Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРОШИРИВАЊЕ КОВИД СЕРТИФИКАТА ЈЕ САМО ПИТАЊЕ МОМЕНТА У СРБИЈИ! Од чега то зависи и кад можемо да видимо прве ефекте?

22.10.2021. 18:17
Пише:
Србија Данас/Блиц
kovid propusnica
ковид пропусница / Извор: Профимедиа/илустрација

Иако су кафићи и клубови места где су највеће гужве а нарочито у вечерњим сатима, ипак ништа мање ни прометније није ни на културним манифестацијама

Дуго разматрана одлука о употреби ковид пропусница коначно ће бити на снази и у нашој земљи од суботе 23. октобра у 22 часа. Оно у чему ћемо се разликовати од осталих земаља јесте да ће бити потребне само у затвореним угоститељским објектима.

ОВЕ ГРУПЕ ИМАЈУ НАЈВЕЋИ РИЗИК ОД ТРОМБОЗЕ! Др Бабић открио детаље о компликацији која се јавља кад прележите ковид

ОВЕ ГРУПЕ ИМАЈУ НАЈВЕЋИ РИЗИК ОД ТРОМБОЗЕ! Др Бабић открио детаље о компликацији која се јавља кад прележите ковид

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Благи пораст корона бројки, преминуло 57 особа: Стигло упозорење СЗО, ево до када ће трајати епидемија

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Благи пораст корона бројки, преминуло 57 особа: Стигло упозорење СЗО, ево до када ће трајати епидемија

ДЕТАЉНО О НОВИМ МЕРАМА - КОВИД ПРОПУСНИЦАМА: Како ће комунални милиционари контролисати и какве ће санкције бити

ДЕТАЉНО О НОВИМ МЕРАМА - КОВИД ПРОПУСНИЦАМА: Како ће комунални милиционари контролисати и какве ће санкције бити

Ипак, чињеница која збуњује многе јесте да ово нису једина места где се окупља велики број људи, па стручњаци наглашавају да би проширивање ковид сертификата и на друге објекте могло уследити јако брзо.

Иако су кафићи и клубови места где су највеће гужве а нарочито у вечерњим сатима, ипак ништа мање ни прометније није ни на културним манифестацијама. Трибине на утакмицама су пуне, сезона позоришта и биоскопа је таква да су карте распродате скоро до последњег места, а маске носе тек појединци, док препоручено растојање није ни могуће направити. На ово чињенично стање нису заборавили чланови Кризног штаба, који и за то спремају решење.

- Ово је само почетак имплементације и да видимо како ће се то контролисати, а затим ће бити проширено и на друге објекте и на друге манифестације - каже вирусолог др Тања Јовановић.

Tanja Jovanović
Тања Јовановић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Nova С

Она објашњава да је због веома неповољне епидемиолошке ситуације и великог броја заражених у овом тренутку увођење ове мере једини спас.

- Видите какве су бројке и колико имамо хоспитализованих и оних на респираторима, тако да када је немогуће имплементирати неке друге рестриктивније мере онда једини спас видимо у увођењу ковид пропусница и њиховој примени готово на све објекте изузев на оно што је од виталног значаја - каже др Јовановић.

Др Јовановић каже да би ова одлука могла да се прошири ускоро, можда већ наредне недеље.

- Ја мислим да ће недељу дана бити довољно да би се проценило колико се успешно имплементира, да ли се контролише, да ли се поштује и ко не поштује - закључује Јовановић.

Ковид пропуснице су само увод за мере које ће уследити

Ковид пропуснице су само увод, најава за мере које ће уследити, сигурно се неће на томе стати, рекао је за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић. Поручио је да имамо велико заражавање код деце, да су нека и на респираторима те да је Медицински део Кризног штаба за то да се што пре пређе на онлајн наставу.

Он је напоменуо да су ковид пропуснице само најава за друге мере које ће уследити.

- Као припрема јавног мњења на друге мере и на то где ћемо све примењивати пропуснице - рекао је Тиодоровић и објаснио да се оне неће примењивати у апотекама, на пумпама и продавницама.

branislav-tiodorović
бранислав-тиодоровић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Др Тиодоровић је објаснио и зашто је овај увод битан за друштво.

- У ноћним клубовима, ресторанима у угоститељским објектима је највећа концентрација пре свега младих, али и осталих. У том периоду се највише људи опуштају, долази до много ближег контакта. А основна мера је овде је спречити контакте, свести их на најмању могућу меру. Према томе увођење ковид пропусница од 22 часа има оправдања. Али, ове мере су увод, само најава, сигурно се неће на томе стати - истакао је Тиодоровић.

