Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Ушли смо у осму недељу епидемије коронавируса са ДОБРИМ РЕЗУЛТАТОМ: Шта нам доноси наредних СЕДАМ ДАНА БОРБЕ

24.04.2020. 07:58
Пише:
Србија Данас/Телеграф
koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: SD/Ilustracija/pixabay

Последњег дана седме недеље забележен је и знаћајан пад у броју новооболелих

Последњи дан седме недеље епидемије корона вируса у Србији донео нам је неколико добрих вести: више немамо ниједно озбиљно жариште, епидемија у Војводини се гаси, у Београду је све мање новозаражених, привремена болница у хали "Чаир" у Нишу је стављена у мировање збор рапидног смањења броја оболелих. Такође, пресек стања у 15 сати у четвртак показао је да је на територији целе Србије за 24 часа ковид потврђен код још 162 особе.

Последњег дана седме недеље отворена су и три гранична прелаза са Мађарском за све наше људе који раде у овој земљи. А охрабрујуће је и што четири града у Србији и даље одолевају корона вирусу, па у Книћу, Косјерићу, Тутину и Житишту није забележен ниједан позитиван случај на ковид.

Баш као што је струка предвидела или, тачније је рећи - најавила, све се одвија својим током и сада по први пут постоје најаве са јасним датумима кад ће се и како сегменти живота враћати у нормалу. У седмој недељи је истицано да је вирус знатно ослабио и да је све више заражених који имају благу клиничку слику.

Овако са Сајма излазе хероји: Жељко из Београда зна како се побеђује коронавирус (ВИДЕО)

Овако са Сајма излазе хероји: Жељко из Београда зна како се побеђује коронавирус (ВИДЕО)

СТРУЧЊАК ОТКРИВА: Ово су намирнице које вам могу помоћи да се ЗАШТИТИТЕ ОД КОРОНЕ

СТРУЧЊАК ОТКРИВА: Ово су намирнице које вам могу помоћи да се ЗАШТИТИТЕ ОД КОРОНЕ

Несторовића питали да ли се ТЕСТИРАО, добили НЕОЧЕКИВАНИ ОДГОВОР: Ево када се ВРАЋА ВИРУС и ко ће бити НА УДАРУ

Несторовића питали да ли се ТЕСТИРАО, добили НЕОЧЕКИВАНИ ОДГОВОР: Ево када се ВРАЋА ВИРУС и ко ће бити НА УДАРУ

- Резултати показују да ми излазимо из ове ситуације. Када се ради о евентуалном настанку новог жаришта у Србији, у овом тренутку не видим где би вирус могао поново да се покрене. Ексцеси који су могући, све су мање могући и ако се догоде, тешко да имају могућности да до те мере поново подигну потенцијал корона вируса да би он изазвао оно што је до сад изазвао - нагласио је јуче епидемиолог Предраг Кон.

Нажалост, последице ексцеса у Нишу осетили смо последњег дана седме недеље. Синоћ је саопштено да је петоро особа из нишког Геронтолошког центра преминуло. Још 168 особа је на лечењу на Клиничком центру.

- Ми се бојимо да ће бити још умрлих. То су тешка обољења и њима корона инфекција доводи до још тежег стања - рекао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић, подсећајући да је корона вирус ушао у чак седам установа које брину о старима, младима и људима са инвалидитетом на југу и југоистоку земље.

Друго полувреме увелико тече

У другом полувремену утакмице са корона вирусом смо увелико. До данашњег дана заражено је укупно 7.276 људи, преминуло је 139, излечено 1.063. Проценат смртности је 1.91 %. Пред нама су можда и највећи испити до сад: 1. мај и слава Ђурђевдан, али они већ спадају у девету недељу. А шта можемо да очекујемо у осмој, у коју смо управо ушли? Ове недеље би заиста требало да видимо резултате најдужег полицијског који је иза нас. Очекује се и да ће број новооболелих наставити да пада.

За почетак, пред нама је још један викенд који ћемо провести код куће. Полицијски час почиње данас у 18 часова и завршава се у понедељак, 5 ујутро. Имате и више него довољно времена да се снабдете, јер већина продавница сада ради до 17 сати. А и, до сад смо већ научили шта нам је и колико потребно за та два дана, па ту више нема проблема.

Улице су и даље пуне од јутра до почетка полицијског часа, крше се забрана кретања и самоизолација. Током протеклих васкршњих празника и полицијског часа од 84 сата, судови у Србији казнили су 682 особе. Међу осуђенима је и 113 старијих од 65 година, који су прекршили меру напуштања стана.

- Ми сад излазимо из седме недеље, али излазимо из саме интензивне активности вируса и кад дођемо до десете недеље, биће евентуално само појединачних откривања болести. То се очекује - нагласио је Кон.

predrag kon
предраг кон / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

То значи да нас до фазе у којој се откивају само појединачне болести дели неких 14 дана, због чега је ова недеља заиста кључна. До сада смо бројали дане у изолацији, а сада крећемо са одбројавањем преосталих. Већ су отворене занатске радње, као и пијаце, грађевинари од ове недеље раде "пуном паром", своја врата су отворили обућари, кројачи, аутомеханичари, продавнице техничке робе, грађевинског материјала.

