Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА ЧЕКА НОВИ ЗАКОН: Комуналци на лицу места кажњавају због маски, затварају кафиће и клубове, казне и до 300.000 динара

11.11.2020. 16:44
Пише:
Србија Данас/Блиц
policijski čas
полицијски час / Извор: Србија Данас

Србија је сада практично у апсурдној ситуацији - маске се не носе, а казни нема, окупљања су забрањена, али се окупљамо, клубови не смеју да раде после 23х, али раде и пуни су. Једино практично решење управо је у изменама закона.

Србија је данас уписала у своју историју до сада најцрњу корона статистику. Са 3.536 новозарађених и 21 преминулом особом, опасно смо се приближили црвеној зони и сценарио из региона, где дневно умире и по 70 особа, делује све ближе и страшније. Док се чекају нове мере, и разматра да ли ће се ићи у смеру агресивнијег закључавања, Србија ишчекује кључно законско решење које ће омогућити да се уведе и премени строга политика кажнавања за непоштовање мера. Медији су имали увид у Предлог измена Закона о заштити становништва од заразних болести и ево шта, када је реч о казнама и овлашћењима комуналне милиције он предвиђа.

Измене Закона о заштити становништва од заразних болести посланици ће разматрати на седници заказаној за четврак. Закон би требало да буде усвојен по хитној процедури, а уколико не буде амандмана, остаће у актуленом облику. То ће се, међутим, знати тек на самој седници.

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА: Инфицирано рекордних 3.536, а преминула 21 особа!

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА: Инфицирано рекордних 3.536, а преминула 21 особа!

ЗАТВОРЕН ВРТИЋ У ЈАГОДИНИ: Заражени запослени, сумња се да има ПОЗИТИВНЕ ДЕЦЕ, родитељима јављено путем друштвених мрежа

ЗАТВОРЕН ВРТИЋ У ЈАГОДИНИ: Заражени запослени, сумња се да има ПОЗИТИВНЕ ДЕЦЕ, родитељима јављено путем друштвених мрежа

БЕОГРАД ОБОРИО СВЕ РЕКОРДЕ: Застрашујуће бројке у српској престоници, корона букти и у осталим градовима

БЕОГРАД ОБОРИО СВЕ РЕКОРДЕ: Застрашујуће бројке у српској престоници, корона букти и у осталим градовима

Србија је сада практично у апсурдној ситуацији - маске се не носе, а казни нема, окупљања су забрањена, али се окупљамо, клубови не смеју да раде после 23х, али раде и пуни су. Једино практично решење управо је у изменама закона.

Медији такође открива шта када је реч о овлашћењима комуналних инспектора и милицајаца предивђа ново законско решење.

Наиме, у Закону који ће сутра бити пред посланицима јасно пише шта санитарни инспектори смеју, а шта не, као и која су овлашћења комуналних милицајаца.

Komunalna Milicija
Комунална Милиција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Тако као основни орган наводи се санитарна полиција која у инспекције може издати прекршајни налог ако утврди непоштовање мера прописаних од стране државе.

Са друге стране, за случај да дође до проглашења епидемије од већег епидемиолошког значаја, какав је случај са корона вирусом, посао који су вршили само санитарни инспектори сада на локалу може да буде поверена и комуналној инспекцији. У градовима и местима у којима постоји орган комуналне милиције инспекцију и казне може писати и комунални милицајац.

Међутим, оно што већину интересује јесте која је процедура и овлашћења која одређени органи имају.

Овлашћења комуналног инспектора и комуналног милицајца су иста:

1) Може да изда прекршајни налог.

2) Може да поднесе пријаву надлежном органу за учињено кривично дело или захтев надлежном органу ако се ради о прекршају.

3) Може да обавести неке друге органе који су разлози за предузимање одређених мера.

Beograd
Београд / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Поред овлашћења која су прописана новим Законом о заштити становништва од заразних болести, комунална инспекција и милиција имају и одређене дужности и то у сарадњи са локалним самоуправама.

Тако, како се наводи у Закону локални штабови су дужни да периодично, на недељном нивоу, а по потреби и чешће шаљу Министарству здравља извештаје о спроведеном надзору, контролама и спроведеним мерама.

Затварање локала који крше мере

Комуналци у новом законском решењу, пратично добииају могућност и да затворе локалне, кафиће, ресоране или клубове који крше прописане епидемиолоке мере.

У Закону се наводи да када постоје разлози хитности када је угрожен живот и здравље људи, те у случајевима непоштовања прописаних мера у време трајања епидемије ширих размера, такође и када се окупи више људи него што је прописано комунални инспектори и милицајци могу усмено да нареде одређене мере којим би се такво понашање спречило.

Према новом Закону они могу да:

1) Наложе да се испразни објекат или простор у којем је дошло до кршења мера.

2) Могу да забране обављање делатности у објекту односно простору где су мере кршене на најдуже 72 сата.

Komunalna policija grada Beograda
Комунална полиција града Београда / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

ПРОПИСАНЕ КАЗНЕ

За правна лица прописане су следеће казне:

- Казном од 300.000 динара казниће се за прекршај правно лице ако одреди мере личне заштите од инфекције као и ако не одреди лице које је одговорно за непосредну примену тих мера.

- За исти тај прекршај само казном од 150.000 динара казниће се предузетник.

- Казном од 50.000 динара казниће се одговорно лице у првном лицу.

- Казном од 30.000 динара лице одговорно за непосредну примену тих мера.

За физичка лица прописане су следеће казне:

Новчаном казном од 5.000 динара казниће се за прекршај физичко лице које се не придржава мера личне заштите од инфекције усмерених како на заштиту својег, тако и на заштиту туђег здравља и живота за време епидемије.

}