ХРАНА КОЈА УБИЈА
"Отров" скривен у ситним словима на амбалажи: Ако на паковању видите ово слово поведите рачуна
Додатне информације укључују рок трајања, услове чувања, порекло и нутритивне вредности производа. Е бројеви означавају адитиве, где свака ознака детаљно описује функцију састојака.
Колико често читате ситна слова састава хране или њену етикету кад купујете неки прехрамбени производ? Ознаке на декларацији служе да потрошачу дају јасне, стандардизоване информације о томе шта се налази у производу, како треба да се користи и чува, као и да омогуће поређење између различитих производа. Ево које су ознаке обавезне на производу и шта оне значе.
Када купујемо неки производ, прво и основно је прецизан опис производа (нпр. „воћни јогурт“, „млечна чоколада“) и треба јасно да говори о врсти и облику намирнице.
Састојци
На етикети је листа свега што се налази у производу, поређано од највеће ка најмањој количини. Прва 2 или 3 састојка обично чине већину производа. Адитиви, Е бројеви, такође су наведени у оквиру састојака.
Шта су Е бројеви
-Емулгатори су адитиви који се додају у индустријски произведену храну, са циљем да се добије производ што привлачнијег изгледа или укуса. У прехрамбеној индустрији се користе и као конзерванси. На амбалажама производа у које спадају сокови, слаткиши, намази, произвођачи утискују ознаку емулгатора (Е и бројна ознака која је јединствена у целоме свету).
Потрошачи су обично у дилеми који су емулгатори штетни, а који дозвољени. Одобрење да се неки адитив може користити издаје Светска здравствена организација", пише на сајту Центра потрошача Србије.
Слово Е у ознакама на декларацији (нпр. Е202, Е330, Е621) значи да је адитив, који је одобрен за употребу у храни у Европској унији.
Број који стоји иза слова Е означава конкретно једињење (адитив) и његову функцију, нпр. конзерванс, боју, емулгатор, појачивач укуса, регулатор киселости.
Постоје три главне категорије у које се ови адитиви могу поделити:
- природни (од природних састојака)
- синтетички (створени у лабораторији)
- идентичан природном (такође направљен у лабораторији, али по саставу идентичан природном)
Значење Е бројева:
- Адитиви за бојење - од Е100 до Е199
- Конзерванси - од Е200 до Е299
- Регулатори киселости - Е300 - Е399 и Е500 - Е599
- Средства за згушњавање, стабилизатори и емулгатори - Е400 - Е499
- Појачивачи укуса - Е600 - Е699
- Заслађивачи - Е900 - Е999 и Е1000
У оне које треба избегавати спада бензеова киселина – Е210, као и њене соли – Е211 и Е213, а које се најчешће налазе у готовим салатама. Ови састојци могу бити опасни за астматичаре и особе склоне алергијама.
Нитрити Е249 и Е250 и нитрати Е251 и Е252 се користе као додатак прерађевинама од меса и најбоље их је избегавати.
Емулгатори који су штетни за здравље
Како пише на сајту Центра потрошача Србије, ово су емулгатори који су штетни по здравље:
- Проблеми с цревима: Е220, Е221, Е232, Е224
- Проблеми с пробавом: Е338, Е339, Е340, Е341, Е450, Е461, Е463, Е465, Е466, у пакованом сладоледу Е407
- Кожне болести: Е230, Е231, Е232, Е233
- Уништава витамине: Е220
- Повећава холестерол: Е320, Е321
- Надражује живце: Е311, Е312
- Упала усне дупље: Е330 најопаснији додатак који узрокује рак, налазимо га у сенфу, неким безалкохолним пићима, конзервираном месу ракова, у неким сиревима, неким гљивама у конзерви.
Додаци који узрокују рак
На сајту Центра потрошача Србије издвајају се и емулгатори који узрокују оболевање од најтежих болести:
"Е131, Е142, Е210, Е211, Е213, Е214, Е215, Е216, Е217, Е239. С напоменеом да је Е123 врло отрован те је забрањен у САД.
