Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СИГУРНО ЈЕ У ПИТАЊУ ТРГОВИНА ЉУДИМА" Криминолог открива ЕПИЛОГ приче уколико се мала Данка заиста налази на СНИМКУ из Беча (ВИДЕО)

01.04.2024. 15:03
Пише:
Србија Данас/Блиц
Danka Ilić
Данка Илић / Извор: Shutterstock/ Приватна архива

Нестала Данка Илић (2) наводно је снимљена у Бечу у пратњи две жене које су између себе говориле на румунском. Познати криминолог Ивана Стевановић каже да овај видео буди наду да ће се Данка Илић пронаћи жива.

Како претпоставља директорка Института за криминолошка и социолошка испитивања Ивана Стевановић, уколико се испостави да је на снимку нестала Данка Илић, онда је у питању трговина људима, у овом случају трговина ради усвојења.

 Сви кораци полиције и државе указују на озбиљност случаја. Сви наши грађани који живе ван граница Србије треба да усмере сву своју пажњу на проналазак мале Данке Илић. Ради се о корацима које је наш човек предузео у Бечу, који је направио снимак, он је урадио најважније, укључио је бечку полицију. То је веома битно и то је прави пут. Ако имамо било коју сумњу одмах треба пријавити полицији. Све полиције на свету, сви аеродроми, границе итд, имају ову информацију сада - каже Стевановић.

Грађани да не дају непроверене информације

Уколико се испостави да је на снимку Данка, Стевановић истиче да је ова акција била веома добро планирана.

- Сама чињеница да се сумња појавила после седмог дана, говори о томе да је све ово веома добро планирано. Ако је Данка прешла границу, то говори о томе да је све урађено врло брзо по пријављивању нестанка. Јако је тешко данас сакрити било шта. Оно што нас овде охрабрује је чињеница да Данка сигурно зна како се зове, да може да се одазове на своје име и оно што ће олакшати потрагу је то што она не може да разуме те жене. Овде се све време ради о претпоставкама. Важно је и то што полиција наставља да трага и на месту где је пријављен нестанак - каже Стевановић.

Упозорава све грађане да не дају непроверене информације полицији, јер то успорава истрагу.

Није добро данас бавити се таквом врстом коментарисања. Ако нас овај случај нечему учи, то је да не стављате слике своје деце на друштвене мреже! То је прва порука и прва превентива данас у ери када постоји толико разних облика криминала. Друга лекција коју учимо, родитељи, немојте сами предузимати акције, одмах позовите полицију. Ми смо ту изгубили време. Тамо су предузимане самосталне акције тражења. Губимо драгоцено време - каже Стевановић.

Ако је Данка на снимку, сигурно је у питању трговина људима ради усвојења
- Граница са Бугарском и Румунијом је јако близу и то је оно што је полиција морала да узме у обзир, истиче Ивана Стевановић.

- Тржиште западне Европе и богатих земаља вапи за децом за усвојење. Сумњало се и на тражење откупа, али колико знамо породица није толико материјално ситуирана да би неко од њих тражио откуп - истиче Стевановић.

kriminolog
криминолог / Извор: Printscreen/k1

Страх од хлађења случаја

- Проток времена који се дешава, чињеница да пролази време све више, а случај се хлади. И онда добијате много мање информација. Јако је важно да се овај фокус одржи. Дубоко верујем да ћемо ми добити информацију веома брзо. Бављење родитељима и породицом само одвлачи пажњу од случаја. Поента је да је Данка нестала. Они који највише информација могу да дају јесу мајка и отац. Ако нађемо Данку, онда ће Тужилаштво одредити да ли је било пропуста од стране родитеља - каже Стевановић.

Необјективно извештавање медија, спекулације и довођења врачара и магова да говоре о случају нестале девојчице само погоршава ситуацију и доводи до губљења времена.

- Морамо да говоримо о томе! Наша јавност мора да зна како се понаша у оваквим ситуацијама. Активиран је систем "Пронађи ме", приоритет је да идемо само са провереним информацијама, губи се много времена, а време је овде кључно - каже Стевановић.

Могуће је да дете буде отето, а да не буде пронађен ниједан траг

- Могуће је да дете буде отето, а да не пронађемо ниједан траг. Сви наши пси који су били тамо, тамо су били и пси трагачи и бројни пси који би је нашли после онакве претраге. Заиста не могу да верујем да тако мало дете може да оде толико далеко или да је упало неки шахт... Буквално је све урађено, преокренули су целу земљу тамо и једноставно, Данка тамо није пронађена - каже Стевановић.

Како наводи, дубоко верује да она више није тамо, јер би вероватно до сада већ била нађена.

- Мислим да је јако брзо напустила територију, али ово је само моја сумња и моја претпоставка - каже Стевановић.

Како истиче, и полиција сама бира које ће информације давати, али ако се испостави да девојчица са снимка није Данка, наставља се даља потрага.

- Ако се испостави да девојчица са снимка није Данка потрага се наставља. Али сама чињеница да је жута потерница отворена, сама чињеница да су сви који треба обавештени, позорност је усмерена и јако ће бити тешко отмичарима да се крећу по Европи! Не значи да је Беч крајњи циљ.... Само је битно да је Данка жива - рекла је Ивана Стевановић за "К1 ТВ".

Све информације о нестанку мале Данке Илић (2) можете пратити на нашем блогу.

Извор: Србија Данас/Блиц