Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА СЕ СПРЕМА ЗА НОВИ УДАР КОРОНЕ: Запошљавају се лекари и медицинско особље, четврти талас ће бити жесток

03.09.2021. 07:16
Пише:
Србија Данас/Телеграф
koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: Профимедиа/Илустрација

Ситуација је изузетно компликована

Србија се увелико спрема за још један удар короне, који се према речима епидемиолога очекује половином септембра. Нови, четврти талас, увелико траје, данас смо прешли 3.500 нових заражених за 24 сата којих се струка прибојавала, болнице се пуне, расте број људи који дишу помоћу респиратора, лекарима се прекидају одмори, а нови траже да се запосле.  

ШОК И НЕВЕРИЦА! Снимак који је РАЗБЕСНЕО Србију - момак улетео у пекару и отео КУТИЈУ ЗА ПОМОЋ за лечење мале Катарине (ВИДЕО)

ШОК И НЕВЕРИЦА! Снимак који је РАЗБЕСНЕО Србију - момак улетео у пекару и отео КУТИЈУ ЗА ПОМОЋ за лечење мале Катарине (ВИДЕО)

ЊИХОВА СМРТ ПОТРЕСЛА ЈЕ СРБИЈУ! Докторка пред саму пензију случајно открила да има корону, преминула на путу до болнице

ЊИХОВА СМРТ ПОТРЕСЛА ЈЕ СРБИЈУ! Докторка пред саму пензију случајно открила да има корону, преминула на путу до болнице

"ОПУСТИЛИ СМО СЕ И ТО НАМ СЕ САДА СВЕТИ" Др Радмило Петровић упозорио грађане па ОТКРИО: Чека нас и ЧЕТВРТА ДОЗА вакцине!

"ОПУСТИЛИ СМО СЕ И ТО НАМ СЕ САДА СВЕТИ" Др Радмило Петровић упозорио грађане па ОТКРИО: Чека нас и ЧЕТВРТА ДОЗА вакцине!

Да се ситуација компликује управо говори пример из Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу, чији је директор проф. др Предраг Саздановић због повећања броја хоспитализованих пацијената заражених вирусом корона, али и како би се без застоја лечили нон-ковид пацијенти, донео одлуку да сви запослени морају да се врате са годишњег одмора до 6. септембра. После тог датума се неће ни одобравати одлазак на одмор.

Тим поводом министар здравља Златибор Лончар је рекао јуче на отварању нове ковид болнице у Новом Саду, да су били принуђени да то ураде да се не би занемарио ниједан пацијент.

- Трансформишемо систем сходно ситуацији. Тренутно се налазимо у озбиљној ситуацији, стога смо принуђени да део наших здравствених радника који су већ преко две недеље на годишњем одмору да повучемо, не само због повећања броја оболелих од короне, већ да бисмо покушали да пружимо здравствену помоћ и пацијентима који нису оболели од короне. После оволико времена борбе против короне морамо да водимо рачуна и о пацијентима који су негативни. И ти људи морају да се лече, да имају услове - рекао је Лончар.

Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа/илустрација

Траже се медицинари на неодређено за ковид болницу

Како би сви били збринути, а што опет забрињава, јесте и то што је Универзитетски клинички центар Србије расписао конкурс за медицинаре који би радили у Ковид болници, а због повећаног обима посла.  

Тражи се укупно 66 лекара: 31 доктор медицине или специјалиста анестезиологије, реаниматологије и интензивне терапије и 35 доктора медицине или специјалиста интерне медицине, као и 750 медицинских техничара.

Србија покушава са ковидом да се обрачуна вакцинацијом против ове пошасти, међутим, иако је у нашој земљи почело и давање треће дозе и увелико се вакцинишу и деца, далеко смо од колективног имунитета, што је јуче у Новом Саду истакла и премијерка Ана Брнабић.

Трећа доза без заказивања

Према њеним речима, у Србији је вакцинисано 51,6 одсто пунолетног становништва, што је још недовољно за колективни имутитет.

Vakcinacija
Вакцинација / Извор: Профимедиа

- То није ни приближно довољно за колективни имунитет, то је оно што задаје проблеме здравственом систему и здравственим радницима, што омогућава да се корона шири - упозорила је Брнабићева и још једном апеловала на на све грађане који нису вакцинисани, да то учине.