Отворена мера о којој ће још да се разговара

Да ова мера није коначна, јасно је нагласила и премијерка Ана Брнабић након седнице Кризног штаба. Што се тиче тога зашто ће ковид пропуснице важити баш од 22 часа, Брнабић је рекла да је то "отворена мера" о којој ће још да се раговара.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Профимедиа/илустрација

- Водили смо рачуна да се ради о времену када нико не мора ту да буде - истакла је она и додала: - Тада је грљење, песма и много је ризичније него када седите у кафићу и причате - објаснила је.

Нове мере неопходне

Иако се нове мере нашој земљи већ дуже време преко потребне, имајући у виду да је број заражених од корона вируса у константном порасту а у ковид болницама скоро да нема празних места, Кризни штаб се дуго ломио око ове одлуке. Разлог томе је што се сумњало у њихову ефективност због могуће злоупотребе.

Премијерка Ана Брнабић је након увођења рекла да ће уз мере кренути и веће контроле које ће пратити да ли се мере поштују.

- Епидемиолошка ситуација је катастрофална, не смирује се. Ми смо прошле недеље имали састанак са Кородинционом комисијом, само да испоштујемо да се постојеће мере - рекла је Ана Брнабић након седнице.

Она је навела да се кренуло у пооштрен надзор, и да је ове недеља у односу на недељу пре овог састанка Координационе комисије извршено за 10 одсто више инспекцијских надзора. Напоменула је да се највише контролишу тржни центри, продавнице и јавни превоз, градски и међуградски.

Мере се поштују, али не свуда

Премијерка Ана Брнабић је у свом обраћању након седнице Кризног штаба истакла да се мере поштују, али не свуда, и да је процес вакцинације јако лош.

- Поштују се мере, али као што сам ја јутрос посведочила, не свуда. Поред тога шта нам је вакцинација лоша, ми имамо 54,6 одсто вакцинисаних, а ревакцинисаних 52,5 одсто, трећу дозу је примило 15 одсто од укупне пунолетне популације. Ови проценту су нижи ако гледате популацију од 12 година старости - казала је премијерка.

kovid propusnica
ковид пропусница / Извор: Профимедиа/илустрација

Она је апеловала на вакцинацију.

- Апели "вакцинација, вакцинација, вакцинација", позивање на резултате, сведочење лекара из ковид зона да су људи који невакцинисани лоше пролазе, на жалост не дају резултате. Због тога се уводе ковид пропуснице - рекла је премијерка.

Медицински део Кризног штаба за комплетне рестрикције

Медицински део Кризног штаба осим увооођења ковид пропусница, био је за још ригорозније мере. Како је Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић рекао након усвојене одлуке медицински део Кризног штаба незадовољан јер је, како каже, тражио комплетне рестрикције.

- Ми из медицинског дела Кризног штаба смо остали при свом ставу - тражили смо комплетне рестрикције. Оне су полазиле од тога да све ради до 17 сати, осим апотека, продавница и пумпи. Да тих десет дана практично обезбедимо прекид који треба да створи бољу ситуацију у погледу ширења ове болести, да зауставимо њено ширење. Ми смо незадовољни што се ипак од тога одустало, али смо ипак прихватили као најаву добрих намера да овим сертификатима практично почињемо да уводимо неки ред у понашању - нагласио је др Тиодоровић у свом гостовању на РТС.

Резултати ковид пропусница очекују се за две недеље

Тренутно уведене мере не могу променити критичну ситуацију преко ноћи, па ће се тако ефекти према речима епидемиолога видети тек за две недеље.

- Па ја мислим да не можемо очекивати неку уочљивији пад бројки без 10 до 15 дана. Дуго се ово задржало, чак се може десити да дође и до пораста. Лепо је време, свадбе за викенд, утакмице, све се то може одразити и на повећање. Ако има разума, можемо очекивати да у наредних месец дана уочимо значајнији пад, од 7-8.000 на 3-4.000 позитивних. Нажалост, не можемо очекивати нагли пад умрлих јер су нам болнице пуне, то су тешки пацијенти, доминирају невакцинисани, али има и оних који су животно угрожени због коморбидитета, рекао је недавно професор Тиодоровић.

Шта подразумева ковид пропусница

Валидан ковид сертификат на основу којих ће грађани од суботе моћи да уђу у затворене објекте после 22 часа представља потврда друге, односно треће дозе вакцине. Важно је нагласити да потврда од друге дозе не сме бити старија од 210 дана.

