Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БУКНУЛА ЕПИДЕМИЈА АФРИЧКЕ КУГЕ У СРБИЈИ: Веома је заразна, нема лека, али постоје ове мере заштите

07.07.2023. 14:18
Пише:
Србија Данас/Телеграф
svinja
свиња / Извор: Профимедиа/илустрација

Афричка куга свиња је вирусна, веома опасна заразна болест домаћих и дивљих свиња за коју вакцина не постоји.

Управа за ветерину преко ветеринарских организација на терену, прати здравствено стање и спроводи стални надзор у популацији домаћих и дивљих свиња на афричку кугу свиња (АКС) на целој територији Србије и предузима свеобухватне мере у циљу спречавања ширења те заразне болести, потврђено је за медије.

ЗА БЕЗБРИЖНО ЛЕТОВАЊЕ: Ево како да изаберете ЕФИКАСАН ПРОБИОТИК!

ЗА БЕЗБРИЖНО ЛЕТОВАЊЕ: Ево како да изаберете ЕФИКАСАН ПРОБИОТИК!

ЗБОГ ОВИХ СЕДАМ РАЗЛОГА МОГУ ДА ВАС ВРАТЕ СА ГРАНИЦЕ: Посебно обратите пажњу на неке неочекиване ствари

ЗБОГ ОВИХ СЕДАМ РАЗЛОГА МОГУ ДА ВАС ВРАТЕ СА ГРАНИЦЕ: Посебно обратите пажњу на неке неочекиване ствари

АКО ИДЕТЕ У ЦРНУ ГОРУ ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ: Цаке које ће вам помоћи да скратите путовање

АКО ИДЕТЕ У ЦРНУ ГОРУ ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ: Цаке које ће вам помоћи да скратите путовање

- Поново апелујемо на све узгајиваче свиња да уколико примете промене здравственог стања или имају угинућа свиња на свом газдинству да хитно обавесте свог ветеринара, а неопходно је и да ловци предузимају прописане мере - саветују из Управе.

Подсећамо да је афричка куга свиња вирусна, веома опасна заразна болест домаћих и дивљих свиња за коју вакцина не постоји, а чија појава је у Србији забележена 2019. године.

Вирус афричке куге свиња, за који не постоји вакцина као превентива, напада искључиво свиње и дивље свиње и нема опасности за људе који могу да конзумирају свињско месо у регистрованим објектима који су под надзором ветеринарске инспекције.

Њен највећи проблем непредвидивост. Симптоми идентични као код готово десетак болести. Ти симптоми су висока телесна температура, губитак апетита, дрхтавица, поремећај у дисању, малаксалост и умор. Смењују се фазе дијареје и затвора, крмаче које су трудне могу да побаце, а после само неколико дана наступа смрт.

У блажој варијанти симптоми могу да буду идентични као код упале плућа.

У Министарству кажу да се због непостојања могућности вакцине еутаназија врши на прву сумњу.

По људе афричка куга није опасна, али не погађа само свиње, и не преносе их само оне. Како се преноси, детаљније можете да прочитате у нашем посебном тексту.

Процедура - шта кад се утврди болест

Процедура заправо почиње и пре тога. Као што смо поменули, иако још није потврђено да ли је реч о класичној куги, афричкој, или некој другој болести, и због непостојања ни лека нити вакцине, како се појаве први знакови сумње, тако држава регује, рекли су раније за медије у ресорном министарству.

Уништава се цео обор, али и суседни, и за то се пољопривредницима враћа накнада.

Уколико фармер сам примети неке неправилности, хитно треба да јави надлежнима који ће даље поступати по поступку. Министарство уједно и апелује на све наше фармере да пријаве било какву сумњу или недоумицу.

КАКО СЕ ПРЕНОСИ И ДА ЛИ ЈЕ ОПАСНА ПО ЉУДЕ

По људе афричка куга није опасна, али не погађа само свиње, и не преносе их само оне.

- Реч је о вирусу који може да се пренесе на милион начина. Не може да се предвиди, а жариште може да се јави било где. Ми смо се бранили до сада док је око нас свуда "горело" - рекли су за медије у ресорном министарству.

Болест се шири преко телесних течности, пре свега, крви, урина, измета, излучевина из носа, и зноја. Свиње се могу заразити и ако дођу у додир са зараженом храном или водом, ако дођу у контакт са лешевима који су заражени, другим зараженим свињама или другим животињама који преносе вирус а то су глодари, инсекти па и људи. Вирус се такође шири преко контаминираних предмета, опреме, одеће, обуће, стајњака.

Затим, преносници вируса могу бити и птице, пошиљке, камиони...

Вирус који изазива Афричку кугу свиња је изузетно отпоран. Може преживети ниске температуре, па и целу зиму у лешу. Велики проблем су дивље свиње на чија кретања се не може утицати, а њихово кретање у дивљини је прекогранично. И за њих је Србија још шпчетком године увела превентивну меру.

КАКО СЕ ЗАШТИТИ

Превентива. У Миниостарству апелују да је битно редовно спроводити све мере које је наложила Управа за ветерину Министарства пољопривреде.

Фармери би требало да раде на биосигурносним мерама, односно подигну их на виши ниво.

Уколико свиње храните помијама, пожељно је кувати их у води која је минимално температуре 80 степени целзијуса због тога што вирус ту температуру не може да преживи. Наравно, потребно је да топлота допре довољно дубоко у храну, тако да слободно можете кувати дуже и на вишим температурама. Исти принцип важи и за воду за свиње, прокувати и оставити да се охлади.

Дезинфекција простора у коме свиње бораве и свих предмета са којима долазе у додир је неопходна, а у то улазе и одећа коју носите као и алат. За ту сврху се може користити етар, хлороформ, хлорно кречно млеко, жавелова вода (натријум хипохлорит), једињења јода и наравно натријум-хидроксид у двопроцентном раствору. Када се нанесу дезинфекциона средства, треба их оставити барем пола сата да делују.

Не пуштајте свиње да се слободно крећу. Ово је у случају присуства болести сигуран начин да се заразе.

Лек, нажалост, не постоји.