Како би се убрзало и давање треће дозе, она је без заказивања омогућена је на свим градским београдским општинама у домовима здравља или амбулантама. У овом тренутку у Београду функционише 25 пунктова на које грађани могу да дођу без икаквог заказивања, под условом да је од примања друге дозе вакцине прошло више од шест месеци.

Ковид амбуланте продужиле радно време 

Због погоршања епидемијске ситуације, ковид-амбулантама је од 28. августа продужено радно време.

Сада оне радним данима раде од 7 до 20 сати, а суботом од осам до 18.

Болнице које су биле у ковид систему, попут КБЦ "Звездара", Бежанијска коса", "Земун" још су ван ковид система, али ако заиста достигнемо 6.000 и 7.000 заражених на дневном нивоу као у трећем таласу, није искључено ни да ће оно обући опет скафандере. 

Школе на опрезу - по принципу семафора

Нова школска година је почела регуларно свуда осим у Тутину, али су на опрезу. Сваког петка ће се доносити одлука у складу са епидемиолошком ситуацијом, евентуално прелазити на онлајн наставу.

deca
деца / Извор: Профимедиа

Већ јуче нису сва деца била у клупама, као на пример у Основној школи "Милан Ракић" на Новом Београду. Деца трећег и четвртог разреда су пред 1. септембар била на рекреативној настави на Дивчибарама, одакле се 29 вратило заражено, па до следеће среде школу похађају од куће.

Прешли 3.500, пик тек следи 

Србија је јуче опет прешла цифру од 3.000 потврђених случајева за 24 сата.

Професор информатике Петар Кочовић, који је за почетак четвртог таласа корона вируса узео 2. јул, пик очекује око 20. септембра.

- У пику ћемо имати 5.500 - 8.500 заражених. Кључна недеља су ова и следећа. Ако буде мањи број заражених, онда ћемо се задржати на доњој граници, а ако буде већи, достићи ћемо горњи број - навео је Кочовић пре два дана за Telegraf.rs додајући да је распон тренутно велики, али да ће се временом смањивати.

На примеру кошаркашке утакмице каже да је на основу прве четвртине немогуће прогнозирати крај. Ипак, постоје значајна поклапања са пређашњим искуством Србије у борби са епидемијом.

Крај епидемије 8. децембра?

- Ако је крај 8. децембра, ми нисмо још на половини, него смо прошли четвртину. Али, до сада, у првих 60 дана трећег и 60 дана четвртог таласа имамо један на један, да се тако изразим, број заражених. Исто је, исти интензитет - напомиње.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Каже и да смо у 32. недељи 2021. (9 - 15. август) имали скок у односу на претходну недељу од 83 одсто заражених. Тиме је оборен рекорд претходно постављен у 47. недељи 2020.

- То је оно кад смо достигли 7.999 заражених. Тад смо имали скок од 72 одсто те недеље у односу на прошлу - објашњава наводећи шта тај податак значи: - То значи да смо ухватили замах заразе. "Замах" значи да сад не можемо да зауставимо заразу макар све позатварали.

Са друге стране, епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић каже да ће пораст који тренутно имамо, трајати најмање до краја септембра, јер му потенцијал повећава почетак школе и повратак људи са одмора који почињу да раде у великим колективима.

- Ми немамо задовољавајући обухват вакцинације радно активног становништва, није 42, 43 одсто, довољно, далеко смо од тога. Ту где се људи окупљају са разних страна представља ризик, није исто имати 15 радника и имати 1.500 радника. То ће сигурно бити један од фактора за повећања броја и одржавање потенцијала. Бројке преко 3.000 морамо да очекујемо. Можда ће то ићи тако до краја месеца, што би рекли док постоји „горући материјал“, док вирус не пронађе осетљиве, а то су они који су невакцинисани у овом случају. Онда може доћи до неке стабилизације, али то није стабилизација у позитивном смислу, може бити 1.000, или 1.500, можда и 2.000 све је могуће, каже професор Тиодоровић.

У Србији, иначе, тренутно, пацијенте коси делта сој корона вируса, који се, како је изјавила чланица Кризног штаба проф. др Тања јовановић, потврди у 95 одсто заражених.