Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У овим градовима су највећа жаришта корона вируса у Србији: ово су предузете мере у најугроженијим местима

18.03.2020. 15:23
Пише:
Србија Данас/Телеграф
koronavirus
коронавирус / Извор: Реутерс

У Београду највише оболелих, у Нишу затворене коцкарнице, фризерски салони, бувљаци, у Кикинди локално преношење корона вируса, три особе на респиратору у КЦ Војводина.

Београд, Кикинда и Ниш су највећа жаришта корона вируса у Србији, а нешто мање овом новом заразном болешћу погођен је Чачак, рекао је синоћ председник Србије Александар Вучић.

Одређене новчане казне за оне који не поштују забрану кретања: Ко понови прекршај могао би у ЗАТВОР

Одређене новчане казне за оне који не поштују забрану кретања: Ко понови прекршај могао би у ЗАТВОР

Српкиња окачила статус на Фејсу и упозорила на преваранте: Стварно је срамно оно што раде док траје ванредно стање

Српкиња окачила статус на Фејсу и упозорила на преваранте: Стварно је срамно оно што раде док траје ванредно стање

СРБИЈА И КИНА ЦЕМЕНТИРАЈУ ВИШЕДЕЦЕНИЈСКО ПРИЈАТЕЉСТВО - УЈЕДИЊЕНИ У ОПАСНОСТИ: Велики одзив Кинеза за помоћ "братској земљи"

СРБИЈА И КИНА ЦЕМЕНТИРАЈУ ВИШЕДЕЦЕНИЈСКО ПРИЈАТЕЉСТВО - УЈЕДИЊЕНИ У ОПАСНОСТИ: Велики одзив Кинеза за помоћ "братској земљи"

Он је навео и да је ова највећа пошаст од Другог светског рата па наовамо у Ниш стигла преко Лугана, у Кикинду преко Милана, одакле је стигла и у Београд.

- У Чачку је била свадба, у Нишу журка - рекао је председник Вучић и поновио да ће казне бити веома оштре за све људе који крше изолацију.

У Србији је до данас, за непуних 15 дана, вирус корона потврђен код 83 особе. Први заражени пацијент потврђен је, да подсетимо, у петак, 6. марта код И. Ђ. (43) из Бачке Тополе, који се лечи у Клиничком центру Војводине.

Највише пацијената заражених короном смештено је у Клиници за инфективне и тропске болести у Клиничког центра Србије. У њој је јуче било 17 пацијената, а данас их је више од 20. Како се сазнаје, сви су стабилног здравственог стања.

Епидемиолог Предраг Кон, начелник Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље каже да је Београд највећи проблем јер је најбројнији. 

У главном граду од увођења ванредног стања у недељу, 15. марта не раде предшколске установе, факултети и школе. Обим градског превоза је смањен и функционише по суботњем реду вожње, а укидају се све ноћне линије.

Ресторани, кафићи, барови раде скраћено од осам до 20 сати. У угоститељским објектима током радног времена у затвореним просторојима дозвољено је присуство највише педесет особа.

Затворени су сви дневни центри и клубови за одрасле и старије, а Секретаријату за спорт и омладину издата је наредба за прекид рада свих спортских објеката на територији града Београда.

Празне се сви студентски домови, и дезинфикују.

Почели су да раде кол-центри за помоћ у свим општинама. Циљ оснивања ових центара је да се организује помоћи најстаријим суграђанима попут доношење намириница и лекова на кућу и организовање лекарске помоћи.

Секретаријату за послове комуналне милиције и Секретаријату за инспекцијске послове издата је наредба за појачани надзор на свим објектима затвореног типа који примају више од 50 особа, у складу са одлуком Владе Србије.

НИШ - 1 пацијент на респиратору

Infografik
Инфографик / Извор: Фото: Србија Данас

После Београда, највише је у Нишу - 19. Јутрос је објављено да је од корона вируса у Србији оболело још 11 особа, а како се сазнаје, од њих је 5 из Ниша.

На Клиници за инфективне болести Клиничког центра у том граду, према јутрошњем извештају, тренутно се лечи осморо пацијената, код којих је потврђено да су оболели од COVID-19. Један од њих је на механичкој вентилацији. 

