Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПОСТ НИЈЕ ДИЈЕТА" Одговори на питања која муче вернике: Најлакше је да се одрекнемо нечег на пар недеља, а шта кад се заврши?

28.02.2023. 07:43
Пише:
Србија Данас/Курир
Vaskršnji post
Васкршњи пост / Извор: Фото: Shutterstock/Youtube printscreen Инфо Плус ТВ

Датум почетка Великог поста зависи од датума прослављања највећег хришћанског празника Васкрса, који православни верници увек славе у недељу пуног месеца после пролећне равнодневице.

Православни верници ове године Васкрс обележавају 16. априла. Овом празнику претходи седмонедељни пост који је почео јуче, 27. фебруара, 2023. године.

По канону српске православне цркве ово је такозвани покретни пост и најважнији је посни период у току године.

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ АПОСТОЛ ОНИСИМ: Ако имате неостварену ЖЕЉУ - урадите ОВО (ВИДЕО)

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ АПОСТОЛ ОНИСИМ: Ако имате неостварену ЖЕЉУ - урадите ОВО (ВИДЕО)

ЊЕГОВЕ РЕЧИ СУ НЕПРОЛАЗНЕ! Овако је патријарх Павле објаснио правила Васкршњег поста: Да посадимо у душу оно што је добро...

ЊЕГОВЕ РЕЧИ СУ НЕПРОЛАЗНЕ! Овако је патријарх Павле објаснио правила Васкршњег поста: Да посадимо у душу оно што је добро...

ДАНАС ПОЧИЊЕ ВЕЛИКИ УСКРШЊИ ПОСТ: Траје 48 дана, а ово су обичаји и правила

ДАНАС ПОЧИЊЕ ВЕЛИКИ УСКРШЊИ ПОСТ: Траје 48 дана, а ово су обичаји и правила

Његов основни задатак је да нас телесно и душевно припреми за празник Васкрсења Христовог, те се у време овога поста уздржавамо од меса, јаја, сира, млека, и остале хране са животињским масноћама.

Много је питања која верници постављају пред почетак било ког поста, а на нека од њих данас ћемо покушати да одговоримо.

Гости у емисији Пулс Србије били су Драшко Ђеновић, верски аналитичар и свестеник Владимир Пекић, парох при цркви Светог Марка, који су разговарали о телесном, али и о битности духовног прочишћења и суздржавања током овог поста.

Пост је, започео је разговор Пекић, императив Божјих заповести, а то је љубав према њему целим својим бићем.

- Постом човек оспособљава себе да се привеже за Бога, али да продуби и заједницу коју гради са својим ближњима и са онима са којима се непосредно среће, а чак и са онима са којима можда није у најбољим односима - рекао је Пекић.

Чега још треба да се суздржавамо испричао је и Ђеновић.

suvo grožđe
суво грожђе / Извор: Профимедиа

- Пост није дијета. Човек 21. века, најчешће доживљава пост као дијету. Пост је неодвојив од молитве и оног духовног дела. Ако ми само не једемо намирнице животињског порекла, а не пропратимо га молитвом и читањем Светог писма и измирењем са онима са којима смо можда у конфликту, онда је то оно "џабе сте кречили". Велики број наших суграђана почиње и завршава пост на оном телесном нивоу - каже Ђеновић.

Окренимо се Богу, нагласио је он, и оставимо своја мала божанства.

- Морамо се окренути Богу. Морамо се окренути другим људима, оставивши све што нас одваја од Њега. Оставивши мала божанства. Неком су то серије, неком је то мобилни телефон, и тако даље, а онда кажемо да немамо времена за цркву, за читање Светог писма, за молитву... Колико је човек спреман да остави кафу, или цигарете, од којих је зависник? Једно је попити кафу, друго је када сте зависни. Треба да се одрекнемо свега о чему јесмо зависни и што нас одваја од Бога - рекао је Ђеновић.

Поента поста је да ускратимо себи угађање, каже Пекић.

- Нама је суштински за живот неопходан Бог, па онда ближњи. Зависности од најситнијих до најкрупнијих - које зовемо и болести зависности су прве за остављање. Умереност је мајка свих врлина, каже Аристотел. Најбољи савет био би то да обратимо пажњу на оно што нас спречава да наш живот буде препрека нашој срећи. Најлакше је да се одрекнемо нечег на пар недеља, а шта кад се заврши пост? Циљ је да из корена мењамо себе део по део. Самоконтрола, над својим прохтевима, и наставак истог и након поста - казао је он.

Да ли се прва и последња недеља поста разликују?

Vladimir Pekić
Владимир Пекић / Извор: Фото: Printscreen Курир ТВ

- Не разликују се много. Читав пост је строг по себи. Подразумева да се од понедељка до петка пости на води, а у суботу и недељу да се припрема храна на уљу. На два празника се препоручује риба. Што се тиче прве недеље она је интензивнија у смислу служења литургије, а последња недеља је недеља Христовог страдања. Ми се кроз молитву присећамо свих тих догађаја који почињу Христовим уласком у Јерусалим и свој врхунац имају у голготској Христовој жртви и на крају у његовом васкрсењу - појаснио је свештеник Пекић и допунио:

- Смисао поста није у замени намирница, него је у смањењу намирница. То је дубоко социјална димензија. Некада је то значило смањујући храну, вишак хране делило се онима који не могу да је приуште, или новац. Смисао јесте, не да се лишимо нечег, него да препознамо да смо суштинско створени када у доборти, праштању делимо љубав са ближњима. Било би добро да верници дођу у храмове и најбоље да се посаветује са својим парохијским свештеницима како да посте и да спрам својих могућности посте да тај пост не буде још додатни терет. Време је лако, а јарам благ, каже Христос и он жели да се ми ослободимо своје муке и напетости у животу, а не да још више отежамо себи - рекао је он.