Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА ДОБИЈА "ФАЈЗЕРОВУ" ВАКЦИНУ! Ако испунимо ове СПЕЦИЈАЛНЕ УСЛОВЕ, ближи нам се светло на крају тунела

03.12.2020. 21:01
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

Уз стандардне теорије завере, почеле су да се шире и погрешно протумачене информације па тако и дизинформације.

Откако је планетом почетком новембра одјекнула вест да је вакцина против корона вируса компаније "Фајзер" и "Бајонтек" ефикасна 90, а потом чак и 95 осто, коначно се појавило светло на крају ковид тунела и нада у скорашњи повратак у нормалу.

ПРЕМИНУО СЛАВИША ЖИВКОВИЋ: Директор "Путева Београд" умро у 42. години од корона вируса

ПРЕМИНУО СЛАВИША ЖИВКОВИЋ: Директор "Путева Београд" умро у 42. години од корона вируса

ВАЖНО ЗА СВЕ БЕОГРАЂАНЕ! На снагу ступа НОВИ РЕЖИМ у градском превозу, ево шта се мења

ВАЖНО ЗА СВЕ БЕОГРАЂАНЕ! На снагу ступа НОВИ РЕЖИМ у градском превозу, ево шта се мења

СРБИЈА ИМА ПОБЕДНИКА! Место близу ВЕЛИКОГ ЖАРИШТА се успешно бори са короном, а како је у другим деловима земље?

СРБИЈА ИМА ПОБЕДНИКА! Место близу ВЕЛИКОГ ЖАРИШТА се успешно бори са короном, а како је у другим деловима земље?

Једна од дезинформација је и та да ће ова компанија имати различите вакцине за разлитича тржиша, алудирајући на то ће постојати разлика између оних које ће добијати богати и оне које ће бити испоручене сиромашним земљама.

Истина је потпуно другачија

Прво једна добра вест - компанија "Фајзер" и "Бионтек" предале су јуче Агенцији за лекове и медицинска средства неопходну документацију за регистрацију вакцине. То је, како смо писали, договорено на састанку који су представници ове компаније имали са председницом Владе Аном Брнабић и министром здравља Златибором Лончаром, а како је јутрос рекао Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије, "наши ескперти већ процењују документа".

- Наши експерти ће гледати исту документацију као и у развијеним земљама света, многе агенције нису добиле овакву пирлику - рекао је Зелић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Да све иде у добром правцу сигнал шаље и Велика Британија која је јуче одобрила употребу вакцине компанија "Фајзер" и "Бионтек", те је најавила да ће оне моћи да се користе од почетка следеће недеље. Британски регулатор МХРА објавио је како је вакцина, која према последњим подацима има 95-процентни учинак у заштити од ковида-19, безбедна за дистрибуцију.

Међутим, како су за ову вакцину неопходни специјални услови, замрзавање на изузетно ниској температуре и такозвани “хладни ланац” који би требало свака земља да обезбеди, недавно се на друштвеним мрежама повела полемика да ли то значи да сиромашне земље неће добити вакцину, или ће пак за њих бити припремљена другачија врста цепива, јер ове услове неће моћи да испуне.

Срећом, у питању је потпуно погрешно интерпретирање једне вести, односно прилога недавно емитованог на CNN.

Fajzer
Фајзер / Извор: Реутерс

Наиме, пометњу је изазвала једна твитер објава прилога, односно разговор двеју новинарки CNN-a који се кретао у смеру да вакцина захтева суперхладна складишта, што развијеним земљама не представља проблем, док се поставило питање шта ће у том случају бити са сиромашним земљама, да ли ће у оне кориситити неке друге вакцине за које хладан ланац није потребан.

Ана Стјуарт, дописница из Лондона, у том прилогу, у разговору са колегиницом из студија коментарисала је да од почетка пандемје па на даље - "нико није безбедан док сви нису безбедни", истичући да вакцина потребна за цео свет, а не само за земље које имају услове.

Ову њену изјаву насалу још пре око две недеље, неки твитераши су протумачили погрешно и истргли из контекста да ће у различитим деловима света бити испоручиване различито прављене вакцине једног произвођача - у смислу да ће за једне бити квалитетње, за друге лошије, што је у потпуности нетачно.

- Причали смо доста о ефиксноти вакцине раније у току недеље после добрих вести из "Фајзера" и "Бионтека", али истовремено морамо да имамо на уму једнакост вакцине како би осигурали вакцине широм света. И то је нешто на чему глобалне организације као СЕПИ, ГАВИ, WHO и "Гејтс фондација" увелико раде и надам се да ће обезбедити доста залиха, али зависи и од тога где ће које вакцине бити успешне. На срећу, има 10 кандидата за вакцине које су у трећој фази испитивања, већина је заправо у завршној фази тих испитивања. Ако буду успешне то може бити заиста добра вест и имаћемо различите типове вакцина за различита подручја - рекла је Стјуарт, мислећи на то да у свету има различитих произвођача вакцина, а не да ће један произвођач правити исту вакцину за различита тржишта.

