Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА РАМЕ УЗ РАМЕ СА НАЈРАЗВИЈЕНИЈИМ ЗЕМЉАМА! Имамо најбоље лекове против короне - ово добијају наши пацијенти

18.11.2021. 22:10
Пише:
Србија Данас/Српски телеграф
korona virus
корона вирус / Извор: Фото: Shutterstock/Ilustracija

Све што имају најразвијеније земље имамо и ми, а неке медикаменте добили смо први у Европи.

Вакцине су најјаче оружје у бици против корона вируса, али упоредо с цепивима, у Србију стижу и лекови, чак и они најскупљи, који коштају 5.000 долара по дози. Наши пацијенти лече се од вируса ковид-19 на исти начин (или боље и ефикасније) као и грађани најразвијенијих држава.

КОРОНА КОСИ ПО СРБИЈИ, ОНИ ТО НАЈБОЉЕ ЗНАЈУ: Сахране и недељом, некад и на пола сата

КОРОНА КОСИ ПО СРБИЈИ, ОНИ ТО НАЈБОЉЕ ЗНАЈУ: Сахране и недељом, некад и на пола сата

НИ ОВАЈ ВИРУС НЕ НАПУШТА СРБИЈУ: Број оболелих исти као претходне недеље

НИ ОВАЈ ВИРУС НЕ НАПУШТА СРБИЈУ: Број оболелих исти као претходне недеље

КАКО ПРЕПОЗНАТИ ЛАЖНИ КОВИД СЕРТИФИКАТ: Забележена два случаја фалсификовања у Србији, на ово треба обратити пажњу

КАКО ПРЕПОЗНАТИ ЛАЖНИ КОВИД СЕРТИФИКАТ: Забележена два случаја фалсификовања у Србији, на ово треба обратити пажњу

Како је објаснио директор Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС) др Саша Јаћовић, Србија не заостаје за светом када су у питању лекови, чак и предњачи у односу на остале европске земље.

 dr Saša Jaćović
др Саша Јаћовић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Gradska управа Крагујевац

- Очекујем да ћемо за десетак дана, други у свету и први у Европи, добити и амерички лек молнупиравир, који је показао додатну ефикасност у лечењу ковид пацијената - рекао је Јаћовић.

УГРОЖЕНО ЗДРАВЉЕ

Подсетимо, министар здравља Златибор Лончар најавио је пре неки дан да у Србију ускоро стиже паксловид, лек који је развила америчка компанија "Фајзер". Према клиничким испитивањима, овај лек смањује ризик од хоспитализације и смрти код пацијената чије је здравље већ угрожено 89 одсто. Паксловид блокира ензим који је потребан вирусу да би се умножавао. У зависности од тежине клиничке слике пацијента, као и пропратних болести, терапију одређује лекар.

Од почетка пандемије до данас у Србији се користило десетак лекова из различитих фармакотерапијских група. Према актуленој 11. верзији терапијског протокола у лечењу ковид пацијената, код нас се тренутно највише користе фавипиравир, ремдесивир, метилпреднизолон, тоцилизумаб, барицитиниб и сарилумаб. Као ефикасан, показао се и дексаметазон, који је спасао животе најтежих пацијената који болују од короне и смањио смртност пацијената који су прикључени на респиратор. Терапију оболелом од ковида одређује искључиво лекар и грађанима се не препоручује да на своју руку користе било који лек.

ВАКЦИНА, ВАКЦИНА...

Како је више пута истицао инфектолог Драган Делић, лекови не могу да буду замена за вакцинацију.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа/илустрација

- За мене је тежиште на вакцинацији, то је примарно, да не дођемо у ситуацију да користимо скупе лекове који улазе у употребу када се инфекција већ деси. Њихов циљ је да смање тешке клиничке форме и смртност заражених - рекао је за медије Делић.

Лекови које добијају наши пацијенти

ФАВИПИРАВИР

Спада у антивирусне медикаменте, користи се у раној фази болести у облику таблета. Раније је коришћен за грип у Русији, Кини и Јапану.

РЕМДЕСИВИР

Антивирусни лек првенствено намењен лечењу хепатитиса Ц и респираторног синцицијског вируса. Утиче на способност вируса да се развије унутар тела, даје се кроз инфузију једном дневно од пет до десет дана. Користио га је и Доналд Трамп.

МЕТИЛПРЕДНИЗОЛОН

Спада у групу кортикостероида. Користи се за јачање имуног система и умањење инфламације, прима се кроз вену

ТОЦИЛИЗУМАБ

Користи се за лечење тешког, активног и прогресивног реуматоидног артритиса, али се показао као одличан избор и за лечењу ковид пацијената. Даје се кроз инфузију.

БАРИЦИТИНИБ

Намењен пацијентима у почетној фази болести, пре свега, ризичним групама болесника и старијима од 65 година који имају придружене болести.

САРИЛУМАБ

Још један од лекова који су примарно намењени за лечење умереног и тешког реуматоидног артритиса, а показао се као врло користан и код пацијената заражених корона вирусом.

ДЕКСАМЕТАЗОН

Спречава упале и смањује смртност пацијената прикључених на респиратор. Истраживања су показала да смањује ризик од смрти код трећине пацијената на респираторима и код петине оних који су на кисеонику.

МОЛНУПИРАВИР

Антивирусни лек који зауставља умножавање вируса у организму. Користи се код благих и умерених случајева заразе који могу да прерасту у тешке облике болести. У Србију стиже за десетак дана.

Не очекујте чуда од суплемената

Многи су током пандемије на сопствену руку узимали разне витамине, суплементе, чак и стероиде. Посебно су популарни витамин Д, цинк и разни други суплементи за јачање имунитета. Међутим, како је истакао професор Медицинског факултета у Београду проф. др Радан Стојановић, од суплемената никако не треба очекивати чуда.