- Један од пацијената, који је на Клинику за инфективне болести примљен 10. марта, има умерене симптоме узроковане вирусом, у стабилном је стању и предузимају се све неопходне мере лечења. COVID-19 потврђен је и код пацијента, који је хоспитализован раније због респираторних тегоба и других комобирдитета и који је одмах након пријема, прикључен на апарат за вештачку вентилацију - наводи се у саопштењу Клиничког центра Ниш и додаје:

- Остали хоспитализовани пацијенти, углавном имају благе, или не показују симптоме, али су и они под 24-часовним мониторингом инфектолога нишког Клиничког центра, како то прописане мере и алгоритми СЗО предвиђају.

Наиме, на подручју које покрива нишки Институт за јавно здравље регистровано је 19 случајева заразе вирусом Ковид 19.

Биљана Коцић, из Института за јавно здравље Ниша саопштила је да је до сада на Институт "Торлак" послато 34 узорка, од којих је 19 било позитивно.

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ НЕИНФОРМИСАНИ О КОРОНА ВИРУСУ: Ево шта каже најновије истраживање, кључна улога медија

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ НЕИНФОРМИСАНИ О КОРОНА ВИРУСУ: Ево шта каже најновије истраживање, кључна улога медија

Живот је право чудо: Усред ванредног стања на Звездари се трудница породила у колима (ВИДЕО)

Живот је право чудо: Усред ванредног стања на Звездари се трудница породила у колима (ВИДЕО)

Вечерас тачно у 20х изађите на терасе и прозоре и једним великим аплаузом поздравите НАЈХРАБРИЈЕ ЉУДЕ У СРБИЈИ

Вечерас тачно у 20х изађите на терасе и прозоре и једним великим аплаузом поздравите НАЈХРАБРИЈЕ ЉУДЕ У СРБИЈИ

- Једанаесторо је у кућној изолацији јер не показују знаке болести док су остали на Инфективној клиници. Под надзором су 492 особе, то су људи који су дошли из иностранства као и особе које су биле у контакту са лицима код којих је потврђена зараза. На телефоне дежурних епидемиолога јавило се 1.950 грађана - казала је Коцић. 

У овом граду од синоћ су нове мере на снази у борби против короне, а које је донео Градски штаб за ванредне ситуације у Нишу. 

Затварају се коцкарнице, фризерски салобу, ауто пијаца, бувљак 

Тако је наложено затварање свих коцкарница, кладионица, аутомат клубова, фризерских и козметичких салона на територији града. Хитно ће се затворити и Ауто пијаца и бувљак који раде суботом и недељом.

ЈПУ "Пчелица" своја 4 комби возила треба да да на располагање Студентском центру Ниш, како би храну свакодневно достављали корисницима народне кухиње. Такође,  ЈПУ "Пчелица"  сваком Кол центру у Градској општини треба да обезбеди медицинске сестре или васпитачице како би давали логистику и помоћ у раду Кол центра.

Градска управа, Јавна комунална предузећа и Установе којима је Град оснивач треба да направе и доставе спискове својих запослених који нису радно ангажовани у својим организацијама како би били на располагању Градском штабу за ванредне ситуације Града Ниша или подршка Кол центрима у Градским општинама.

Исте ове установе сва возила која поседују а нису неопходна за функционисање у самој организацији треба да ставе на располагање Кол центрима у Градским општинама, како би се храна, основне животне намирнице или лекови, достављали лицима старијим од 65 година, особама са инвалитетом или лицима која не могу бити збринута у потпуности или делимично од својих ближих или даљих чланова породице.

Црвени Крст Ниш треба да направи спискове са волонтерима како би помогли Градском штабу за ванредне ситуације и свим Кол центром.

Кикинда - локално преношење, 3 на респиратору, драстичне мере 

Председник Покрајинске владе Игор Мировић каже да на територији Војводине тренутно има 12 заражених новим корона вирусом, а да је Кикинда један од најугроженијих градова на територији АП Војводина. Он је најавио појачане контроле оних који морају да буду у изолацији по решењу санитарних инспектора.

