Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРАМАН ГЕСТ У ПОЗНАТОМ БЕОГРАДСКОМ РЕСТОРАНУ: Избацили две девојке из локала, а РАЗЛОГ је разбеснео јавност

08.08.2023. 18:43
Пише:
Србија Данас
Kafić
Кафић / Извор: Профимедиа/илустрација

Неки локали поприлично брину које генерације ће посећивати одређени клуб, па је у неким локалима стриктно забрањен улазак испод 18 или 21 године.

Праву буру у јавности изазвала је информација која се пронела друштвеним мрежама, да су недавно, из једног локала на Новом Београду, избачене две девојчице између 17 и 18 година.

БЕОГРАДСКИ КАФИЋИ ПУСТИ ПОСЛЕ 20 ЧАСОВА Инспекција на терену - народ оставио САБЛАСНО ПРАЗНЕ објекте

БЕОГРАДСКИ КАФИЋИ ПУСТИ ПОСЛЕ 20 ЧАСОВА Инспекција на терену - народ оставио САБЛАСНО ПРАЗНЕ објекте

ЕВО КОЛИКО СУ ПОСКУПЕЛЕ УГОСТИТЕЉСКЕ УСЛУГЕ У СРБИЈИ: Једна ставка скочила скоро за 15 одсто

ЕВО КОЛИКО СУ ПОСКУПЕЛЕ УГОСТИТЕЉСКЕ УСЛУГЕ У СРБИЈИ: Једна ставка скочила скоро за 15 одсто

УСКОРО ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ У КАФИЋИМА И РЕСТОРАНИМА! Ево како ће изгледати остављање бакшиша

УСКОРО ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ У КАФИЋИМА И РЕСТОРАНИМА! Ево како ће изгледати остављање бакшиша

Разлог оваквог потеза који је изазвао подељене реакције у јавности али засигурно никог није оставио равнодушним, огледа се у томе да су поменуте особе "избачене јер су млађе од 23 године!"

Такође, важно је напоменути и тврдњу према којој поменуте девојчице нису имале никакве нечасне намере или пак, лоше мотиве уласка у угоститељски објекат већ су без претеране филозофије, решиле да се почасте.

Kafić
Кафић / Извор: Профимедиа/илустрација

Шта каже законодавство Републике Србије?

Устав РС и сви други нижи законски и подзаконски акти изричито забрању било који облик дискриминације на основу етничке припадности, пола или хендикепа.

Истовремено, оно што је несумњво јесте чињеница да угоститељи имају право да замоле госте који се непристојно понашају да напусте локал.

Према одредбама актуелног позитивног законодавства (закона и аката који су тренутно на снази) у Србији није законом дефинисано да ли власници угоститељских објеката могу да забране улазак деци у њихове ресторане и хотеле!

Пракса показује да власници ресторана и хотела по Србији све чешће доносе одлуке о забрани уласка деце испод 14 година у њихове објекте, а као разлог се најчешће наводе притужбе других гостију на дечје понашање.

Упућени тврде да не постоји закон који би власницима угоститељских објеката у Србији забранио улазак деце, мада то није пракса домаћих угоститеља.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Дискриминација јесте мада закон не дефинише овакве забране

Према речима адвоката Огњена Радића иако наведена проблематика потпада под област која би требало да буде уређена са два закона - Законом о угоститељству и Законом о забрани дискриминације, то није случај.

Међутим, несумњиво је да одредбе Закона о забрани дискриминације прописују општу забрану дискриминације по било ком основу што у пракси значи да ни посетиоци у угоститељским објектима не смеју бити на било који начин обесправљени односно да не смеју бити предмет било каквог облика сегрегације и неједнакости.

Но, правни систем Републике Србије прави дистинкцију у ситуацији када дискриминацију врши државни орган и у ситуацији када наведени противправни акт долази од стране приватног лица тј. других субјеката што је у нашем случају власник угоститељског објекта.

Девојчице могу заштитити своја права

У вези са наведеним, оштећена страна која сматра да је претрпела дискриминацију - у конкретном случају, две избачене девојчице - има следећа правно процесна средства на располагању како би заштитила своја нарушена права.

Прва солуција се огледа у чињеници да овакав вид дискриминације представља основ за прекршајну одговорност - наводи адвокат Огњен Радић за портал Србија Данас.

На другој страни, девојчице своја права могу заштити у поступку пред судом опште надлежности посредством тужбе за накнаду штете.

Правни систем Републике Србије пружа посебну олакшицу оштећеној страни будући да се надлежност конкретног суда може засновати и према месту пребивалишта оштећеног - истиче адвокат Радић за наш портал.

Истичући пример забране уласка особама млађим од 18 година у угоститељске објекте, адвокат разрешава још једну недоумицу.

Наиме, ни у овој ситуацији дискриминација се не врши у односу на старосну доб посетилаца већ је кључан основ постојање забране точења алкохола лицима млађим од 18 година - изричит је Радић.

Beograd
Београд / Извор: Профимедиа/илустрација

Стање у свету

Пре три године велику пажњу медија привукла је одлука власника ресторана “Бакина кухиња” на немачком острву Риген који је донео одлуку да забрани улазак деци млађој од 14 година.

Власник је тада објаснио да су поједина деца бацала храну, викала и трчала око ногу људи, због чега гости више нису имали стрпљења.

Он је рекао да забрана није донета да би деца била дискриминисана, већ зато што ресторан “није игралиште” додавши да би забрана важила и за старије да се тако понашају.

Међутим, ова тема опет је дошла у жижу јавности када је недавно власник једног места у Риму изјавио да је његов ресторан тако осмишљен да музика, светлост, бука и мени нису предвиђени за децу.