОВИХ ДАНА Најављена катастрофа - блокирани путеви, поплаве, таласи од НЕКОЛИКО МЕТАРА...

УПОЗОРЕЊЕ - СТИЖЕ ДРАСТИЧНА ПРОМЕНА ВРЕМЕНА: Лоше прогнозе за Србију - овим деловима прети потоп, али то није оно НАЈГОРЕ

УПОЗОРЕЊЕ - СТИЖЕ ДРАСТИЧНА ПРОМЕНА ВРЕМЕНА: Лоше прогнозе за Србију - овим деловима прети потоп, али то није оно НАЈГОРЕ

НЕВРЕМЕ СЕ БЛИЖИ СРБИЈИ! КИША ЋЕ ЛИТИ КАО ИЗ КАБЛА! Најновије упозорење чувеног метеоролога позива на опрез (ФОТО)

НЕВРЕМЕ СЕ БЛИЖИ СРБИЈИ! КИША ЋЕ ЛИТИ КАО ИЗ КАБЛА! Најновије упозорење чувеног метеоролога позива на опрез (ФОТО)

Она је, такође, оценила да Србија може бити задовољна најновијим подацима о наталитету.

А подаци су такви да Србија, заиста, може бити поносна. 

Наша земља је прошле године окончала негативан тренд пада наталитета који је трајао више од четири деценије. 

Званични подаци показују да је број живорођених у 2022. години износио 62.700 што, када упоредимо са 62.180 новорођених 2021. године, показује да је у Србији прошле године рођено више од 500 беба него лани. 

Овај изненађујуће добар преокрет у демографским трендовима има још већи значај када се упореди са земљама региона. Наиме, Србија је једина земља која је успела да прекине негативан тренд смањења броја рођених из године у годину. 

На корак од демографског слома

Roda, Porodilište
Рода, Породилиште / Извор: Профимедиа/илустрација

Ако само завиримо у комшилук видећемо да Црна Гора чак трећу годину заредом има негативан природни прираштај. Већ од 2009. године у Црној Гори од бележи се смањење наталитета за чак 14,2 одсто.

Због овог тренда у Црној Гори прошле године рођено је тек 7021 беба.

Тек нешто бољи подаци долазе из Словеније у којој је исте године рођено 17.627 беба. Ово не значи да је ова бивша југословенска република у завидном положају. 

Напротив. 

У овој земљи је природни прираштај негативан још од 2017. године без изгледа да буде боље. 

Како је Танјуг пренео у последњем кварталу 2022. природни прираштај у Словенији је био негативан и износио минус 3,2, али то је и даље побољшање у односу на минус 3,9 годину раније. Број рођених је опао за десет одсто.

Ситуација није боља и у суседној Хрватској која се већ налази у демографском слому

Иако је у 2022. години у њој рођено 33.883 беба, што је готово дупло мање него у Србији исте године, Хрватска већ годинама бележи негативан природни прираштај. А у 2021. године је поставила неславни рекорд када је забележила највећи број умрлих још од Другог светског рата. 

Чини се, ипак, да је најгора ситуација у Босни и Херцеговини која према свим званичним показатељима и званично нестаје. Ова земља се, по броју опадања становника, налази на шестом месту на листи држава код којих је овај тренд најбржи. Ово значи да се у периоду од 2020. до 2050. године у Босни може очекивати пад броја становника од чак 18,2 посто. 

Чини се да ни чланство у Европској Унији и НАТО пакту не утиче на поразне слике негативног прираштаја у региону. Одличан пример за то је суседна Буграска која је годинама интегрални део европске економске породице народа. Ништа није помогло да у 2022. години у овој балканској земљи буде рођено свега 53.257 беба, што је далеко мање од 62.700 беба рођених исте године у Србији. 

Прворођена деца

beba
беба / Извор: Профимедиа/илустрација

Оно што би грађане и грађанке у Србији посебно требало да обрадује јесте да је међу ових 62.700 беба велики број прворођене деце

Овај пораст броја рођења пророђене деце демографи објашњавају применом финансијских мера популационе политике. Циљ ових мера био је подстицање младих парова да оснују породицу и донесу одлуку о рађању првог детета. 

Резултати ових имплементираних мера су очигледни када се види да је негативан вишедеценијски тренд најзад заустављен

Оно што је такође важно када је у питању повећан број прворођене деце јесте да то значи да ће све мање људи трајно напуштати земљу. 

Рађање прворођене деце указују да се млади све чешће опредељују за останак у земљи и стварање породице што је, наравно, кључно за опстанак и будућност читавог друштва. 

То што је зауставље негативни тренд и што је раст броја живорођених у 2022. години потукао све рекорде није знак за опуштање. Напротив. Сада је, него икада раније, нужно наставити са применама мера популационе политике које су се показале да дају разултате, а такође и пружити подршку младим паровима и породицама како би се одржао овај позитиван тренд.