Део твитераша негодавао је због погрешне интерпретације али да су одгледали до краја схватиил би да се мисли на различите произвоча, Дакле истина је - један произвођач, исти квалитет за све.

korona virus u Srbiji
корона вирус у Србији / Извор: Реутерс

Складиштење на -80 степени

Ипак, складиштење може да буде проблем, али се и на превазилажењу тог проблема у свету ради.

О томе је писао и Дојче веле, у чијем тексту се наводи да једна од потешкоћа заиста јесте складиштење и транспорт на температури од -70, до -80 степени, међутим немачке компаније увелико раде на томе да дистрибуција не представља проблем.

- Предузеће "va-Q-tec" iz Вирцбурга, специјализовано за апарате за дубоко замрзавање, пре неколико дана објавило је да је постигнут договор о испоруци хиљаду контејнера високих перформанси једном фармацеутском концерну. Са другим концернима су преговори у току. Ово је најобимнији посао у нашем двадесетогодишњем постојању - изјавио је оснивач фирме Јоахим Кун, а преноси Дојче веле.

Такође, фирма Биндер из Тутлингена производи специјалне расхладне уређаје, специјалне фрижидере за медицинске истраживачке лабораторије и та компанија, водећа на светском тржишту, последњих недеља утростручила је производњу, што је сигнал да ће хладан ланац бити доступан.

Србија и "хладан ланац"

А како ће конкретно даље Србија са тим, односно имамо ли ми услова да тај хладни ланац наставимо?

Откако су компаније "Фајзер" и "Бајонтек" објавиле сјајне вести да су вакцине ефикасне, наша земља потписла уговор са овом компанијом. Наиме, спремни смо за набавку 1,8 милиона доза вакцина против вируса корона, преко система КОВАКС, а до краја године очекује се да до нас стигну и прве дозе.

Како се сазнаје, Министарство здравља Србије је у сталном контакту са компанијом "Фајзер" те су припреме за транспорт и складиштење вакцине увелико у току, а дистрибуција и примена вакцина у Србији биће спроведена по највишим стандардима Светске здравствене организације.

Такође, како се праве, чувају, транспортују, складиште, дистрибуирају одређује произвођач, а све што они буду тражили наша земља ће испунити.

Ову информацију потврдила је у директорка "Торлака" др Вера Стоиљковић, која је у интервјуу на питање када се буде појавила вакцина против ковида која захтева специјалне услове чувања на темепратури од -80 степени Целзјусових, да ли би за то био надлежан "Торлак" и да ли постоји погон где би она могла да се одложи у дистрибуира, директорка је појаснила да Институт поседује сертификат.

- Институт "Торлак" поседује сертификат о хладном ланцу, па у складу с тим познаје могућности за складиштење свих типова вакцина на различитим температурним режимима. Уз помоћ Владе Републике Србије, Министарства здравља, Светске здравствене организације и ови капацитети ће на веме бити унапређени и спремни за пријем, скадиштење и дистрибуцију вакцина - изјавила је др Стоиљковић.

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: Србија Данас

Лончар: Србија међу првима потписала уговор са "Фајзером"

Када вакцина буде доступна и код нас, према степену приоритета, први ће бити вакцинисани здравствени радници, полиција и војска, као и она категорија становништва којој се посебно препоручује вакцинација.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је недавно да је Србија једна од првих пет земаља у свету које су потписале уговор са америчком лабораторијом “Фајзер” о набавци вакцине против коронавируса.

Он је тада најавио да ће наша земља тражити додатне количине вакцине поред 1,8 милиона доза које су, по речима председника Србије Александра Вучића, већ наручене.

- Разговарао сам са "Фајзером" и молио их за додатне количине јер смо међу првима потписали уговор са њима - казао је тада Лончар за РТС.

Фајзер и Бајонтек: Кад стигне одобрење дистрибуција почиње за неколико сати

С обзиром на то да је производња вакцина у пуном јеку, "Бајонтек" и "Фајзер" саопштили су да би, у случају да дође до одобрења у САД, могли да почну испоруку за само неколико сати.

Обе компаније су када је реч о могућем одобравању вакцине већ у контакту и са надлежним властима у Европској унији, Канади, Аустралији, Јапану и Великој Британији, пише Дојче веле.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Велика Британија прва у свету одобрила употребу

Подсећамо, Велика Британија данас је постала прва држава на свету која је одобрила употребу ових вакцина и најавила да ће оне моћи да се користе од почетка следеће недеље.

Британски регулатор МХРА објавио је како је вакцина, која према последњим подацима има 95-процентни учинак у заштити од ковида-19, безбедна за дистрибуцију, а вакцинација приоритетних група људи могла би почети већ следеће недеље. То јепотврдио и министар здравља те земље Мет Хенкок, додајући да је то "фантастична вест".

Велика Британија наручила је 40 милиона доза, а с обзиром на то да свако треба да прими две дозе, то ће бити довољни за 20 милиона њених држављана. Још 10 милиона доза биће доступно ускоро.

- Влада је прихватила препоруку Агенције за лекове и здравствене производе и одобрила употребу вакцине "Фајзера" и "Бионтека" у бробри против ковида-19 - наводи се у саопштењу британске владе.

Британија је раније најавила да ће запослени у здравству бити први у реду за вакцинацију, а потом ће на ред доћи особе старије од 65 година.