- Најтежи пацијенти на Инфективној клиници у КЦ Војводина долазе из Кикинде - навео је Мировић и додао да су у том граду затворени сви гоститељски објекти, да ће радити само радње прехрамбене робе и апотеке.

Како каже, број оболелих ће расти и Србија мора бити спремна за за сваки сценарио.

У првим борбеним линијама данас су, како је рекао, здравствени радници, санитарни инспектори, полиција, војска.

Мировић наводи да ће ове недеље у Војводини бити запослено још 10 санитарних инспектора, као и да је имао састанак са начелницима полицијских управа, јер је најважнија ствар надзор над људима који имају решење санитарних инспектора да морају да буду у изолацији.

- Полиција је добила списак људи које морају да контролишу. У досадашњим проверама око 20 одсто људи, који имају решење санитарних инспектора, није било код куће. Полиција је предузела и додатне мере - рекао је Мировић.

Он је нагласио да ће се данас укључити и војска, која ће у неким ситуацијама мењати полицију. Биће појачана контрола оних који морају да буду код куће.

Директорка Завода за јавно здравље у овом граду др Сандра Радловић истакла је да у Кикинди већ постоји локална трансмисија и да епидемиолошка ситуација у овом граду није повољна. 

- У овом тренутку нико не може да каже како ће се одвијати даља епидемиолошка ситуација - истакла је она.

Према њеним речима троје пацијената из Кикинде који се налазе на Инфективној клиници КЦ Војводине у Новом Саду и да су они на респиратору.

- Више од 100 особа се налази у изолацији. Они су остварили бројне контакте у кикиндској болници, Дому здравља и у својим фирмама. Ми их контактирамо два пута дневно. Засад су сви добро. И још никоме се нису појавили симптоми. Некима од њих истиче период инкубације истиче за два а другима за пет - навела је Радловић.

Покрајински штаб за ванредне ситуације у Кикинди је наложио да се у том граду затворе сви угоститељски објекти, пијаце, као и да се затворе сви трговински објекти осим апотека и прехрамбених радњи . Наређења је дезинфекција свих површина, и изолација за све они који су имали контакте са зараженим особама.

Градоначелник Кикинде Павле Марков рекао је да су ове мере одмах ступиле на снагу.

- Ко не буде поштовао ове мере може да рачуна да ће да буде санкционисан - рекао је Марков.

У Клиничком центру Војводине - пет пацијената, један у критичном стању 

Покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић изјавио је да је на Клиници за инфективне болести КЦВ хоспитализовано пет пацијената оболелих од вируса корона, од којих су три пацијента на респиратору и у тешком општем стању, један у критичном, док су два пацијента, која су прва примљена у Клинички центар Војводине, са значајним побољшањем стања.

- Епидемиолошка служба је и даље на терену, сви контакти који су изоловани од ових пацијената су у овом тренутку под пуном контролом, што не значи да и даље не треба бити опрезан, с обзиром на то да ћемо вероватно имати и нове нивое заразе других људи -  изјавио је секретар Гојковић, истичући да је пацијент који лежи у Општој болници у Панчеву, такође, у добром општем стању.

Он је најавио да ће здравствени систем Војводине и контакти људи који су у кућама, којима је одређена самоизлозација или мера карантина у наредном периоду функционисати на три нивоа.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

- Први ниво су званични кол-центри сваког од 44 дома здравља у Војводини, који ће бити 24 сата на располагању свим пацијентима. Други ниво је да се у оквиру домова здравља обезбеђују посебне просторије, што се већ чини, које ће бити самоизоловане за пацијенте који имају акутне респираторне симптоме и ти центри ће имати своје телефоне, на које ће им се обраћати грађани који се налазе у самоизолацији, а код којих се јављају озбиљнији симптоми, како не би долазило до мешања пацијената у тим акутним респираторним центрима и како се не би правиле гужве - рекао је Гојковић.

Он је најавио и да ће највећи број лекара опште праксе дати своје приватне телефоне како би, уз оне телефонске линије које додатно буду обезбеђене у домовима здравља, имали директан контакт са људима који су у кућама.