Посебну пажњу обратите на следеће производе:
Е123 и Е110 у гуменим бомбонама, чоколадним бомбонама, пудингу са шлагом у пластичним чашицама, залеђеној риби, топљеним сиревима за мазање, пудингу од ваниле, а Е102 и Е110, у готовим сосовима разних врста.
Технолошки обрађена храна је биолошки мртва и има кратак рок трајања, зато су нужно потребни хемијски додаци који продужују рок трајања како у складиштима тако и на полицама у продавницама", пише на сајту Центра потрошача Србије.
"Што је списак на паковању намирнице дужи, то је производ штетнији"
На декларацији производа најситнијим словима често буде исписан читав текст. Шта то говори о производу, нутрициониста Ана Тодоровић за "Блиц" каже:
-Што је списак на паковању намирнице дужи, то је производ штетнији. То значи да он има повећан број додатака, посебно ћу се осврнути на Е додатке који могу бити потенцијално токсични на организам. Али човек 21. века, поготово у градској средини, не може да користи нон-стоп изворне намирнице, већ једноставно мора и те индустријски високо процесуиране.
Високо прерађена храна у директној вези са оболевањем од рака
Последња светска истраживања о исхрани у директну везу доводе високо прерађену храну са оболевањем људи од најтежих болести, попут рака.
-То је апсолутно тачна веза. Међутим, као што сам малопре рекла, јако је важно колико дуго се ти производи користе, па самим тим они могу испољити тај свој канцерогени потенцијал. Морам да напоменем, месне прерађевине су у директној вези са настанком кардиоваскуларних обољења и употреба црвеног меса је такође у директној спрези са канцером дебелог црева. То су најнездравије намирнице од целокупне високо прерађене хране која иначе штетно утиче на организам.
Од канцера све чешће оболевају млађи од 45 година
Ултра прерађена храна, која укључује производе попут чипса, слаткиша, заслађених напитака, па чак и пакованог хлеба, садржи висок ниво соли, шећера и засићених масти. Колико је оваква храна опасна за "Блиц" је говорио и Владимир Кавчин, онколог, који је потврдио и да у Србији због тога постоји стални пораст броја млађих од 45 година који оболевају од свих врста канцера, поготово рака у дигестивном тракту, попут:
- рака једњака
- панкреаса
- јетре
- црева
Као главни кривац за то наводи се конзумирање ултра прерађене хране.
Алергени
Обавезно су наглашени у листи састојака (болд, подвучено или великим словима).
Најчешћи алергени:
- Глутен
- Млеко
- Орашасти плодови
- Соја
- Јаја
- Риба
- Сусам
- Нутритивна табела
Приказује нутритивну вредност на 100 г/100 мл, а понекад и по порцији.
Обично садржи:
- Енергетску вредност (кцал, кЈ)
- Масти (засићене масти посебно)
- Угљене хидрате (шећери посебно)
- Протеине
- Со
Некад се додају и влакно, витамини и минерали.
Рок трајања
Постоје две врсте:
Употребљиво до (Усе by) - Код кварљивих производа – после рока није безбедно за конзумацију.
Најбоље употребити до (Бест бефоре) - За мање кварљиве производе – после рока производ може изгубити квалитет, али може бити безбедан.
Услови чувања
Како производ треба складиштити (нпр. „Чувати у фрижидеру на 0-4°Ц“, „Чувати на сувом месту“).
Земља порекла и произвођач
Наводи се држава у којој је производ произведен или узгојен, као и назив и адреса произвођача или увозника.
Серија/ЛОТ број
Код за праћење производње – важан ради контроле квалитета и евентуалног повлачења производа.
Упутство за употребу
Ако је потребно: начин припреме, кувања, разблаживања...
Посебне ознаке и сертификати
Могу укључивати:
„Без глутена“, „без додатог шећера“
- Органски (БИО) сертификати
- Вегански / вегетаријански симбол
- Рециклирање амбалаже
Извор:Србија Данас/Блиц