Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У ЈУНУ 900 СТАНОВНИКА ТУТИНА СНИМИЛО ПЛУЋА: Зараза ушла у Дом за ометена лица, а ШОКИРАЋЕ вас овај податак

01.07.2020. 21:48
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

Податак са сајта Завода за јавно здравље Новог Пазара не приказује реалну слику о броју активних случајева

У Тутину је 26. јуна проглашена ванредна ситуација због разбуктавања епидемије корона вируса, а прве мере уведене су истог дана. Према званичним подацима, у општини од 35.000 становника заражено је 99 особа.

Компанија Меридиан притекла у помоћ Инфективној клиници у Београду

Компанија Меридиан притекла у помоћ Инфективној клиници у Београду

Шта када ЖИВИТЕ ПОД ИСТИМ КРОВОМ са неким ко има корону? Ово је 12 КЉУЧНИХ КОРАКА који ће вам помоћи да се заштитите

Шта када ЖИВИТЕ ПОД ИСТИМ КРОВОМ са неким ко има корону? Ово је 12 КЉУЧНИХ КОРАКА који ће вам помоћи да се заштитите

УНИЦЕФ ПОМАЖЕ СРБИЈИ: У земљу стигло 16 респиратора, а ускоро ћемо бити ЈОШ ЈАЧИ у борби против короне

УНИЦЕФ ПОМАЖЕ СРБИЈИ: У земљу стигло 16 респиратора, а ускоро ћемо бити ЈОШ ЈАЧИ у борби против короне

На јуче одржаној другој седници сет мера је проширен, а према подацима које смо добили од надлежних, Дом здравља свакодневно прима више десетина становника са симптомима инфекције Ковидом-19 и упућује их на даље лечење. Пацијенти су у страху од болничког лечења због снимака који су се у данима за нама појавили у медијима и на друштвеним мрежама, па се често опредељују за кућно. Дому здравља недостају опрема и кадар, те да се надају побољшању ситуације. Зараза "ушла" у Дом за лица ометена у менталном развоју, да вртићи не раде.

Координатор у локалном Штабу за ванредне ситуације Бешир Хот открио је да мере не могу дати резултата за овако кратко време колико су на снази, али се поштују.

"Инспекција контролише примену мера, кажњаваћемо ако треба"

- Било је мало кршења на почетку, али се сада углавном придржавају мера. Инспекција је нон-стоп на терену са полицијом - казао је, додајући да је у наредном периоду могуће и кажњавање по Закону о заштити становништва од заразних болести.

Навео је да су мерама о којима је одлучено пре четири дана, додате нове.

Грађанима Тутина забрањена је наргила, ограничен је рад угоститељских објеката на период 7 - 20 часова, ограничен је број људи за столом у угоститељским објектима, тако да сме да буде до два човека за столом и по два метра размака између столова. Затим, у угоститељским објектима уведена је обавеза ношења заштите - за угоститеље и маске и рукавице, а за госте само маске. Забрањено је организовање свечаности, свадби, весеља, рођендана и другог. Уведен је и надзор одељења за инспекцијске послове у сарадњи са МУП-ом. А од јуче ограничено је и радно време свих привредних субјеката, трговниских радњи, фризерских и козметичких салона, пекара, месара, спортских кладионица, коцкарница, свих услужно-занатских радњи, теретана, дечијих играоница, спортских терена од седам до 20 часова, такође.

Bešir Hot
Бешир Хот / Извор: ФОТО: Youtube Printscreen/Sandzacka ТВ Мреза

-  Донели смо наредбу да Јавно комунално предузеће врши дезинфекцију стамбених зграда, улаза око стамбених зграда, главних улица - навео је Хот додајући да је одлука о затварању вртића донета међу првима.

Како је оценио, епидемиолошка ситуација у Тутину је врло незавидна, иако се до чак 27. априла успешно супротстављао зарази.

- Тренутно, у Тутину је стање катастрофално што се тиче епидемије. Много је оболелих - каже додајући да званични подаци приказују мањи број оболелих од реалног. 

- Према званичним подацима, то је 99 заражених, међутим, сигурно их има више, сакодневно се више десетина људи снима рендгенима.

Ми до касно, до 27. априла нисмо имали ниједног инфицираног. Били смо међу четири општине у Србији где није било инфицираних. Активно је почело у последњих десет, 15 дана.

Епидемија букнула средином јуна

Према Хотовим наводима у априлу је број заражених био једноцифрен, сви остали заражени су у другом налету. Међу њима има и запослених у установама социјалне заштите.

- Имамо Дом за лица ометена у развоју, смештај за око 250 корисника. Ту су смештени корисници из целе Србије. Имамо једно девет радника који су позитивни у Дому. Међу корисницима тренутно нема, има неки сумњив, врше се тестирања, видећемо шта ће да се деси - каже додајући да су корисници махом стари људи, те да се у Тутину налази и Ценатр за азил који тренутно не бележи позитивне на инфекцију Ковидом-19.

