Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОСЛАНИК САНЏАКА ВРЕЂАО СРБИЈУ У СКУПШТИНИ: Разбеснео Вулина - "УВРЕДА за све жртве које су се бориле против ФАШИЗМА"

16.11.2021. 13:55
Пише:
Танјуг
Skupština Srbije
Скупштина Србије / Извор: Профимедиа

Посланик СДА Санџака Енис Имамовић питао је у Скупштини Србије ко су људи који су приводили активисткиње које су протествовале због мурала Ратку Младићу, оцењујући да се данас у Србији "глорификује геноцид у Сребреници и то под заштитом полиције".

Након његовог обраћања шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић реаговао и поручио председнику парламента Ивици Дачићу да је требало да прекине Имамовића док је Србију називао геноцидном.

ШЕШЕЉ ШОКИРАО У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ! Сумњам да је Зукорлић убијен и отрован - зашто није рађена обдукција?!

ШЕШЕЉ ШОКИРАО У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ! Сумњам да је Зукорлић убијен и отрован - зашто није рађена обдукција?!

"ЕНО ГА ЛЕГИЈА НА СЛОБОДИ" Вучић о пуштању Милорада Улемека из затвора: Слушам то свака три месеца

"ЕНО ГА ЛЕГИЈА НА СЛОБОДИ" Вучић о пуштању Милорада Улемека из затвора: Слушам то свака три месеца

ДИЈАНА ХРКАЛОВИЋ ШОКИРАЛА У ТУЖИЛАШТВУ: У паничном страху тражи хитан састанак, спремна је ОВО ДА УРАДИ

ДИЈАНА ХРКАЛОВИЋ ШОКИРАЛА У ТУЖИЛАШТВУ: У паничном страху тражи хитан састанак, спремна је ОВО ДА УРАДИ

Имамовић је данас рекао да мурал - осуђеном ратном злочинцу у центру Београда чувају хулигани - , те је поставио питање шта ради тужилац док, како је рекао, министар полиције негира геноцид и велича ратног злочинца који га је починио.

- Питам тужилаштво да ли је за вас Ратко Младић злочинац или херој - рекао је Имамовић на почетку седнице када посланици постављају питања извршној власти и државним органима, уз оптужбе да је данас опасно бити Бошњак у Србији, нарочито у Београду.

Наводећи да се у Кривичном законику прети казном сваком ко врши прогањање организација или појединаца због њиховог залагања за равноправност људи, Имамовић је казао да се тај члан закона данима крши, док, како тврди, тужилаштво ћути.

Он је питање ко су људи који су приводили активсткиње упутио начелника београдске полиције,уз примедбу да неће министру кога је оптужио да је очигледно заштитник и организатор хулигана. Како је рекао, у време Слободана Милошевића се у Србији "крило о Сребреници да се не би сазнала истина, а данас се тај геноцид слави".

"Стоји ту месецима"

Реагујући на изјаву Имамовића Милићевић је подсетио да се мурал Ратку Младићу месецима налази на фасади једне стамбене зграде, а пажњу је, примећује, групици невладиних органзиција привукао тек сада, оцењујући да ту постоје виши циљеви попут дискредитовања Србије и председника.

- Полиција је само радила свој посао, није полиција штитила мурал, него је одржавала јавни ред и мир, јер је неко имао интерес да направи поделе у друштву - рекао је Милићевић.

Он је приметио да је Имамовић користио идентичне речи као и деветоро од 705 посланика Европског парламента који су у саопштењу осудили Србију јер је, како су навели, неприхватљво да земља која је кандидат чува мурал осуђеног ратног злочинца.

Указао је и на петицију на чије потписивање позива Владимир Вукчевић бивши тужилац за ратне злочине у Србији у којој се тражи да се процесуирају сва лица оптужена за ратне злочине, а коју су, каже, потписали Ненад Чанак, Соња Бисерко, Балша Божовић.

Милићевић је питао владу ко жели Србију да представи као геноцидну творевину и нису ли циљеви оних који покрећу питање мурала у Београду виши? Дачић је кратко одговорио да у делу седнице, пре саме расправе, током постављања питања нема реплика, као ни позивања на кршење Пословника.

- Истрпите сваког ко нешто каже, имате расправу. То је и сврха парламентаризма - поручио је Дачић.

"Увреда"

Рећи за Србију да је фашистичка земља представља увреду не само за садашњу генерацију грађана већ за стотине хиљада убијених српских антифашиста, изјавио је данас министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Поводом изјаве посланика СДА Санџака Ениса Имамовића који је говорећи о муралу Ратку Младићу, између осталог, рекао да "Србија данас глорификује геноцид у Сребреници и то под заштитом полиције", Вулин је казао да то није увреда само за земљу и за власт, већ за све оне убијене српске антифашисте који су се, каже, борили против фашизма и нацизма.

- Надам се да овај високи дом који је свашта чуо никада више неће чути такву глупост - поручио је министар.

Вулин је рекао да за разлику од већине европских народа, српски народ никада није прихватио фашизам као идеологију и начин живота, наводећи да се свесно супроставио и био спреман да плати цену.

- Рећи то народу који је толико крварио говори да о том народу мислите лоше, то није политика, ово није политичко надгорњавање у коме тражите простор да узмете неки политички поен што је легитимна ствар, ово је увреда за сваког Србина где год он да жив - истакао је Вулин.

Он је оценио да је реч о страшној и грозној увреди.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Уопште нећу да покушавам да правим паралеле шта се дешава у Хрватској, БиХ, није важно, не занима ме шта се дешава код њих, занима ме да у српском народу и држави Србији не може да се говори о фашизму - рекао је Вулин. Он је изразио наду да ће посланик (Енис Имамовић) имати храбрости да се извини, као што је имао храбрости да каже такву страшну лаж.

- Знам да то што говори не мисли ниједан Бошњак у Србији. Ниједан Бошњак не мисли да је ово фашистичка земља, не мисли да је на било који начин дискриминисан - рекао је Вулин. Он је поручио Бошњацима да нико о њима неће судити на основу изјава мржње које су се данас могле чути у Скупштини Србије. - Немојте да мислите да неком треба да се извињавате за то, нисте одговорни за ову будалаштину и увреду која је изречена - рекао је Вулин.