Petak 23. feb 2024.
Koronavirus

ZAŠTO NESTANU ČULA UKUSA I MIRISA OBOLELIMA OD KOVIDA? Simptom koji najviše zbunjuje - evo kako virus PRODIRE do mozga!

Foto: SD/Ilustracija/Profimedia
U naučnom časopisu "Nature Neuroscience" objavljen je naučni rad koji odgovara na jedno od najintrigantnijih pitanja kada se radi o bolesti KOVID-19 – zašto nestanu čula ukusa i mirisa?


U uvodu se podseća kako se uz KOVID-19 opisuju i tromboembolijske promjene po celom telu, uključujući i središnji nervni sistem.

Kako su uočeni neurološki simptomi primećeni kod većine obolelih od KOVIDa-19, vrlo je verovatno kako SARS-KoV-2 prodire i u nervni sistem.

SUTRA STUPAJU NA SNAGU NOVE RESTRIKTIVNIJE MERE: Srbija za korak bliža vakcini!

SUTRA STUPAJU NA SNAGU NOVE RESTRIKTIVNIJE MERE: Srbija za korak bliža vakcini!

EVO KOJI TEST TREBA DA RADITE PRI PRVIM SIMPTOMIMA: Direktorka "Vatrenog oka" otkriva - ovaj je besplatan!

EVO KOJI TEST TREBA DA RADITE PRI PRVIM SIMPTOMIMA: Direktorka "Vatrenog oka" otkriva - ovaj je besplatan!

SPAS U PRAVI ČAS! Nakon bolnice u Zemunu, kraju se privode radovi i u Kruševcu: Kakva će biti nova kovid ustanova? (FOTO)

SPAS U PRAVI ČAS! Nakon bolnice u Zemunu, kraju se privode radovi i u Kruševcu: Kakva će biti nova kovid ustanova? (FOTO)

Autori navode kako se u radu opisuje prisutnost novog korona virusa u međusobno udaljenim regijama, dakle u nazofarinksu i mozgu. Opisuje se i morfološka promena povezana sa zarazom poput tromboembolijskog ishemijskog moždanog udara, te se predstavljaju dokazi neurotropizma novog korona virusa, odnosno njegova sklonost prema korišćenju nervnog tkiva da bi došao do samog mozga.

SARS-KoV-2 može ući u nervni sistem jer je prešao dodirnu tačku nervnog sistema i sluznice, odnosno krvno-moždanu barijeru, iskorišćavajući međusobnu blizinu olfaktorne sluznice i nervnog tkiva, kojim se signali sprovode u mozak, prolazeći i pored osetljivih krajeva nerava.

Posledično, novi korona virus, čini se, prodire u određena neuroanatomska područja uključujući i primarne kontrolne centre respiratornog i kardiovaskularnog sistema u produženoj moždini.

Italija korona
Foto: Reuters

U radu je ova velika grupa naučnika iz Nemačke pokazala i slike koro navirusa u nazofarinksu, gornjem delu nosne šupljine, mestu gde se grlo i usna šupljina spajaju s nosnom šupljinom odnosno onde gde konvergiraju osetila mirisa i okusa.

Podsetimo, nazofarinks je mesto gde se virus i najviše replicira. Do trećine ljudi koji obole od KOVIDa-19 prijavljuju najmanje jedan neurološki deficit, bilo da se radi o ukusu, mirisu ili budnosti. Ti simptomi su često prolazni, ali su dovoljno uobičajeni da sugerišu kako bi pacijenti s težim oblicima ove bolesti trebali iskazivati tragove zaraze u njihovom središnjem nervnom sistemu.

U ovom radu u kojem je analizirano tkivo 33 osobe koje su umrle od KOVIDa-19 s četiri područja mozga, te s olfaktorne i sluznice nazofarinksa. Naučnici su virus pronašli u različitim delovima mozga, te u olfaktornoj sluznici gde je koncentracija bila i najveća.

Duboko ovde, blizu olfaktornog bulbusa, završetka živaca koji završavaju u mozgu, pronađen je virusni S-protein, odnosno protein šiljastog nastavka po čemu je novi korona virus poznat, kojim se hvata za stanicu i probija njenu membranu, zaražujući je. Tako je po svemu sudeći upravo olfaktorna sluznica mesto ulaza u mozak. Ipak, kako naučnici navode, ovaj se rad odnosi samo na pacijente s težim oblikom bolesti, a ne nužno na većinu obolelih koji iskazuju lakše simptome, ili nikakve.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd