Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Српски лекари открили стање ствари након афере са МАТИЧНИМ ЋЕЛИЈАМА: Чему служе и могу ли да излече људе?

22.09.2019. 21:30
Пише:
Србија Данас/Информер
bolnica
болница / Извор: Профимедиа

Након што је Србин Растко Петаковић открио превару банке матичних ћелија "Крио сејв", која му је уништила узорке остављене за лечење детета, стручна јавност у Србији је подељена колико оне уопште помажу у лечењу

Швајцарска компанија "Крио сејв" направила је низ пропуста и можда уништила генетски материјал. Стручњаци су сагласни да матичне ћелије треба чувати само у државној банци.

Након што је Србин Растко Петаковић открио превару банке матичних ћелија "Крио сејв", која му је уништила узорке остављене за лечење детета, стручна јавност у Србији је подељена колико оне уопште помажу у лечењу. И док једни тврде да је остављање матичних ћелија мамац за лаковерне и пуко узимање пара, други сматрају да су оне веома корисне у лечењу тешких болести. Свакако, у једном су сагласни, а то је да држава треба да формира своју банку, где би се чували узорци. Најпознатија Српкиња у свету медицине, хематолог проф. др Надежда Басара поновила је више пута досад да није истина да матичне ћелије могу да се користе за лечење аутизма, парализе, дијабетеса, мултипле склерозе.

- Наш народ је лаковеран и наиван. Упозоравала сам труднице, јер сам то схватила као обавезу према своме народу, који је одувек од уста одвајао да би помогао свом детету. Осим тога, радим и живим на извору информација, и знам још од 2002. да је остављање матичних ћелија из пупчане врпце непотребно. Матичне ћелије се дају да би замениле болесне матичне ћелије и омогућиле стварање нових здравих крвних ћелија, али то се ради одмах трансплантацијом као једино научно доказаном методом. Све остало је мешетарење, јер није доказано у клиничким студијама - каже др Басара и додаје:

"КАД СЕ ДЕВОЈКА ОБЕЋА, НЕМА НЕЋУ" Да ли ће нови закон спречити малолетничке бракове?

"КАД СЕ ДЕВОЈКА ОБЕЋА, НЕМА НЕЋУ" Да ли ће нови закон спречити малолетничке бракове?

СВЕ КРЕЋЕ ИЗ ПОРОДИЦЕ: Ово су ДВЕ најчешће ГРЕШКЕ родитеља због којих дете постаје насилник!

СВЕ КРЕЋЕ ИЗ ПОРОДИЦЕ: Ово су ДВЕ најчешће ГРЕШКЕ родитеља због којих дете постаје насилник!

О ОВОМЕ СЕ ЋУТАЛО ДЕЦЕНИЈАМА: Тито НАШАМАРО Јованку због 60 ГОДИНА МЛАЂЕ девојке - била на ИВИЦИ ДА ГА УБИЈЕ

О ОВОМЕ СЕ ЋУТАЛО ДЕЦЕНИЈАМА: Тито НАШАМАРО Јованку због 60 ГОДИНА МЛАЂЕ девојке - била на ИВИЦИ ДА ГА УБИЈЕ

- Матичне ћелије из пупчане врпце се могу оставити за будући трансплантат, али је њихов број тако мали да могу да их користе само деца или одрасле особе лакши од 60 килограма. И то се обично најчешће узимају два препарата из различитих, али сличних пупчаних врпци. Иначе, процес одвајања и умножавања тих ћелија је страшно скуп, као и логистика, да је неки пут укупни износ већи од куповине готовог трансплантата од несродног или сродног донора. Уз то, немате никакву сигурност да ће се све те ћелије одржати приликом чувања на минус 150 степени. Такође, студије су показале, да за време умножавања ћелија долази до генетских промена и мутација ћелија. Та врста трансплантације се и даље ради у земљама са становништвом нижег раста, али све мање. У Немачкој се, на пример, скоро уопште не ради. За више од 85 одсто пацијената се у данашње време може наћи донатор у светској бази података од 30 милиона потенцијалних донатора, а у осталих 15 одсто случајева донор је из породице, и та врста трансплантације је у огромном успону у целом свету - напомиње др Басара и додаје да, када су фирме које се баве чувањем матичних ћелија из пупчане врпце схватиле да се те ћелије све мање користе, смислиле су другу стратегију - употребу тих ћелија као регенеративних.

Шта се третира матичним ћелијама:
* леукемија
* лимфоми
* анемија и наследне болести крвних зрнаца
* наследни поремећаји имуносистема
* наследне метаболичке болести

С друге стране, заменик директора Универзитетске дечје клинике у Тиршовој др Горан Вукомановић објашњава да матичне ћелије апсолутно треба остављати у банкама, јер постају главно оружје у борби са болестима, нарочито онима које ће се тек развити.

- По мом мишљењу то је прави избор и заиста помажу у лечењу многих болести, међу којима су болести крви, неке врсте малигних обољења, а пре свега у дегенеративној медицини... Ефикасност и вредност матичних ћелија ће се тек показати у будућности, јер не знамо са каквим болестима и мутацијама ћемо се сусрети, а оне су прави избор за такве ствари - напомиње др Вукомановић.

matične ćelije
матичне ћелије / Извор: Профимедиа/илустрација

На питање да ли ћелије треба остављати у приватној или државној банци, он одговара:

- То свакако треба да буде избор родитеља и да виде шта је најбоље за њих. Мој савет је да то ипак буде државна институција и да буде по државним надзором - саветује саговорник.

Са њим је сагласан и директор ГАК "Вишеградска" проф. др Александар Стефановић.

- Матичне ћелије, ко год је у могућности, треба да остави у банку одмах по рођењу детета. Наравно, и да свако пожели да их никада не искористи, али добро је имати их. Све је више болести, мутација, и никада се не зна за шта све можете искористи управо матичне ћелије. Њих могу користити и деца, али и родитељи, у лечењу великог броја болести, само је важно да се оне добро и правилно чувају - напомиње проф. др Стефановић.

"ГОВОРИ СРПСКИ ДА ТЕ ЦЕО СВЕТ РАЗУМЕ": Ево које НАШЕ РЕЧИ користе и ЕНГЛЕЗИ!

"ГОВОРИ СРПСКИ ДА ТЕ ЦЕО СВЕТ РАЗУМЕ": Ево које НАШЕ РЕЧИ користе и ЕНГЛЕЗИ!

"ХОЋЕ ДА ИХ ДЕЧАЦИ ПРИМЕТЕ" Да ли су девојчице данас агресивније или туку друге јер су жељне популарности?

"ХОЋЕ ДА ИХ ДЕЧАЦИ ПРИМЕТЕ" Да ли су девојчице данас агресивније или туку друге јер су жељне популарности?

Тајна чувана од 1966. године: Ево где су завршили ДОКАЗИ о СТРАДАЊУ СРБА у ЈАСЕНОВЦУ! (ВИДЕО)

Тајна чувана од 1966. године: Ево где су завршили ДОКАЗИ о СТРАДАЊУ СРБА у ЈАСЕНОВЦУ! (ВИДЕО)

Начелница Одељења за трансплантацију коштане сржи Института за мајку и дете проф. Драгана Вујић каже да је у појединим земљама, као што су Француска и Италија, законом забрањено формирање приватних банака крви пупчаника, а у неким земљама законом је предвиђено да приватне банке морају да испуњавају исте стандарде као јавне, односно породичне банке.

- У многим земљама широм света јасно се говори шта је медицински оправдано, а шта не. У неким документима ЕУ, који су објављени почетком 2000, јасно стоји да је медицински једино оправдано формирање јавне-породичне банке крви пупчаника - каже др Вујић.

Она напомиње и да је заблуда да се тим ћелијама може лечити инфаркт срца или леукемија.

- Матичне ћелије из крви пупчаника нису стандардна терапија у лечењу инфаркта миокарда, у приватним банкама чувају се 20 година, а мала је вероватноћа да неко добије инфаркт у првих 20 година живота. Не лече се чак ни сви облици леукемије - објашњава докторка.

БОНУС ВИДЕО: НЕВИЂЕНА ДРАМА! Младић кренуо да се БАЦИ СА МОСТА - полицајац га ухватио у последњој секунди, муњевитом реакцијом спасио живот (ВИДЕО)