Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Српски глумац креће на ходочашће до Москве: Због свог сина прелази хиљаде километара, има само један циљ

15.01.2024. 19:21
Пише:
Србија Данас/Телеграф
sd
сд / Извор: Фото: Приватна архива

Како појашњава глумац и хуманитариста за наш портал, инспирација му је био његов син Михаило, али и жеља да помери сопствене границе

Познати српски глумац Микица Петронијевић одлучио је да крене у ходочашће од Београда до Москве, дуго 2.000 километара и то како би помогао свима који болују од аутизма, међу којима је и његов син. Петронијевић је већ искусио путовање од 1.400 километара, од Аранђеловца до Хиландара, а како је  недавно испричао за Telegraf.rs, спавао је под ведрим небом.

АУ, ЦРНО НАМ СЕ ПИШЕ: Србију чекају пролећне температуре, а онда СМРЗАВАЊЕ! Упозорења пљуште, није доброVremenska prognoza

АУ, ЦРНО НАМ СЕ ПИШЕ: Србију чекају пролећне температуре, а онда СМРЗАВАЊЕ! Упозорења пљуште, није добро

БИО ЈЕ ТО ТЕКТОНСКИ УДАР, БИОСКОПИ ПРАЗНИ, ТАКСИСТИ БЕЗ ПОСЛА: "Netflix" није ништа ново, Срби су имали нешто много боље од тогаNetflix

БИО ЈЕ ТО ТЕКТОНСКИ УДАР, БИОСКОПИ ПРАЗНИ, ТАКСИСТИ БЕЗ ПОСЛА: "Netflix" није ништа ново, Срби су имали нешто много боље од тога

ЧЕКА НАС ТЕМПЕРАТУРНИ ШОК! У четвртак 20 степени, а онда СНЕЖНИ КИЈАМЕТ - најновија прогноза вам се неће ни мало свидети (ФОТО)Vremenska prognoza

ЧЕКА НАС ТЕМПЕРАТУРНИ ШОК! У четвртак 20 степени, а онда СНЕЖНИ КИЈАМЕТ - најновија прогноза вам се неће ни мало свидети (ФОТО)

Овога пута, Микица ће 24. марта уз благослов патријарха Порфирија кренути од Храма Светог Саве до Храма Христа Спаситеља, док ће његов сапутник на овом ходочашћу бити хуманиста и спортиста Иван Младеновић из Шида. Ивану такође ово није први пут да пешачи у хуманитарне сврхе, те су иза њега бројне мисије које је препешачио или прешао бициклом како би помогао деци којој је помоћ неопходна.

sd
сд / Извор: Фото: Приватна архива

Како појашњава глумац и хуманитариста за наш портал, инспирација му је био његов син Михаило, али и жеља да помери сопствене границе.

- Жеља да померам сосптвене границе и да чинећи добро према другима будем бољи човек. Жеља да за свог сина и све друге особе које имају Аутизам створимо сигурнију и хуманију будућност... То су мотиви који ми дају снагу да превазиђем своје слабости и стигнем до циља! - каже нам Петронијевић.

Као члан удружења "Свици у мраку" Микица наводи да су у ову годину ушли са много ентузијазма и нових идеја. На лето планирају проширење кампа у селу Венчани код Аранђеловца, у ком су све активности за особе са аутизмом бесплатне. Такође, овога пута планира у своју акцију да укључи и уметнике, те позива све заинтересоване да му се прикључе.

- Празнични су дани, време даривања и поклона, време славља и весеља, а онда живот наставља даље и поново свакодневне борбе бројних људских судбина. Удружење "Свици у мраку" са пуно планова и ентузијазма улази у нову 2024 годину. Ове године реализоваћемо трећи летњи инклузивни камп за децу и особе са аутизмом. Бројним будућим акцијама желимо да скренемо пажњу јавности и државних институција на проблеме породица родитеља и деце који живе са аутизмом.  Наш активизам и наша борба није усмерена ка угрожавању и оспоравању туђих права, напротив, ми се боримо лепотом и уметношћу, желимо да дамо свој допринос да оплеменимо и хуманизујемо свет око нас. Зато позивамо уметнике да нам се придруже - поручује глумац.

Ушраво зато, "Свици у мраку" организоваће велику хуманитарну ликовну колонију, где ће позвати што више уметника да донирају по једно своје дело. Заједничка изложба одржаће се на Тргу Ребублике у данима када се обележава Светски дан особа са аутизмом, а биће организоване и трибине на којима ће бити речи о горућим проблемима особа са овом дијагнозом.

- У јуну месецу креће трећи летњи инклузивни камп. Позивамо професионална и аматерска позоришта, као и слободне глумце да у нашем центру играју своје представе за наше кориснике. Позивамо и неуропсихијатре, дефектологе, логопеде ,медицинске сестре, васпитаче и све оне који мисле да нам могу пимоћи и унапредити наш рад да дају свој допринос - каже он.

Микица и ове године ходочашћем наставља прикупљање новчани средстава за проширене смештајних капацитета и изградњу летњиковца у оквиру дефектолошког парка, али и реализацију свакодневних активности у центру за дневни и вишедневни боравак деце и особа са аутизомом.

Подсетимо, Иако је Петронијевићев син био један од кључних разлога због чега се одлучио на ову авантуру, Микица каже да је то урадио и за сву другу децу и њихове родитеље.

- Мој син Михаило (25) има дијагнозу поремећаја из аутистичног спектра и управо због њега али и све друге деце желим да покренем иницијативу и покушамо да утичемо на одговорне институције да нађу системско решење за помоћ деци и особама са аутизмом. Такође потребна нам је и већа подршка и помоћ породицама тих категорија друштва - каже он.

Уколико желите да учествујете у акцији, новац можете уплатити на жиро рачун:

Свици у мраку 34306 Венчане
265-3300310011575-11
Или
Слањем СМС 105 на 2407

(Србија Данас/Телеграф)