Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РАСТУ ТЕНЗИЈЕ НА СТАРОЈ ПЛАНИНИ: Уништен ЕКО систем?

06.09.2019. 15:08
Пише:
Србија Данас/ Ђ.М.
Stara planina
Стара планина / Извор: Фото: Facebook/Savez месних заједница Старе планине

Питање око ког се подигла бура

Мештани Топлог Дола, Темске и других села у том делу Старе планине, потпомогнути планинарима, љубитељима природе и активистима из Пирота, Ниша, Књажевца и многих других градова Србије организовали су протесте у Топлом Долу због најављене градње деривационих мини хидроелектрана (МХЕ) на Топлодолској реци.

Мештани који су учествовали у одбрани реке казали су да су због страха од доласка багера почели да организују и ноћна дежурства, а мост који води преко реке почели су преко ноћи да везују ланцем и катанцем. Топлодолци су подсетили да је МХЕ коју хоће да граде инвеститори само једна од укупно седам коју прижељкују да изграде у том делу Старе планине, а то би, како наглашавају, значило да ће у цевима нестати 43 километара њихових планинских река.

Мештани из Топлог Дола тврде да инвеститор жели да изгради МХЕ на Топлодолској реци иако нема комплетну документацију.

- Инвеститор има папир из Завода за заштиту природе који му омогућава да добије пројектну документацију, али не и добијање грађевинске дозволе. Србијашуме су му ставиле до знања да не може да почне да гради МХЕ док не добије тај папир, али и поред тога је најавио да ће данас да дође са багером и почети да ради - рекао је Миљан Стојановић, мештанин Топлог Дола.

Сукоб мишљења или малверзације око докумената?

Уништен еко систем!

Колико су мини хидроелектране за флору и фауну, показује и пример реке Изгаре где је уочен велики број ракова, риба и рибље млађи, као и жаба, пуноглаваца и инсеката у минијатурмим локвама, што је последица изградње МХЕ. Неке од локви су тако мале и тако пуне живог света да је неопходна хитна интервенција за његово спасавање.

rak
рак / Извор: Фото: Сокобањско еколошко друштво

Драгана Божиновић, активисткиња Савеза месних заједница Старе планине (СМЗСП) је рекла за наш портал да неће одустати од борбе за спасавање природних лепота Србије.

- После свега што се десило у Ракити и поред одлуке инспектора, Савез месних заједница Старе планине је једногласно донео одлуку да ће чувати све реке које су нападнуте и које ће бити нападнуте, као и оне на којима су пријављени радови. То су Јеловичка и Топлодолска река у овом тренутки - објаснила је ситуацију Драгана Божиновић.

По питању неопходне документације активисткиња СМЗСП је рекла следеће:

- Оно што ми поуздано знамо је да документација инвеститора није комплетна. Они немају право да то раде, зато што немају позитивно решење Завода за заштиту природе, као ни одобрење управника парка природе "Стара планина" Драгана Ђорђевића.

Ми знамо да су поднете пријаве на различите инстанце, и знамо поуздано да они немају комплетну документацију. Сумњамо чак да је инвеститор за Јеловичку реку фалсификовао нека неопходна документа.

Поводом тога, СМЗСП је основао солидарне страже, због чега је свако место на Старој планини у обавези да допринесе у људству које ће у случају напада бранити реке. Тако сада у Топлом долу имамо велики број људи који брани то место. И на Јеловичкој реци је иста ситуација, рекла је госпођа Божиновић.

Инвеститори - све је чисто као суза

Контактирали смо и инвеститоре овог пројекта, Драгана Јосића и Игора Живковића, који тврде да поседују потребну грађевинску дозволу, које им је издало Министарство грађевине.

- Све је чисто ко суза, не постоји ниједан проблем што се тиче документације. Ми крећемо са извођењем радова, чим се организујемо, а очекујемо од полиције да хапси ове криминалце, који не презају ни од чега, не би ли спровели своје себичне циљеве. Они желе да се обогате на наводној борби за животну средину. Мини хидроелектрана коју хоћемо да градимо је легалан и легитиман пројекат. Држава мора да испуни своје обавезе.

Да би се они упустили у градњу мора позитивно решење да да и Завод за за заштиту природе. 

То нам је потрдила и активисткиња Савеза месних заједница Старе планине Драгана Божиновић, и додаје:

- Они то немају, и ми то знамо због управника парка природе. Инвеститори имају један документ завода где управо пише правним језиком да тај документ не може служити за добијање грађевинске дозволе. Ми смо имали страшну борбу на терену са њима у Ракити, и држава ту није обавила свој посао. Ми имамо закључак инспектора који је правоснажан, и првостепени и другостепени да морају да се ваде цеви из корита реке. То није обављено и настављено је са градњом водозахвата.

Мештани су огорчени, и како истичу, нането им је много зла. О томе сведочи и случај топлодолца Драгана Илијева, човека који је непокретан и тешко болестан од тумора. Радови су извођени на његовој парцели, и као последица тога клизишта су му уништила велики део имања.

Како раде мини хидроелектране?

Мини хидроелектране у теорији користе водене ресурсе за производњу електричне енергије. Проблем је у томе што се оне граде на малим рекама, које немају снажан ток да покрећу турбину. Да би постигли притисак потребан за то, читаве реке и речице се буквално убацују у километрима дугачке цеви. Све што је живело у тој реци, рибе, ракови - умире. Други проблем је уништење које изазивају грађевинске машине. Ради се о томе да то није зелена енергија, већ постоје покушаји да се она "прода" као зелена енергија. То је став Српске академије наука и уметности који је усвојен на симпозијуму који се бавио утицајем мини хидроелектрана на животну средину. На том симпозијуму је учествовао и Савез месних заједница Старе планине, као и велики број стручњака, од хидраша, енергетичара до професора шумарства. Једна централа која даје од 2 до 5 киловата за цео свој век не може да произведе довољно струје да оправда цену те градње.

Подршка глумца Тихомира Тике Станића

Tihomir Stanić
Тихомир Станић / Извор: е-стоцк

Наш чувени глумац Тихомир Тика Станић је у јавности постао познат као борац за реке Старе планине, а своје освајање награде Гран при "Наиса" на завршној вечери 54. Фестивала глумачких остварења домаћег fillma Филмски сусрети у Нишу посветио је становницима места Ракита. 

- Овај филм смо, то је већ познато, сви ми који смо учествовали као глумци, реквизитери, редитељ, сценаристи, продуценти посветили нашем великом и драгом пријатељу, великом глумцу Предрагу Ејдусу. Али да би смо ми дошли овде и догодине и још низ година и деценија, да би смо уопште могли да стварамо у позоришту и на филму, треба и да преживимо а живота нам нема без воде, без ваздуха. Ја ову награду посвећујем становницима села Ракита, данас сам био тамо, који се боре против мини хидроелектрана. Због будућности њихове, у име своје деце, својих ћерки, Милене и Софије, и у име ваше деце, јер се о њиховој будућности ради, у име свих нас, надам се да ће се сложити колеге, упућем вам молбу и апел: сачувајмо реке Старе планине. Живели!

Станић је за наш портал изјавио да борбу против уништавања река и изградње МХЕ морају наставити млађи нараштаји, зато што последице равнодушности могу бити страшне.

- Наша деца ће наставити ту борбу, пошто је њихова будућност у питању. То није проблем само код нас, већ и на глобалном нивоу, Генерације које долазе морају о томе водити рачуна или једноставно више неће постојати - рекао нам је наш прослављени глумац.