Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРИВАТНЕ КЛИНИКЕ КРИЈУ ОБОЛЕЛЕ ОД КОРОНЕ? Министарство здравља ћути док заражени слободно шетају градом

04.12.2020. 11:21
Пише:
Србија Данас/Н.Т.
koronavirus
коронавирус / Извор: СД/илустрација

У случају да појединац који сумња на присуство корона вируса одлучи да тест обави у некој од приватних лабораторија потребно је да поштује све епидемиолошке мере и законске прописе

У случају да појединац који сумња на присуство корона вирус одлучи да тест на Ковид19 обави у некој од приватних лабораторија потребно је да поштује све епидемиолошке мере и препоруке које је прописао Кризни штаб Владе Републике Србије за сузбијање заразне болести Ковид19, а које је усвојила Влада Србије.

Ипак, да ли је таква особа у обавези да поштује и одредбе Закона о заштити становништва од заразних болести и да ли он подлеже било каквој санкцији уколико то не ради?

Одговор је апсолутно да. Услед непоштовања подлежете и казнама које прописује Закон о заразним болестима, а морате се придржавати и свих одредаба. Ипак, оно што представља проблем јесте питање ко уствари контролише појединце који се тестирају у приватним лабораторијама да ли се придржавају законских прописа. 

НОВА САЗНАЊА СРПСКИХ НАУЧНИКА: Откривена три фактора која доприносе бржем оболевању од короне!

НОВА САЗНАЊА СРПСКИХ НАУЧНИКА: Откривена три фактора која доприносе бржем оболевању од короне!

ДАРИЈА КИСИЋ АПЕЛУЈЕ ДА СЕ "НЕ ШИРЕ ЛАЖНЕ ВЕСТИ": Узнемирујуће тврдње о одузимању деце која се не вакцинишу

ДАРИЈА КИСИЋ АПЕЛУЈЕ ДА СЕ "НЕ ШИРЕ ЛАЖНЕ ВЕСТИ": Узнемирујуће тврдње о одузимању деце која се не вакцинишу

ЗАШТО НЕСТАНУ ЧУЛА УКУСА И МИРИСА ОБОЛЕЛИМА ОД КОВИДА? Симптом који највише збуњује - ево како вирус ПРОДИРЕ до мозга!

ЗАШТО НЕСТАНУ ЧУЛА УКУСА И МИРИСА ОБОЛЕЛИМА ОД КОВИДА? Симптом који највише збуњује - ево како вирус ПРОДИРЕ до мозга!

Наиме, уколико појединац одради антигенски тест у приватној лабораторији и добије позитиван тест он би требало да оде у државну референтну установу, пријави се и да му се тамо одради према процени лекара ПЦР тест и пропише да је обавезан да иде у карантин на 14 дана. Како се у приватним клиникама не може одрадити ПЦР тестирање остаје недоречено шта се даље дешава када неко добије позитиван резултат антигенског теста, због чега се све све суштински оставља појединцу на личну одговорност. Колико људи стварно испоштује процедуре и пријави се да је позитиван, а колико њих настави своје "шетање" и нормалан живот, као да се ништа није догодило? 

Министарство здравља ћути

Не зна се тачан број тих људи, а оно што се додатно не зна и о чему Министарство здравља није известило јавност јесте да ли постоји неки регистар у који приватне лабораторије уписују оне који су позитивни на антигенском тесту и да ли иједна инспекција то контролише. Такође, ни из приватних лабораторија попут МедиГроуп-а, AquaLab-a, Конзилијума, БеоЛаб-а и других који су добили од државе дозволу да врше антигенске тестове нису се изјаснили о броју људи који су добили позитиван тест, али и о томе да ли они некоме и негде пријављују ту бројку. Оправдање које се може чути у јавности јесте то да су тестови који се обављају у приватним клиникама недовољно поуздани, али ипак из Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" објашњавају да такви наводи и нису тачни. 

- За разлику од серолошког теста који се ради узимањем узорка из  крви и мање је поуздан и у мањем броју случајева показује позитивност, антигентски тест показао се поузданим у случају да је резултат тестиране особе позитиван - рекли су за портал СрбијаДанас из Информативне службе Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут".

Према њиховим речима, антигенски тест на ковид19 је показао скоро стопостотну тачност само када покаже да је пацијент позитиван на корона вирус, док у случају када је резултат негативан он не мора бити тачан и постоји могућност да пацијент и тада има коронавирус, али да тест то ипак није идентификовао. 

- Антигенски тест који раде приватне клинике се ради само у случају ако особа осећа симптоме вируса, супротно тест неће бити прецизан. Тест се у том случају може радити само од првог до петог дана од појаве симптома корона вируса. Ако је резултат позитиван онда је он коначан. У случају да је тест негативан, а пацијент има симптоме ковида онда се упућује на ковид амбуланту где ће се онда обавити ПЦР тестирање – објаснили су за наш портал из Батута.

Virus, otkrivanje virusa
Вирус, откривање вируса / Извор: Профимедиа/илустрација

- Ако је резултат позитиван нема потребе да особа обави ПЦР тестирање, јер је овај метод поуздан. Особа би једино требало да оде код лекара у најближу ковид амбуланту и обави преглед тамо. У ковид амбуланти свакако ће надлежни лекар донети одлуку о томе хоће ли пацијент бити хоспитализован или послат на кућно лечење, као и који врсту терапије ће користити - речено нам је из Батута.

Како наводе из Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" за наш портал сваки пацијент, који добије позитиван резултат теста у приватној лабораторији, дужан је да се пре свега јави у ковид амбулатну, буде у изолацији у трајању од 14 дана, а након тога и да се јави свом изабраном лекару у дому здравља за даље кораке.  

Testiranje, koronavirus
Тестирање, коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

На питање о томе на који начин приватне лабораторије воде евиденцију о тестираним особама и онима чији су резултати позитивни и да ли их достављају надлежним установама, као и да ли приватне лабораторије имају право да прикупљају личне информације од грађана попут ЈМБГ броја из Информативне службе Батута саопштили су да они са тим процедурама нису упознати. Из Министарства здравља до објављивања овог текста нису одговорили на питања иако је то од велике важности за јавност.

Казне од 50.000 до 150.000 динара

Подсећања ради, од свих измена закона пажњу јавности највише су привукле новчане казне у вези са забраном окупљања више од пет људи у затвореном простору. Према тим изменама, ко организује журку или слави славу са више од пет особа у затвореном простору ризикује казну од 50.000 до 150.000 динара. Виновника овог прекршаја могу комуналној инспекцији или комуналној милицији пријавити и сами грађани путем јединственог контакт центра Координационе комисије за инспекцијски надзор 0116350322.

Ипак, санкцијама подлежу и они који не поштују изолацију/самоизолацију или се не пријаве да имају позитиван тест на коронавирус, па макар га урадили и у приватној лабораторији. 

Казне за непоштовање епидемиолошких мера:

50.000-150.000 динара за физичко лице

50.000 – 300.000 динара за правно лице

50.000 – 150.000 динара за овлашћено лице у правном лицу

50.000 – 150.000 динара за предузетнике

5.000 динара је казна за неношење маске, односно 2.500 динара у року од осам дана