Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈО НЕМА ОПУШТАЊА, ПОБЕДА ЈОШ НИЈЕ ПРОГЛАШЕНА! Зна се на чему је фокус, али лето нам доноси НОВУ ОПАСНОСТ

23.05.2021. 19:51
Пише:
Србија Данас/Блиц
Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Наиме, од почетка вакцинације закључно са 20. мајем, у Србији је дато 4.206.148 доза вакцине против вируса ковид 19

Да вакцинацијом побеђујемо корону, показују бројеви који су из дана у дан у опадању, а према последњем пресеку, све смо ближи броју од два милиона ревакцинисаних становника Србије.

СРБИЈА НАДОМАК КОЛЕКТИВНОГ ИМУНИТЕТА! Бројке које охрабрују, вакцинисано више од половине становника Србије!

СРБИЈА НАДОМАК КОЛЕКТИВНОГ ИМУНИТЕТА! Бројке које охрабрују, вакцинисано више од половине становника Србије!

НИЈЕДАН ГРАД У СРБИЈИ НЕМА ТРОЦИФРЕНИ БРОЈ НОВИХ СЛУЧАЈЕВА! Погледајте најновији корона пресек по градовима

НИЈЕДАН ГРАД У СРБИЈИ НЕМА ТРОЦИФРЕНИ БРОЈ НОВИХ СЛУЧАЈЕВА! Погледајте најновији корона пресек по градовима

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 266 инфицираних, преминуло 11 лица: Потребно је да испунимо неколико услова за повратак нормалном животу

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 266 инфицираних, преминуло 11 лица: Потребно је да испунимо неколико услова за повратак нормалном животу

Наиме, од почетка вакцинације закључно са 20. мајем, у Србији је дато 4.206.148 доза вакцине против вируса ковид 19. Првом дозом вакцинисано је 2.346.499 пунолетних грађана, док је обе дозе примило 1.859.649 људи. Привремена ковид болница у Арени се затвара, пре неколико дана објављена је вест да на интензивној нези у Нишу нема короном заражених пацијената. Вести јесу охрабрујуће, али нас чека још доста посла и не треба заборавити да победа још није проглашена.

Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање инфекције ковид 19, проф. др Бранислав Тиодоровић објашњава да су осим короне присутни и други вируси који могу створити пометњу јер дају симптоме попут ковида, али да ти вируси нису ни приближно опасни као вирус корона. Оно на шта епидемиолог упозорава је вакцинација и поштовање мера када је ковид у питању, те да сви чекамо двоцифрен број заражених и 60 одсто имунизованог становништва.

Branislav Tiodorović
Бранислав Тиодоровић / Извор: СД/илустрација

- Вирус је и даље ту и морамо бити опрезни. Свакако има сада и других вируса, али фокус нам је још увек корона и вакцинација, као и детекција заражених - каже он.

Појава других вируса

У овом периоду активни су и други вируси који стварају пометњу јер дају сличне симптоме као вирус корона, зато је неопходно обавити тест на ковид како би се утврдило о чему се тачно ради.

- Сви вируси из групе респираторних могу бити активни, ту спадају и аденовирозе, али они нису ни приближно опасни као што је вирус корона, али могу да дају сличне симптоме. Ту имамо цитомегаловирус, затим коксаки вирус који такође напада систематски, али он није до сада показао ни приближну раширеност као вирус корона. Сада улазимо у летњи период када ће нам цревни вируси, ентеровируси бити важни да их пратимо. Код деце до четири године могу се јавити ротавируси - објашњава епидемиолог.

Професор подсећа да пре него што одете на вакцинацију обавезно преиспитате своје контакте како бисте здрави обавили имунизацију.

Преиспитати контакте

- Важно је преиспитати контакте, да ли сте можда били у контакту с особом која је оболела, зато смо имали ситуације да после прве дозе људи оболе кад приме вакцину, били су заражени а нису то знали. После друге дозе долазило је до заражавања код оних људи који се нису придржавали мера мислећи да су потпуно заштићени одмах након вакцинације. Ипак, неопходно је да протекне минимум 15 до месец дана од друге дозе, да би се сматрало да постоји имунитет. Такође, ниво те заштите, односно ефикасност заштите зависи од самог организма. Ако је организам очуван, он ће имати добру заштиту - прича професор Тиодоровић.

Недавно је забележено да је у процесу вакцинације против ковид 19 вируса грешком дошло до примене друге дозе код два пацијента. Међутим, то не би требало да брине наше грађане, каже др Даница Ћујић са Института за примену нуклеарне енергије јер свака од вакцина које се могу примити у Србији има исти циљ, а то је да покрене наш имунски систем да створи одбрану против вируса.

Комбиновање вакцине

- Вакцине не могу да спрече заражавање, али могу знатно да утичу на спречавање развоја болести. Конкретно, након што примимо вакцину, наш имунски систем се покрене и активирају се различити механизми који при следећем контакту с вирусом спречавају продирање вируса у организам и развој болести - објашњава др Ћујић.

Безбедност вакцина, као и свих лекова испитује се пре пуштања на тржиште, такође, појава евентуалних непредвиђених нежељених дејстава се такође прати и по пуштању вакцине, односно лека у примену.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

- Да не треба страховати у случају да се приме различите вакцине, указују и најаве самих произвођача, као и недавно започете клиничке студије. Тренутно је број доступних доза вакцина у свету недовољан да подмири потребе, па се комбиновање вакцина разматра као једно од решења, како би се поступак вакцинације убрзао. Тренутно се сматра да у имунолошком смислу комбиновање вакцина не би требало да има неповољних последица. Ипак, овако нешто је потребно и потврдити одговарајућим испитивањем. Недавно је у Великој Британији започета клиничка студија која има за циљ праћење комбиновања Астра-Зенека вакцине, у првој дози, а затим Фајзер-Бионтек као друге дозе. Такође, у Француској се разматра комбиновање Астра-Зенеке, као првом дозом, са вакцинама базираним на мРНА технологији за другу дозу. Слично, у Немачкој се испитује комбиновање Астра-Зенека и спутњик вакцине. Ове студије имају за циљ испитивање безбедности примене, али и такође и праћење ефикасности вакцина - каже др Ћујић.

Могућност комбиновања различитих вакцина даје и Светска здравствена организација, али се овако нешто не препоручује док се не заврше испитивања у вези с комбиновањем вакцина.

Шта знамо до сада о заражавању

- Особа која нема симптоме, која није вакцинисана, а заражена је вирусом она представља вирусоношу која може даље пренети вирус. Особа постаје заразна већ у инкубацији и кад нема јасне симптоме. Зато кажемо да инкубација траје до 14 дана, мада најчешће је у питању период од 7 до 10 дана, док је особа најзаразнија између 5. и 10. дана, када почиње да кија, кашље, да има тегобе и избацује већу количину вируса. Код ове болести јако је важно количина избаченог вируса и да се заражена особа детектује што пре - објашњава професор Тиодоровић.