У међувремену је пренето саопштење министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања у којем министар Ђођевић каже да тренутно нема заражених међу штићеницима Дома и да се нада да ће тако остати.

- Превентивне мере које су на снази већ четири месеца дале су добре резултате, на сву срећу тренутно у установама нема заражених корисника, надам се да ће тако и остати и да ћемо успети да их сачувамо од корона вируса - саопштио је Ђорђевић након посете Новом Пазару и Тутину, где је обишао и Дом за лица ометена у менталном развоју.

Хот је још потврдио медијске наводе да болници недостају опрема и кадар, међу којима заштитна опрема, боце са кисеоником...

Тај податак потврдио је и епидемиолог тамошњег Дома здравља др Mithat Еминовић који је прецизирао без чега би ковид амбуланта најпре могла да остане.

- Ми за промптно деловање имамо опрему. Снабдевамо се редовним каналима у здравственом систему. Рачунајући на енормно повећан број, то ће брзо да нестане. Свака помоћ је добро дошла, наши људи у дијаспори се нуде и већ су нешто послали као помоћ. Те донације се примају и заводе у болничку апотеку - казао је уз напомену да не одбијају никакву помоћ, те да су им потребни  пулсни оксиметри, кисеонички концентратори, пре свега због кућних болесника.

Mithat Eminović
Mithat Еминовић / Извор: ФОТО: Youtube Printscreen/Sandzacka ТВ Мреза

Он је објаснио да је због промене државне стратегије у борби са епидемијом много пацијената у кућној изолацији, те да они нису у стању да процене своју клиничку слику.

- То је оно што је лоше, чекају да прође дан, два, јављају се кад већ буде веома тешко - навео је.

Објашњава да је у марту одлучено да се сви асимптоматски пацијенти изолују у ковид болницама, те да се њихови контакти тестирају. Данас је, каже Еминовић, другачије.

- На почетку је било, кад су стручњаци из Кине дошли, да се изолује сваки и асимптоматски позитивни пацијент, да иде у ковид болницу и без икаквих симптома. Сад то није случај, асимптоматски позитиван иде у кућну изолацију. Раније је било да су и контакти тог позитивног без симптома морали да се тестирају. Сад више не. То је горе - казао је наводећи да Дом здравља у Тутину поступа по налогу републичког Кризног штаба, Министарства здравља и републичке Комисије за заразне болести...

Објашњава да је таква одлука донесена на основу ранијих података о смањењу броја заражених, те да су мере, по његовој оцени, а каже и многих других епидемиолога, прерано попуштене, а да су надлежни препоручили "да се баш и не мора бринути о томе".

- Да смо видели леђа овој епидемији и народ је то једва дочекао. Ето, десило се - каже наводећи да Тутин има велику дијаспору, да је много људи дошло у родни крај почетком јуна, те да је било доста повода

- Био је Бајрам. Сад је лето, почињу свадбе, породична окупљања.

Број заражених непознаница

О броју заражених говори као и Бешир Хот из Штаба за ванредне ситуације, само са више медицинских података. Према наводима епидемиолога, само јуче кроз Дом здравља прошло је 75 пацијента, а током преподнева било их је више од 40.

- Тај тачан податак има Завод за јавно здравље у Новом Пазару, јер ми немамо потврду ових које упућујемо на даље лечење. Ми смо у јучерашњем дану имали чак 75 пацијената у ковид амбуланти и од тога пет позитивних на серолошки тест, брзи. Од тих 75, пет је требало одмах тестирати на ПЦР, али ми у Дому здравља немамо  могућност да то радимо, то ради Завод. То су били пацијенти од лаке до средње тешке клиничке слике, сумњиви на ковид, са високом температуром и респираторним симптомима - каже шта га је затекло у амбуланти четвртог дана од увођења ванредне ситуације, те да се пацијентима ту снимају плућа, вади им се крв и ради се брзи тест.

- Од тих 75 ја не знам колико је послато на даље лечење, а колико у кућну изолацију.

Наводи и податак да је у јуну у Дому здравља урађено више од 900 рендгена плућа, те да је то огроман број, уједно показатељ сумње на ковид.

- Толико је дошло са симптомима респираторног тракта, али нису сви имали упалу плућа. Значајан број је имао, чак веома изражену обострану пнеумонију. Било је случајева са тешком клиничком сликом - казао је додајући да то није добро, те да се епидемија не стишава.

- Очекујемо неке промене и побољшање услова рада због посете функционера јуче Новом Пазару. Требало би да се мало ојачамо кадровски.

Према његовој оцени, податак са сајта Завода за јавно здравље Новог Пазара не приказује реалну слику о броју активних случајева. Такође, напомиње да та цифра представља само број позитивно тестираних људи, али да нису сви сумњиви тестирани.

