Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШОК СЦЕНА ИЗ АПОТЕКЕ У БЕОГРАДУ: Ушла је врх сређена девојка, а апотекари нису могли да поверују ШТА РАДИ

19.04.2020. 22:19
Пише:
Блиц
Apoteka
Апотека / Извор: Профимедиа/илустрација

Исповест из апотека у престоници

Из минута у минут, навиру људи и стоје за пултом, иза којег се налази Сунчица Радивојевић из Београда., и њене колеге. Кроз заштитну маску изговара "добар дан, изволите какао могу да вам помогнем", а онда следи борба са нервозним купцима, који не знају ни који лек пију, али захтевају од ње да га сама пронађе и успутно јој добаце по коју увреду.

Снажна порука докторке Грујичић за Васкрс ДИРА ДИРЕКТНО У СРЦЕ

Снажна порука докторке Грујичић за Васкрс ДИРА ДИРЕКТНО У СРЦЕ

БРОЈЕ СЕ ДАНИ: Следећи викенд је кључан за Србију - докторка Дарија открила шта нас чека

БРОЈЕ СЕ ДАНИ: Следећи викенд је кључан за Србију - докторка Дарија открила шта нас чека

Др Кон се на Ускрс ванредно обратио грађанима Србије: Изнео кључне информације о ситуацији са короном

Др Кон се на Ускрс ванредно обратио грађанима Србије: Изнео кључне информације о ситуацији са короном

Мере опреза услед пандемије која не јењава, додатно свим апотекарима успоравају и отежавају рад. А како се они боре са тим, и на који начин организују свој радни дан прича апотекарка Сунчица.

- Наша смена почиње у осам сати, али ипак долазимо пола сата раније, тако се уклапамо са превозом. Радимо набавку и дезинфикујемо целу апотеку. Оног тренутака када откључам врата, сви хрле да што пре уђу. И тада знам да је дошло време борбе са купцима, који не знају коју терапију пију, али знају да вређају. Имам велику подршку од мојих колега Јелене и Немање, и наравно од директора који је ту за нас, да ми није њих не знам како бих сама - искрена је апотекарка.

Одузму пола сата, не купе ништа

- Свакодневно имамо исте сцене, људи који долазе захтевају од мене да им дам лек на основу боје таблете, а нису ни свесни да ја не могу да знам о којем се леку ради када ми кажу "дајте ми розе, жуте или плаве таблете". Они мисле да сам ја све те лекове пробала, па када кажем да можда не знам почињу увреде и епитети врсте "Неспособна бандо", погрдне речи које нам свакодневно упућују, постала су свакодневница, сада смо већ навикли, каже помирљиво жена.

- Ми смо ту за све грађане, излажемо се опасности од заразе свакодневно а они то не виде. Преко пулта нас пљују, псују и често повисе тон. Долазе нам особе које проводе по двадесет минута за пултом, и питају нас све и свашта, ми напросто по природи посла морамо људима да објаснимо, али онда ови позади из реда почињу да нам то пребацују, али шта је ту је, прича Радивојевићева.

"Ви сте банда, направићу од вас чевапчиће"

"Имамо и победницу у безобразлуку"

- Дођу у апотеку, истресу џепове на пулт, купе шта им треба а то ми оставе да бацим, још ми и напомену. Моја обавеза је да сваком потрошачу дам фискални рачун који заједно са производом који је купио ставим у кесу, управо ту кесу они баце на улаз од апотеке, који ја морам да чистим. Али имамо и победника рубрике "Смеће на пулту", где нам је дошла фина сређена девојка, која је своју кафу за понети спустила на пулт, повремено је током разговора конзумирала и попила, и оставила празну амбалажу, и изашла. То је један велики безобразлук, истиче жена.

 - Изненађена сам разумношћу старијих грађана, они су смирени и солидарни, поштују правила и са њима заиста немамо проблема. Док млађе генерације долазе свакодневно и немају разумевања ни грам. Свако јутро када отворимо апотеку, немамо можда довољно ситног новца, и не можемо да враћамо кусур, па се сусретнемо са људима који нам дају новчаницу од 2000 динара, за производ који кошта двадесет динара, и када кажем да немам да им вратим кусур и да ми је жао, крену са вређањем, У пар случајева дала сам новац из свог џепа, само да престану да се иживљавају. Један углађен господин - али само на први поглед, није био задовољан што стоји у реду, мислио је да ако има кравату може да уђе преко реда, добацивао нам је "ви сте банда, направићу од вас ћевапчиће", ово су само неки примеру у мору примера нашег свакодневног рада", набраја жена срећна што неко хоће да саслуша кроз шта пролазе док покушавају да помогну људима.

"Ми нисмо лекари, али онда добијемо телефонски позив као да јесмо"

- Када су људи прехлађени, или имају неки проблем долазе код нас или шаљу децу. Појединци неће да чекају код државног ликара, а приватне клинике су им скупе, онда зову, набрајају нама симптоме на основу којих ја после треба да им дам лек. Зову нас телефоном, и траже савете. Ми помажемо колико знамо и умемо, али нисмо лекари и то јасно кажемо", истиче апотекарка.

"Ми нисмо обични продавци"

- Ми нисмо обични продавци како нас називају, заслужујемо и ми неко поштовање. Људи нису свесни колико је тешко завршити факултет, како би био добар фармацеут. У име свих мојих колега и мене, ја молим народ да престане са вређањем, омаловажавањем и барем буде пристојан и култран у разговору са фармацеутима, којима није тешко да одговоре на свако ваше питање, и дају вам савете када имате тегобе, и њихова лепа реч, нама много значи, поручила Радивојевићева.