Ако неко после 22 часа жели да борави и угоститељском објекту, а није вакцинисан, за то је потребан негативан ПЦР тест не старији од 72 сата. Дакле, уколико особа не жели да се вакцинише може да има негативан ПЦР тест, који се види у дигиталном сертификату.

krizni štab
кризни штаб / Извор: Србија Данас

Поред овог могуће је приложити и негативан антигенски тест, који је валидан 48 сати, али и валидан ковид сертификат, ако сте прележали ковид у претходних седам месеци.

Ови докази за сада ће бити потребни само у угоститељским објектима после 22 часа, међутим, уколико се обистине најаве чланова Кризног штаба и пропуснице се прошире и на друге објекте, ево како би то изгледало ако би било у потпуности по узору на остале земље:

Где су потребне ковид пропуснице у европским земљама

Ово су нека правила европских земаља, међутим, интересантно је да она нису свуда иста. Тако да приликом усвајања ковид пропусница свака земља за себе одређује која су то места где је неопходно имати проснице, па се то очекује и у нашем случају.

  • Угоститељски објекти у затвореном и отвореном простору (ресторани, кафићи, клубови)
  • Теретане и Спортски центри
  • Спа центри, Фризерски и козметички салони
  • Позоришта, биоскопи, музеји
  • Библиотеке
  • Забавни паркови
  • Золошки врт
  • Хотели, одмаралишта, кампови
  • Сајмови и јавна окупљања преко 100 људи
  • Утакмице, концерти, фестивали
Објекти у којима неће требати пропуснице

Како су чланови Кризног штаба истакли, ковид пропуснице неће бити неопходне у објектима од есенцијалне важности а то су:

  • Прехрамбене продавнице, супер маркети, пијаце
  • Апотеке
  • Бензинске пумпе
  • Амбуланте, болнице, домови здрвља
  • Јавни превоз
Примери страних земаља

У Француској је показивање ковид пропуснице постала свакодневница 21. јула. Код њих је уз наведена места, пропусница неопходна и за боравак у кафићима на затвореном и отвореном, при уласку у зоолошке вртове, библиотеке, позоришта, биоскопе, ноћне клубове и коцкарнице.

Обавезна пропусница или негативан тест, не старији од 48 сата, утичу и на туристе, те се без њих не могу посетити Ајфелов торањ, музеји, забавни паркови и туристички бродови.

Исте мере важе и за и боравак у хотелима, одмаралиштима и камповима, као и за коришћење јавног превоза. Како наводи BBC, казна за неношење маске у превозу износи 135 евра.

Холандија је од 25. септембра бити увела ковид пропуснице за старије од 13 година, јер је, према изјави премијера Марка Рутеа, ово неопходан корак ка спречавању ширења новог таласа вируса. Тако се је ковид сертификат неопходан за улаз у барове, ресторане, позориша и друга културна дешавања на затвореном и отвореном.

У Хрватској без ковид пропусница не може се на концерте, клубове на отвореном, спортска дешавања. Исто још од лета важи и у Црној Гори и Северној Македонији.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Ковид пропуснице уведене су и у Аустрији, Белгији, Кипру, Данској, Португалији, Ирској, Луксембургу, и углавном су изузети објекти од есенцијалног значаја где спада и јавни превоз, међутим, у Немачкој су отишли корак строжије па без ковид пропуснице се не може ући ни у здравствене установе.

Аустралија, Португалија, Мађарска, Швајцарска су још неке од земаља у којима ће оваква пропусница бити неопходна за одлазак у бројне јавне објекте.

У Шри Ланки ће пропусница бити обавезна за путовање по земљи.

Казахстан ће увести обавезне вакцинације или недељно тестирање за људе који раде у групама од више од 20 људи.

Либан ће ограничити улазак у ресторане, кафиће и на плаже људима који немају сертификате о вакцинацији или онима који су радили тестове на антитела.

У Русији од краја јула грађани више нису морали да показују QR код, којим су доказивали вакцинацију или прележану инфекцију, приликом уласка у угоститељске објекте.

Међутим, сви запослени у јавном сектору су морали да буду вакцинисани, а приватне компаније су имале обавезу да обезбеде да најмање 60 одсто раника буде запослено, како би могле да наставе да послују.

У Италији медицински радници морају да буду вакцинисани да би радили, а ковид пропуснице су обавезне за улазак у ресторане, кафиће, биоскопе, музеје. Међутим, ова земља отишла је и корак dallje па је од 15. октобра на снази је нова уредба која обавезује све запослене Италијане, у јавном и приватном сектору, на поседовање ове пропуснице - њих око 23 милиона.

Ако је немају, следи суспензија са посла и обустава примања плате, док је за послодавце предвиђена казна од 1.500 евра ако невакцинисанима толеришу долазак на посао.