- Циљ свих мера јесте да грађани уместо да долазе у домове здравља комуницирају телефонски са лекарима и да, уколико се укаже потреба на основу клиничке слике, лекари одлазе према кућама људи који су болесни или их, у зависности од клиничке слике, транспортују или преусмере у дом здравља, општу болницу или клинички центар - истакао је покрајински секретар за здравство.

То значи да ће опште болнице, институти и Клинички центар Војводине све своје специјалистичке службе ставити на располагање грађанима телефоном.

- Тешке хроничне и малигне болеснике молимо да остану у кућама, за њих ћемо имати посебан третман у наредним данима, јер су они међу најризичнијим групама. Здравствени систем ће им помоћи - апеловао је секретар Гојковић.

Он је позвао волонтере, добровољце, незапослене лекаре и лекаре који су у пензији да контактирају с домовима здравља и болницама, како би се добила испомоћ и од њих, првенствено за обављање посла у кол-центрима.

- Здравствене раднике молим за пуну приправност и одговорност, јер се на њих тренутно највише ослањамо и они морају да остану здрави. Молимо грађане да не оптерећују телефонске линије позивима који нису везани за њихово здравствено стање, јер су те линије резервисане искључиво за здравствене потребе - изјавио је Гојковић.

Он је рекао да је Покрајинска влада данас обезбедила 10 тона средстава за дезинфекцију која ће најхитније бити дистрибуирана здравственим установама.

У Чачку се повећава број оних који се стављају у кућну изолацију 

У Чачку који је означен као један од мањих жаришта, четири особе су оболеле од короне, а у кућној изолацији је око 300 људи, од којих су стотинак страни држављани.

Радни тим за праћење ширења корона вируса на територији града Чачка одржао је јутрос седми састанак. У саопштењу на сајту Града се наводи да ситуација у односу на претходни дан није битније измењена а да се број лица која се стављају у кућну изолацију благо се повећава.

Дом здравља је организовао пријемно-тријажни пункт у Амбуланти Љубић за сва лица за која се може сумњати да болују од Ковида - 19, односно да су са повишеном температуром и знацима инфекције дисајних путева. Поред тога, Дом здравља је организовао ноћно дежурство педијатра, па ће тако уместо у Општој болници исто да се одвија у Дому здравља.

Општа болница интензивно припрема капацитете за пријем оболелих кроз повећање броја постеља, на тај начин што се смањује редован посао и прелази на услове рада у ванредном стању.

У овом граду је, такође, на снази наредба о забрани окупљања на јавним местима у затвореном простору а санитарна инспекција  врши надзор спровођења те наредбе.

За више информација можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић–Батут" (ул.Др Суботића бр.5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите

Људи заточени на граничним прелазима: Колоне су 40 километара, све је затворено, СРБИ ДОБИЛИ ПОСЕБНУ ДОЗВОЛУ

Људи заточени на граничним прелазима: Колоне су 40 километара, све је затворено, СРБИ ДОБИЛИ ПОСЕБНУ ДОЗВОЛУ

МИСЛИО ДА ВАНРЕДНО СТАЊЕ ЗА ЊЕГА НЕ ВАЖИ: Ухапшен јер је служио госте после 20 сати

МИСЛИО ДА ВАНРЕДНО СТАЊЕ ЗА ЊЕГА НЕ ВАЖИ: Ухапшен јер је служио госте после 20 сати

Никола је са супругом прелазио гранични прелаз у Србији, када га је једна ствар код наших полицајаца одушевила

Никола је са супругом прелазио гранични прелаз у Србији, када га је једна ствар код наших полицајаца одушевила

Пет пацијената на КЦВ: Троје на респиратору, један критично

Пет пацијената на КЦВ: Троје на респиратору, један критично

ВОЈСКА СРБИЈЕ ПРЕУЗИМА КОНТРОЛУ ГРАНИЦА, ПРИХВАТНИХ ЦЕНТАРА И БОЛНИЦА: "Спремни смо за извршење свих задатака" (ВИДЕО)

ВОЈСКА СРБИЈЕ ПРЕУЗИМА КОНТРОЛУ ГРАНИЦА, ПРИХВАТНИХ ЦЕНТАРА И БОЛНИЦА: "Спремни смо за извршење свих задатака" (ВИДЕО)