- Сигурно је већи број заражених, али они нису ни евидентирани ни потврђени ПЦР тестом - каже Еминовић додајући да од се у ковид абуланти од 16, 17. јуна тестира само серолошки, те да такав тест не мора дати поуздан резултат колико и брис.

Према његовој стручној процени и уверењу, требало би да постоји могућност да се људи тестирају на лицу места, те да постоји низ препрека да се дође до теста.

Сумњиви пацијенти не могу до теста на корону?

- Ако се данас, на пример, од свих 75 пацијената које смо прегледали, постави индикација да њих 20 треба тестирати ПЦР-ом, требало би да имамо могућност одмах да то урадимо, док су ти људи у амбуланти. Ми немамо могућност да то пошаљемо одмах за Београд. Прво зато што је велика гужва у лабораторији "Ватрено око", друго зато што су нам рекли да то може само Завод у Пазару да шаље. Ми позовемо Завод да пошаљемо наше тестове, они кажу: "Не, не, не, имамо ми наших много. Не можемо ми то ваше, ви то видите... "

- Пацијенти из Тутина се нигде не тестирају. Неки који могу да оду до Пазара и успеју да се тестирају, тестирају се, а ови који оду у болницу, они се свакако тестирају тамо на одељењу. Ја не да верујем, него сам сигуран да је тај број значајно виши. Од 99 званичних, сасвим сигурно је да је 70 одсто људи оздравило - каже наводећи да се број евидентираних не поклапа са бројем активних случајева, објашњавајући да су неки оздравили, а да су неки нетестирани.

О томе да ли пацијенти са клиничком сликом, а без позитивног теста, добијају адекватну медицинску заштиту, одговара са резервом.

- Ја мислим да добијају, ако оду на одељење. Ту је индивидуална одговорност. Неки људи се плаше да оду на одељење. Виде да је хаотично стање у Новом Пазару, онда бирају кућну изолацију, а уствари су за болницу. Ми их упућујемо, али они на путу од ковид амбуланте до болнице кажу: 'Ма, где ћу доле, оно је хаос.' Оду кући с мишљу да ће се стање смирити. Ко има индикације за болничко лечење, он добије упут.

Нови координатор Опште болнице у Новом Пазару коментарисао је на даншњој конференцији за медије ситуацију у оближњем Тутину.

- Имамо 104 ковид пацијента у ОБ Нови Пазар. Транспортовано је у последња 24 сата осам пацијента. Седамнаест пријема смо направили у последњих 24 сата, пре пола сата сам ступио у контакт са колегом из Тутина, они немају транспорта за нас, и дај боже да се ситуација полако смирује - између осталог рекао је Мирсад Ђерлек.

Током јучерашње посете Новом Пазару премијерка Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар поручили су да ће бити обезбеђена "два до три нова санитетска возила за бољу везу Тутина и Новог Пазара". Уједно, упутили су позив лекарима и медицинским сестрама да се јаве управи болнице у Новом Пазару како би добили посао на одређено и на неодређено, уз напомену да то важи и за Тутин.

"СВАКОГА КОГА СРЕТНЕТЕ СМАТРАЈТЕ ЗАРАЗНИМ" Кон открио ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ РЕЗУЛТАТЕ тестирања

"СВАКОГА КОГА СРЕТНЕТЕ СМАТРАЈТЕ ЗАРАЗНИМ" Кон открио ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ РЕЗУЛТАТЕ тестирања

КОН ОБЈАВИО КОВИД ДОКУМЕНТАЦИЈУ: Ево шта је рекао о неслагању БРОЈА ПРЕМИНУЛИХ од вируса у званичној евиденцији

КОН ОБЈАВИО КОВИД ДОКУМЕНТАЦИЈУ: Ево шта је рекао о неслагању БРОЈА ПРЕМИНУЛИХ од вируса у званичној евиденцији

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) СРБИН ПРОНАШАО СКРИВЕНЕ МИГРАНТЕ У СВОМ КАМИОНУ: Погледајте шта им је урадио када их је угледао! (ВИДЕО)

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) СРБИН ПРОНАШАО СКРИВЕНЕ МИГРАНТЕ У СВОМ КАМИОНУ: Погледајте шта им је урадио када их је угледао! (ВИДЕО)

РАМПА ЗА СРБИЈУ: Србија не може у Швајцарску! Да ли ће се нешто променити за три недеље?!

РАМПА ЗА СРБИЈУ: Србија не може у Швајцарску! Да ли ће се нешто променити за три недеље?!

КОРОНА НЕ ЈЕЊАВА НИ У ВРАЊУ: 11 новооболелих, позитивни и медицински радници

КОРОНА НЕ ЈЕЊАВА НИ У ВРАЊУ: 11 новооболелих, позитивни и медицински радници