Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВИ СЕ ФОКУСИРАЈУ НА ГУБИТАК МИРИСА, А ЗАНЕМАРУЈУ ОСТАЛО: Једна Београђанка корону приметила на другачији начин

07.11.2020. 14:54
Пише:
Србија Данас/Телеграф
korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Њено искуство иде у прилог и ономе на шта научници апелују

53-годишња М.Б. из Београда која је уједно и здравствени радник, истиче да се тестирала превентивно будући да су многе њене колеге имале позитиван налаз на корона вирус. Ипак, пре самог тестирања приметила је један необичан симптом за који је посумњала да може указивати на ковид.

Mozzart донира клавир малом Моцарту

Mozzart донира клавир малом Моцарту

Корона вирус у Моравичком округу: Потврђено још 20 случајева заразе, највише инфицираних поново у Чачку

Корона вирус у Моравичком округу: Потврђено још 20 случајева заразе, највише инфицираних поново у Чачку

У ВИШЕГРАДСКОЈ ПОРОЂЕНО 50 КОВИД ПОЗИТИВНИХ ТРУДНИЦА: Лепе вести, имаћемо око 1.000 беба више него прошле године!

У ВИШЕГРАДСКОЈ ПОРОЂЕНО 50 КОВИД ПОЗИТИВНИХ ТРУДНИЦА: Лепе вести, имаћемо око 1.000 беба више него прошле године!

- Чуло мириса имам и ништа му не фали, за сада. Ипак, укус хране се доста променио. То сам приметила док сам пила јутарњу кафу. Као воду да сам пила - истиче она.

Како каже, чуло укуса варира од дана до дана.

- Један дан осећам укус хране, али ублаженије, а у јутарњим часовима уопште. Све зависи - каже и додаје да је то једини симптом ковида који уопште и има.

Нажалост, резултат је убрзо показао да је М.Б. позитивна, а њено искуство иде у прилог и ономе на шта научници апелују, а то је да није само чуло мириса погођено.

Истраживање објављено у магазину "Chemical Сенсес" открива да је већи део фокуса јавности на губитку мириса.

- Међутим, ови извештаји су умањили или нису успели да разликују потенцијалне ефекте на укус, те занемарили хеместезу - истакли су истраживачи.

Управо зато су желели да истраже утицај ковида на хеместезу. Укус представља хемијску реакцију хране или других предмета у устима са рецепторима који се налазе у језику. Та хемијска реакција доводи до стимулирања трограног можданог нерва, који је задужен за регистрацију тексуре, бола и температуре хране која се унесе.

Да би истражили везу, истраживачи су спровели вишејезични, међународни упитник како би проценили количину и квалитет перцепије мириса и укуса.

У првих 11 дана након лансирања упитника чак 4.039 учесника пријавило је дијагнозу ковида, а испоставило се да су много пре појављивања симптома мириси, укус и хеместетичка функција били знатно смањени у поређењу са статусом пре болести.

Тако су налази студије показали да хематоцензорно оштење повезано са ковидом није ограничено само на мирис већ утиче и на доживљај укуса.