Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СКУП СПОРТ" КОЈИ МОЖЕ ДА КОШТА И ДЕСЕТИНЕ МИЛИОНА ДИНАРА: Разјашњено како закон регулише питању бежања с лица места након несреће

19.07.2021. 20:34
Пише:
Србија Danas/Mondo.rs
Karaburma
Карабурма / Извор: Фото: Googlemaps/printscreen

Саобраћајна несрећа на Карабурми у којој су повређена два малолетна дечака узбуркала је домаћу јавност, а Дамир Окановић из Комитета за безбедност у саобраћају објаснио је како функционише закон по питању бежања с лица места након изазване несреће.

У недељу увече око 20.15 часова на Карабурми, возач црног "ситроена", ударио је аутомобилом два дечака - браћу од 10 и 5 година, као и њиховог оца (43), док је на пешачком прелазу претицао аутобус. Возач је побегао с лица места, а отац дечака и други пролазници су хитро реаговали и звали Хитну помоћ.

ВЕЧЕРАС НЕ ИДИТЕ НАПОЉЕ АКО НЕ МОРАТЕ: РХМЗ издао ново упозорење, стиже олуја праћена грмљавином (ФОТО)

ВЕЧЕРАС НЕ ИДИТЕ НАПОЉЕ АКО НЕ МОРАТЕ: РХМЗ издао ново упозорење, стиже олуја праћена грмљавином (ФОТО)

ЧОВЕК КОЈЕМ ЈЕ ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ ПОЉУБИО РУКУ И УРУЧИО ОРДЕН! Љубан је једини преживео масакр усташа у Глини

ЧОВЕК КОЈЕМ ЈЕ ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ ПОЉУБИО РУКУ И УРУЧИО ОРДЕН! Љубан је једини преживео масакр усташа у Глини

КАО ДА НАМ НИЈЕ ДОСТА КОРОНЕ - ДОЛАЗИ ДО МЕГА СУДАРА ДВА ПИКА! Ковид и амброзија, ко је угрожен и како се заштитити?

КАО ДА НАМ НИЈЕ ДОСТА КОРОНЕ - ДОЛАЗИ ДО МЕГА СУДАРА ДВА ПИКА! Ковид и амброзија, ко је угрожен и како се заштитити?

Старији дечак се тренутно налази у коми јер има прелом лобање, док је млађи син добро и има прелом леве бутне кости. Возач Л. Г. (38) је брзом реакцијом полиције данас ухапшен и уз кривичну пријаву ће бити приведем Првом основном јавном тужилаштву у Београду, саопштили су из МУП-а.

Велику полемику изазвала је информација да у нашем закону не постоји казна, и не сматра се кривичним делом, када неко у оваквим ситуацијама побегне с лица места - као што је то ухапшени возач урадио. Дамир Окановић из Комитета за безбедност у саобраћају подробније је образложио шта то тачно значи, као и на кога и у којим ситуацијама се односи.

- Наш Кривични законик не познаје "бежање" са лица места као кривично дело, без обзира на последице саобраћајне незгоде. Као кривично дело прописано је уколико возач остави без помоћи лице чију је повреду проузроковао. Таква законска одредба довела је до тумачења у судској пракси да возач не одговара за то дело ако се саобраћајна незгода догодила у време и на месту где је уобичајена појава да постоје други људи који могу да укажу помоћ повређеном - рекао је Окановић, па објаснио:

- Сходно том тумачењу ако возач нпр. удари пешака на Тргу Републике у Београду у 15 часова, када је велики број људи на том месту, возач није одговоран за кривично дело остављања без помоћи повређеног пешака јер је било пуно пролазника који могу да помогну. Са друге стране, према том тумачењу возач би био одговоран за кривично дело неуказивања помоћи ако нпр. удари бициклисту на отвореном путу у 3 ујутро и одбаци га на њиву поред пута, где нема никога ко би могао да бициклисти укаже помоћ.

Окановић је истакао да закон у овом смислу има ману, као и да су још 2012. године предлагали Министарству правде измене Кривичног законика, као и оштрије казне за то кривично дело, али њихови предлози нису усвојени.

- Пошто сматрамо да таква законска одредба није добра, још 2012. године званично смо предложили Министарству правде измену Кривичног законика тако да уместо речи "ко остави без помоћи" буду речи "ко не укаже помоћ". Тиме би несумњиво постојала кривична одговорност возача за напуштање лица места саобраћајне незгоде у којој је неко повређен, без обзира на време и место саобраћајне незгоде. Осим што смо предложили измену формулације кривичног дела, предложили смо и заоштравање казни за то кривично дело. Међутим Министарство правде није уважило наш предлог па сада имамо ситуацију да возач са Карабурме може да избегне кривичну одговорност због напуштања лица места где су два дечака озбиљно повређена - казао је Окановић.

Он је истакао да ова одредба у закону што се тиче "бежања" с места кривичног дела, ни у ком случају не умањује кривично дело у виду изазивања саобраћајне незгоде у којој је неко повређен или у најгорем случају, усмрћен.

- Напомињем да то не доводи у питање постојање кривичног дела због изазивања саобраћајне незгоде у којој је неко повређен, јер свака саобраћајна незгода у којој је неко задобио и најлакше могуће повреде јесте кривично дело - рекао је он.

Међутим, једна последица постоји у овим ситуацијама, напомиње Окановић, и она је материјалне природе.

- За крај морам да додам, да ако неко читајући овај текст помисли да се бежање са лица места исплати, да је то ипак веома "скуп спорт". Наиме ако виновник саобраћајне незгоде напусти лице места пре вршења полицијског увиђаја, осигуравајућа компанија стиче право да сву штету која је исплаћена оштећеним лицима потражује од виновника. У пракси то значи да бекство са лица места може коштати аморалног возача десетина милиона динара, јер накнаде које добијају жртве саобраћајних незгода односно њхови ближњи, могу износити управо толико - закључио је Окановић.