Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЗИВ НА МАСОВНО САМОУБИСТВО СТИГАО И У СРБИЈУ: Полиција вреба, откривено СЕДАМ опасних изазова на Тик-Току!

04.03.2021. 22:05
Пише:
Србија Данас/Блиц
Tik Tok
Тик Ток / Извор: Профимедиа/илустрација

Због језиве најаве масовног самоубиства деце на друштвеној мрежи "Тик-Ток" МУП Србије проверава потенцијално опасне садржаје за децу и младе на појединим друштвеним мрежама и апелује на родитеље да прате активности своје деце на интернету.

Нажалост, "ТикТок" је већ надалеко познат по опасним, па чак и самоубилачким изазовима међу малишанима. Најновије застрашујуће упозорење је стигло од Интерпола који се, најпре, обратио МУП-у Републике Српске са сазнањима да је на локалној "ТикТок" групи у Русији најављено масовно самоубиство младих особа.

У МУП-у Србије навели су да су "обавештени о информацијама које круже на једној друштвеној мрежи, а тичу се позива на групно самоубиство младих особа и да на територији наше државе проверавају основаност тих упозорења". На срећу, најаве се за сада нису обистиниле, али опреза никада доста.

Сви морамо озбиљно да схватимо овакве најаве

И МУП Републике Српске упозорио је родитеље да обрате пажњу какве садржаје прате њихова деца на друштвеним мрежама.

НИКО КАО СРБИ! Народ са најлуђим идејама: Корона журке су ништа, погледајте шта смо сада смислили!

НИКО КАО СРБИ! Народ са најлуђим идејама: Корона журке су ништа, погледајте шта смо сада смислили!

ВАЖНО ЗА СВЕ ВОЗАЧЕ У СРБИЈИ: Министарство променило прописе о сигнализацији - убудуће и три НОВА САОБРАЋАЈНА ЗНАКА

ВАЖНО ЗА СВЕ ВОЗАЧЕ У СРБИЈИ: Министарство променило прописе о сигнализацији - убудуће и три НОВА САОБРАЋАЈНА ЗНАКА

САМОХРАНА МАЈКА СА ФАНТОМКОМ: Бојана је код куће брижна и пожртвована, а на послу страх и трепет за криминалце (ФОТО)

САМОХРАНА МАЈКА СА ФАНТОМКОМ: Бојана је код куће брижна и пожртвована, а на послу страх и трепет за криминалце (ФОТО)

- Стога Министарство апелује на све родитеље, посебно на оне који знају да су њихова деца активна на друштвеним мрежама и да имају профил на "ТикТок"-у, да одмах провере активности своје деце на друштвеним мрежама. Такође да им ових дана посвете посебну пажњу, у смислу сталног надзора – саопштено је из МУП-а Српске.

МУП Републике Српске такође, истиче да, на срећу, немају сазнања да су се језиве најаве оствариле.

- Нисмо добили ниједну пријаву о било каквом сличном догађају. Интерпол је упозорио све полиције о тим најавама. Иако се то, пре свега, односило на локалну "ТикТок" групу у Русији, интернет је неограничени простор и зато сви морамо озбиљно да схватимо ове информације. Позивамо родитеље да поведу рачуна којим садржајима приступају њихова деца на интернету и да користе апликације помоћу којих им могу забранити приступ опасним садржајима – наглашавају у МУП-у Републике Српске.

Ипак, контрола деце на интернету није баш тако једноставна како се можда у први мах чини. Родитељи би за почетак морали да буду дигитално писменији од својих наследника да би им технички забранили приступ опасним садржајима на интернету.

Није довољно само технички забранити деци приступ опасним садржајима на интернету

На то за указује оснивач удружења "Е-сигурност" Јован Шикања.

- Постоје апликације помоћу којих се може забранити деци приступ одређеним садржајима без обзира на то да ли се ради о мобилном телефону или рачунару. Међутим, ако родитељи нису довољно упућени о безбедносно-информативном систему рачунара, те апликације могу бити и претешке за коришћење. Рецимо, може се догодити да блокирају само апликацију "Јутјуба", али да "Јутјуб" не буде блокиран преко браузера. Треба имати у виду да нарочито старија деца покушавају да нађу начина да заобиђу те забране на интернет – објашњава Шикања.

Jovan Šikanja
Јован Шикања / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/ SHARE Foundation

Како каже, сигурност деце на интернету је веома осетљива и компликована тема.

- Нажалост, на интернету има пуно заводљивих и опасних изазова, поготово за децу која још недовољно добро расуђују. Такође, треба имати у виду да смо се у прошлости сусретали са сличним језивим најавама које су се касније, на срећу, испоставиле као нетачне или непрецизне. Бојим се ако се учестало понављају овакве најаве, да родитељи не престану да обраћају пажњу на њих. Зато је одговорност на свима нама, а када то кажем, ту мислим и на институције и медије како ћемо приступити овој теми – апострофира Шикања.

Мора се разговарати с децом

Безбедност деце на интернету се не може остварити само техничким решењима, подвлачи саговорник.