Друге радње биће отворене од 27. априла ако имају мање од 300 квадрата. Ту улазе фризерски салони и салони лепоте, теретане, али ће за њих морати да буде обезбеђена посебна заштита и план је да они почну са радом до 4. маја. Потом се очекује и одварање тржних и туристичких центара и хотела.

Председник Александар Вучић очекује почетак делимичне обнове авиосаобраћаја и међуградског саобраћаја око 1. маја, а после 4. маја и делимично отварање градског саобраћаја. Све зависи од тога шта кажу лекари и ако буде све у реду. Што се тиче градског саобраћаја, неће одмах бити обновљено свих 100 капацитета, већ сразмерно броју људи који раде - ако 50 или 60 одсто људи или фирми ради, толико ће и капацитета бити подигнуто. У градском саобаћају ће важити најригорозније мере.

- Без маске тешко да ћете ући у градски превоз, гужве ћемо гледати да избегенемо по сваку цену - рекао је председник Србије, Александар Вучић.

Упркос свим добрим вестима и најави нормализације живота које смо добијали током седме недеље епидемије, једна изјава министра Лончара прилично нас је освестила. Неко време више ништа неће бити исто, чак и кад се све мере укину.

- Какве год да се мере у будућности буду доносиле, или садашње укидале, маске и рукавице ћемо и даље носити. Ми морамо да се навикнемо да живимо са корона вирусом. Нигде више нећемо ићи без маски и рукавица: ни у ресторан, код фризера, у кафић, тржни центар. Контакти ће и даље бити ограничени на два метра - рекао је Лончар.

zlatibor lončar
златибор лончар / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

На ову изјаву дан касније надовезао се и Предраг Кон:

- Ми смо на самом почетку пандемије јер је она глобални догађај, на глобалном нивоу она се тек захуктава јер прелази на јужну хемисферу где је здравствени систем много лошији - објаснио је Кон.

Додао је да је потребно размишљати о тренутку када треба укинути ванредно стање, док ће мере због епидемије остати, као и да треба одредити моменат када је скоро немогуће да поново почне убрзано преношење вируса.

- Битно је схватити, као када су уведене озбиљне мере после првог случаја, да се сада иде обрнуто. Сада се размишља о томе када је потребно прекинути ванредно стање, док ће мере остајати.

1. мај и Ђурђевдан?

Иако и један и други празник спадају у девету недељу, због оних који славе Ђурђевдан мора се већ сад размишљати како ће изгледати ти дани.

- Мислим да је логично да забрана кретања за 1. мај буде на снази, јер је то последњи тренутак кад може озбиљно да се поквари све што смо до сада постигли. Што се Ђурђевдана тиче, мислим да не треба ништа пооштравати, јер полицијски час почиње од 18 часова, због чега се не треба ништа додатно радити јер је у питању један дан. После тога, можемо да размишљамо о озбиљном отварању и изласку из ове ситуације, ако резултати наставе да падају - каже Кон.

СРЂА ЈАНКОВИЋ ОТКРИО ДЕТАЉЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ: Ово је рекао познати имунолог у програму УЖИВО

СРЂА ЈАНКОВИЋ ОТКРИО ДЕТАЉЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ: Ово је рекао познати имунолог у програму УЖИВО

КАФИЋИ, РЕСТОРАНИ И ТЕРЕТАНЕ ЋЕ РАДИТИ, АЛИ НЕ КАО ПРЕ! Др Несторовић објаснио која је то ВЕЛИКА ПРОМЕНА

КАФИЋИ, РЕСТОРАНИ И ТЕРЕТАНЕ ЋЕ РАДИТИ, АЛИ НЕ КАО ПРЕ! Др Несторовић објаснио која је то ВЕЛИКА ПРОМЕНА

ДА ЛИ ЋЕ БЕЕР ФЕСТ И EXIT БИТИ ОДРЖАНИ ОВОГ ЛЕТА? Др Кон објаснио став струке по овом питању

ДА ЛИ ЋЕ БЕЕР ФЕСТ И EXIT БИТИ ОДРЖАНИ ОВОГ ЛЕТА? Др Кон објаснио став струке по овом питању

Епидемија се СМИРУЈЕ, али се спремамо за ДРУГИ ТАЛАС: Вучић на Твитеру о припремама за сваки могући сценарио

Епидемија се СМИРУЈЕ, али се спремамо за ДРУГИ ТАЛАС: Вучић на Твитеру о припремама за сваки могући сценарио

"ОВАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАЛА МОЈА ТЕШКА БОРБА СА КОРОНОМ": Славко из Новог Сада (54) испричао све детаље и открио када му је било НАЈТЕЖЕ!

"ОВАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАЛА МОЈА ТЕШКА БОРБА СА КОРОНОМ": Славко из Новог Сада (54) испричао све детаље и открио када му је било НАЈТЕЖЕ!