- Није решење да родитељи само конфигуришу апликацију којом ће забранити деци да приступе одређеним опасним садржајима. Мора се разговарати са децом и морају се едуковати. Сигурност је процес који траје читав живот, а није готов производ – наглашава Јован Шикања, оснивач удружења "Е-сигурност".

TikTok, Tik-tok, Tik-Tok, Tik Tok
ТикТок, Тик-ток, Тик-Ток, Тик Ток / Извор: Профимедиа/илустрација

Русија: Откривено више од 400.000 снимака на "ТикТоку" који позивају на самоубиство

Иначе, Интерпол је алармирао готово све полицијске службе због најава на "ТикТоку" да ће у среду, 3. марта доћи до масовних самоубистава младих особа у Русији. На срећу, до тога није дошло. У Русији је забележен само један покушај самоубиства тринаестогодишње девојчице у Санкт Петербургу која је због тога завршила у болницу на испирању желудца.

Како су писали руски медији, први сумњиви снимци на "ТикТоку" појавили су се 24. Фебруара пошто се на овој друштвеној мрежи нашао спорни видео који је имао више од 430.000 прегледа. Полиција је одмах реаговала и "ТикТок" је забранио ову врсту садржаја. Без обзира на то, руски званичници покушавају да уђу у траг творцима тог снимка и санкционишу их.

У међувремену огласила се и друштвена мрежа "Тик Ток".

- Уклонили смо и наставићемо да уклањамо видео снимке који су повезани са суицидом – нагласили су из "ТикТок"-а и додали су да су блокирани и хаштагови који су се користили приликом дистрибуције овог садржаја.

Забрињава податак да су руски званичници крајем фебруара само на друштвеној мрежи “ТикТок” открили И блокирали више од 400.000 видео снимака који позивају на самоубиство.

TikTok, Tik-tok, Tik-Tok, Tik Tok
ТикТок, Тик-ток, Тик-Ток, Тик Ток / Извор: Профимедиа/илустрација

Најопаснији изазови на "ТикТоку"

Од када се појавила, друштвена мрежа "ТикТок" важи за једну од најопаснијих по малишане због, најблаже речено, ризичних изазова који се пласирају као "игра" међу малишанима. Неки од најјезивијих такозваних "ТикТок челенџе" који су, нажалост, доводили и до самоубиства деце:

"Блекаут"

Нажалост, за језиве изазове на “ТикТоку” у Србији се највише чуло након мистериозног самоубиства десетогодишњег дечака у Раковици који се крајем јануара обесио о кревет на спрат. Поједини домаћи медији су тада писали како је до смрти малишана дошло јер је играо такозвани “Блекаут челенџ” на “ТикТоку” који подразумева да деца ставе каиш око врата, стежу га и снимају то мобилним телефоном док не падну у несвест.

Инаће, неколико днаа пре трагедије у Раковици, десетогодишња девојчица у Италији се угушила играјући управо овај изазов. Због тога је "Тик Ток" забранио приступ деци испод 13 година.

"Петопарац"

Један од најопаснијих, али нажалост, и најпопуларнијих изазова међу малишанима на “Тик-Току”. Реч је о “игри” у којој деца позивају вршњаке да ставе новчић између виљушке пуњача и утичнице.

dečak sa mobilnim telefonom
дечак са мобилним телефоном / Извор: Профимедиа

Приликом тог изазова по правилу долази до варничења које може да доведе и до пожара. Ова игра је једно време била најпопуларнија у САД и то ни мање ни више него у школама па је и полиција морала да реагује.

Разбијач лобање

Изазов “Skull бреакер” је, такође, веома морбидна игра међу малишанима пошто је “сиљ” поставити ногу вршњаку кад скаче како би пао на главу?!

Нажалост, и овај челенџ је доводио до озбиљних последица – потреса мозга, ломљења руку, ногу, а један дечак је пао и у кому.

Селотејп

Такође, нимало наивна игра у којој дете треба да се привеже за стуб или кревет И потом покуша да се ослободи. И у тој игри је долазило до нежељених последица па је тако један дечак пао на главу и повредио очну дупљу што је довело до пуцања крвног суда у мозгу због чега је био у критичном стању.

Кашика цимета без воде

Невероватно је шта све деца могу смислити као изазов па “игром” сматрају и гутање кашике цимета без воде. Нажалост, И због овог челенџа један дечак се угушио и преминуо.

Deca nose maske
Деца носе маске / Извор: Профимедиа/илустрација

Гутање лекова против алергије

Још један, нажалост, популарни, изазов међу тинејџерима који су се такмичили у гутању прекомерне дозе лекова против алергије - антихистаминика. И због ове игре долазило је до много тровања, па и неколико смрти.

Со и лед

Мазохизам малишани тестирају и тако што на “ТикТоку” сипају со на кожу коју потом притискају коцком леда, а победник је онај ко дуже издржи бол. Треба ли помињати, да је и овај изазов доводио до опекотина другог, па чак и трећег степена, а појединци су добили и трансплантацију коже.